Rozi Napisano 26 Września 2020 Share Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Zaczynam budowę okrętu Niemieckiego Model będę sklejał z elementami fototrawionymi, metalowymi lufami i pokładem drewnianym. pierwszy raz składam okręt i nie do końca wiem jak to się robi. Bismarcka dostałem jako prezent trzy lata temu, niestety leżał na półce ponieważ nie wiedziałem jak się za niego zabrać. Model zacząłem sklejać 07.09.2020 wiec troszkę już zrobiłem, postaram się systematycznie wrzucać efekty pracy. Porady podczas budowy mile widziane. Miłego oglądania prac nad modelem. Edytowane 26 Września 2020 przez Rozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Września 2020 Share Napisano 26 Września 2020 Podglądam. Najważniejsze, żebyś go ukończył Ja mam go już za sobą ale w mniejszej o połowę skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 42 minuty temu, Thalgonis napisał: Podglądam. Najważniejsze, żebyś go ukończył Ja mam go już za sobą ale w mniejszej o połowę skali Tak jak mówisz najważniejsze jest żeby go ukończyć. I wszystko do siebie pasowało Pierwszymi krokami było pomalowanie kadłuba. Całkiem przyjemna i sprawna praca, użyłem farby AK731 malując areografem. Następnego dnia zabezpieczyłem taśmą malarską wcześniej pomalowany kolor. Kolejnym kolorem, który nałożyłem był vallejo 71.053 (Dark Seagreen) Pomalowany model zostawiłem do wyschnięcia. po całkowitym wyschnięciu farby pomalowałem jaśniejszym kolorem Tamiya XF-83 (Medium Sea Gray 2) Nie maiłem większych problemów z nałożeniem farb wszystko przebiegało zgodnie z planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 Następną farbą była farba valleyo 71.057(Black). Oklejanie wcześniej pomalowanych warstw zajęło mi dłużej niż malowanie czarnych pasów . Ale czego się nie zrobi w modelarstwie żeby model był piękny... Malowanie było bezproblemowe a co najważniejsze przyjemne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 Ostatnią farbą... Tamiya XF-2 (Flat White) po ponownym zabezpieczeniu modelu taśmami dokończyłem kadłub malując białe elementy. Cały proces malowania czterema farbami trwał 4 dni. Ja z efektu jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Września 2020 Share Napisano 26 Września 2020 powodzenia w budowie - będę zaglądał Szkoda że przed malowaniem nie nawierciłeś bulajów - lepiej to wtedy wygląda. Mam nadzieje że pokład już wcześniej spasowałeś? Jeśli psiknąłeś burty bez dopasowanie pokładu to może być zonk Często tak bywa że trzeba szpachlować i szlifować żeby się wszystko ładnie zeszło (pokład/burty) a jak już w kolorze to może być ciężko... 33 minuty temu, Rozi napisał: Oklejanie wcześniej pomalowanych warstw zajęło mi dłużej niż malowanie czarnych pasów.... przy aero to standard trzy godziny oklejania a potem psik, psik, psik trzy minuty i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 26 Września 2020 Autor Share Napisano 26 Września 2020 35 minut temu, M.A.V. napisał: powodzenia w budowie - będę zaglądał Szkoda że przed malowaniem nie nawierciłeś bulajów - lepiej to wtedy wygląda. Mam nadzieje że pokład już wcześniej spasowałeś? Jeśli psiknąłeś burty bez dopasowanie pokładu to może być zonk Często tak bywa że trzeba szpachlować i szlifować żeby się wszystko ładnie zeszło (pokład/burty) a jak już w kolorze to może być ciężko... przy aero to standard trzy godziny oklejania a potem psik, psik, psik trzy minuty i już. Dziękuje Nie nawierciłem bo nie wiedziałem Tak oczywiście wszystko przed spasowałem i było okej. oczywiście przed nałożeniem pierwszej warstwy farby całość pokryłem podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Kolejnym etapem budowy Niemieckiego okrętu były duże wieżyczki z działami 380 mm. Posiada takich cztery. Wieżyczki uzbrojone w elementy fototrawione (m.ni. drabinki) pokryłem szarym podkładem. Gotowe do malowania na kolor podany w instrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Lufy od głównych wieżyczek. oczywiście lufy są metalowe pokryte podkładem i farbą valleyo 71.053(Dark Seagreen) Niestety nie posiadam zdjęcia przed położeniem podkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 pomalowane wieże na dwa kolory jasny Tamiya XF-83(Medium Sea Gray 2) oraz ciemniejszy valleyo 71.053(Dark Seagreen). założyłem również lufy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Idziesz jak Burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 7 minut temu, Thalgonis napisał: Idziesz jak Burza Znaczy teraz wrzucam to co już miałem zrobione wcześniej, ale chce to rozłożyć na kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Dodatkowo uznałem zrobić "osłony" na lufy ( nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, ja to nazwałem tak). Wykonane są z masy "Miliput". Trochę było dużo roboty ale się opłacałoRobiłem to około 8 godzin a po zrobieniu zostawiłem na 12 godzin żeby wszystko spokojnie wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 Zrobione "osłonay" pomalowałem farba Tamiya XF-57(buff). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 Imitacja drewnianego podkładu naklejona. Strasznie mi się podoba efekt a to dopiero początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 Kotwice na łańcuchach i wieżyczka także już na pokładzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Śruby napędowe pomalowałem złotą farbą i przykleiłem do kadłuba. Z upływającym czasem i widocznymi efektami pracy siedział bym przy stanowisku do sklejania 24 na dobę ale nie można wszystkiego zrobić. Z dotychczasowych efektów pracy jestem bardzo zadowolony Edytowane 30 Września 2020 przez Rozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) Nie za duże te kotwice? I śruby nie w takiej konfiguracji... https://kbismarck.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=268 Edytowane 30 Września 2020 przez Iron Duke 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Z tyłu na kadlubie widać ślady łączenia form. A szkoda bo już masz pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Iron Duke napisał: Nie za duże te kotwice? takie są w zestawie. Też mi się tak troszkę wydaje że za duże ale narazie nic nie zrobię Dziekuję za linka Edytowane 30 Września 2020 przez Rozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) 4 minuty temu, kzugaj napisał: Z tyłu na kadlubie widać ślady łączenia form. A szkoda bo już masz pomalowane wiem... trzy lata temu nie wiedziałem co to znaczy szlifować, myślałem że to tak ma być i jak zacząłem kontynuować budowę ( teraz ) uznałem że szkoda ściągać całej farby Edytowane 30 Września 2020 przez Rozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 ale te śruby zamień - jeszcze jest czas a z tym nie będziesz miał dużo roboty Tak jak podlinkował Iron Duke - patrząc z góry od tyłu : wał lewy i środkowy obracały się w lewo (przeciwnie do wskazówek zegara) , a wał prawy zgodnie ze wskazówkami zegara. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rozi Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 nawet nie wiedziałem ze ma to znaczenie, ale dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 2 godziny temu, Rozi napisał: nawet nie wiedziałem ze ma to znaczenie rzekłbym iż znaczenie ma zasadnicze by okręt płynął prosto i do przodu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 A te kotwice, to czemu une takie chromowane? Mocno się to rzuca w oczy. Przemalowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi