Tomek Mroczkowski Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 Godzinę temu, bulik58 napisał: T.Mroczkowski -A gdzie napis LEO2? A gdzie odstep LEO 2? Jaki odstęp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 No i poprawione, przy okazji ustawiłem trzpień po trochę innym kątem widać na wielu zdjęciach, że jest on w różnych pozycjach. Stwierdziłem, że będzie to fajnym urozmaiceniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 7 godzin temu, MaciejW napisał: W sumie nawet nie zwróciłem uwagi na ten napis ale jak mus to mus To Ty robisz 1/35 czy 1/16 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 W sumie sam już nie wiem Chyba pora przejść na 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 Żeby nie było tak kolorowo, dzisiaj dopiero zobaczyłem, że ramka "S" jest uszkodzona na całe szczęście nie musze użyć tych uszkodzonych fartuchów. Co prawda jeden element na ramce "T" też jest uszkodzony, ale nie będzie on ciężki do naprawienia Użyje fartuchów T1 i T2, w instrukcji moja wersja malowania ich. Co więcej na wielu zdjęciach widać, że A5 mają tego rodzaju fartuchy. Zdjęcia jak zwykle zaczerpnięte z galerii Tomka Mroczkowskiego Na obronę producenta mogę jedynie powiedzieć, że mogła to być jedna z pierwszych partii. Jak by to ująć głupi ma zawsze szczęście i nie musze nic kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 17 Listopada 2020 Autor Share Napisano 17 Listopada 2020 No to spróbowałem dorobić "obowiązkowy napis" Najmniejsze litery jakie znalazłem na rynku niestety mają wysokość 1mm i są za duże . Patrząc na zdjęcia to na oko litery o wysokości 0,5mm były by idealne szkoda, że takich nie można dostać. Tak to się aktualnie prezentuje, jutro biorę debonder i ściągam literki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 No i niestety na tym też go nie będzie. Czy warto? Często wychodzę z założenia, że warto próbować. Dlaczego? Bo najwyżej może się nie udać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 16 godzin temu, MaciejW napisał: No to spróbowałem dorobić "obowiązkowy napis" Najmniejsze litery jakie znalazłem na rynku niestety mają wysokość 1mm i są za duże . Patrząc na zdjęcia to na oko litery o wysokości 0,5mm były by idealne szkoda, że takich nie można dostać. Tak to się aktualnie prezentuje, jutro biorę debonder i ściągam literki. Szalony... Jak dla mnie to nic z tego, że są za duże. Czasem trzeba iść na kompromis a taki smaczek to nie lada co... Ja bym zostawił ale Tyś tu głównym decydentem. 7 godzin temu, bulik58 napisał: Nie widzialem jeszcze modelu z tym napisem Tym bardziej bym zostawił! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 Kurcze sam nie wiem chyba musze sie jeszcze raz przespać z tą myślą chociaż i tak mi się wydaje, że są za bardzo poza skalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 29 Listopada 2020 Autor Share Napisano 29 Listopada 2020 No to leo dostał fartuchy Wpadłem na przy okazji na pomysł co zrobić z nieszczęsnym napisem. Ale jak to w jednym Fajnym warsztacie VOX POPULI VOX DEI. Są trzy opcje: a) ściągać napis b) zrobić drugi napis na drugim haku od zewnętrznej strony tak jak na pierwszym c) dorobić 3 pozostałem napisy. Decydujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 3 napisy, nie ma, że boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 W dniu 17.11.2020 o 22:15, MaciejW napisał: No to spróbowałem dorobić "obowiązkowy napis" Najmniejsze litery jakie znalazłem na rynku niestety mają wysokość 1mm i są za duże . Patrząc na zdjęcia to na oko litery o wysokości 0,5mm były by idealne szkoda, że takich nie można dostać. Tak to się aktualnie prezentuje, jutro biorę debonder i ściągam literki. Problem nie z wysokością cyfr, ale z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 17 godzin temu, MaciejW napisał: c) dorobić 3 pozostałem napisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 Napisy, napisami będą Dzisiaj stwierdziłem, że spróbuje wymienić hmm, jeden wizjer używając płyty cd. Efekt robi na mnie jedno WIELKIE WOW. Nie jest to jeszcze finalna wersja, niestety zarysowałem kawałek płyty skalpelem podczas jego obróbki, będę robił ten element do nowa. Szkoda, że nie potrafię zastąpić reszty optyki płytkami ponieważ wygląda to naprawdę świetnie. Myślę, że z czasem uda mi się idealnie obrobić kawałek płyty No to oficjalne wyniki próby Nr 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Wyszło rzeczywiście ładnie ale akurat to szkło powinno być zielone bez refleksów. Spróbuj zrobić w ten sposób optykę za włazem dowódcy to będzie wyglądać bardzo kozacko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 A miało być tak pięknie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Zrób takie szkło tam gdzie mówiłem i dorób tam optykę z... czegoś i będzie pięknie XBandita pytaj co i jak bo on cuda w takich rzeczach wyczynia. Optyka celowniczego tez daje pole do popisu. A nauka nie pójdzie w las bo fajnie to wyszło. Mi cięcie płyty nie za bardzo wychodzi także jestem pełen uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 Dobra teraz na poważnie. Nie użyłem całej płyty ponieważ a) refleks chyba tak to się nazywa b) płyta jest strasznie gruba. Płytę rozwarstwiłem na dwie części. Jedna z nich jest fajnie szarawa tak jak te elementy optyki, więc uznałem, że się nada. Raczkuję w tym temacie dopiero, ale już widzę, że płyta daje dużo opcji do popisu. Na zdjęciach może się wydawać, że strasznie odbija światło, ponieważ specjalnie starałem się tak ustawić światło by uzyskać fajne odbicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 No to szybkie zdjęcie dla obrony tej płytki. Na porównaniu widać jak prezentuje się płytka w zależności od ustawienia światła. Według mnie to się nawet broni. No i tutaj widać jak dużo muszę jeszcze poprawić w obróbce płyty, ale idzie w to w dobrą stronę w porównaniu do pierwszych prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 A może pomalować ten fragment wycięty z płyty CD zielonym clearem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 Też opcja, możliwości jest wiele, zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 No to jest niepodważalny argument, w takim razie pozostaje mi pomalować zestawowe części zielonym. Znalazłem kilka fotek gdzie widać lepiej pozostałą optykę. Wpadłem na jeden pomysł jak zmodyfikować zestawowe części, mianowicie z każdą przezroczystą częścią jest wystarczająco miejsca by podkleić jej od tyłu kawałek cd. Części pomalować lekką warstwą niebieskiego. Warstwa płyty z tyłu powinna dać fajne refleksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 Czy ta część nie mogła by zostać ulepszona przez płytę cd? Na praktycznie każdym zdjęciu ten element sprawia wrażenie lustra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) 13 godzin temu, radziu_82 napisał: A może pomalować ten fragment wycięty z płyty CD zielonym clearem? Nie ma co malować CD bo stracimy efekt idealnie płaskiej powierzchni, a ten jest pożądany. Ogólnie: Robię DVD na 2 sposoby w zależności od tego jaki efekt chce uzyskać. najważniejsze to musisz rozwarstwić płytę DVD tak byś miał powierzchnię z danymi i oddzielnie plastik pokryty częściową odblaskową wierzchnią warstwą (patrz zdjęcie). Jeśli jest to celownik dowódcy i widać w nim soczewki to biorę półprzezroczyste. jeśli jest to zwykły peryskop to biorę lustrzane. Wycinam paseczki nożyczkami (patrz zdjęcie) i docinam na równo skalpelem. Ważne żeby ciecie skalpelem zrobić równe za pierwszym cieciem skalpela to wtedy wygląda to najlepiej. Co do kolorów to rzeczywiście trzeba trochę poszperać w odmętach szuflad i znaleźć taki kolor jak chcemy. I jeszcze jeden myk. Czasem DVD rozwarstwi się, że część z danymi zostanie z górną warstwą. to daje znów inny efekt- czasem pożądany:) Do mniejszych cięć, bliższych rozmiarowi szkiełka, korzystam z cążek, trzeba trochę sobie zawsze zrobić zapas bo później konieczna jest akcja jak po ikei. Zdjęciowy krótki tutorial niżej Tylko nie poddawaj się jak nie wyjdzie Ci za pierwszym razem aha i uważaj na palce... Edytowane 2 Grudnia 2020 przez x_bandit ortografia ;D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 2 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2020 Spora dawka przydatnej wiedzy. Myślę że nie tylko mi się przyda. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi