cayman Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Na warsztat wszedł kolejny motorek ( takie moje tegoroczne postanowienie ) czyli Yamaha YZF-R1M plus dodatki czyli przednia zawiecha , zestaw waloryzacyjny Top Studio i kalki carbonowe Scalemotorsport. Rama i silnik posklejane obrobione i pomalowane. Tu poszły różne kolory czarnego. Przerobiona linka sprzęgła ( Top Studio) i dużo cierpliwości przy składaniu i dopasowaniu do tzw.kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Ale żeby ramy i wahacza nie wypełnić? Profanacja to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtosDK Napisano 29 Października 2020 Share Napisano 29 Października 2020 Przecież tu nie ma jeszcze wahacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 29 Października 2020 Autor Share Napisano 29 Października 2020 (edytowane) 55 minut temu, WojtosDK napisał: Ale żeby ramy i wahacza nie wypełnić? Profanacja to jest. Przecież tu nie ma jeszcze wahacza I a Kuku niespodzianka. Wahacz wypełniony i razem z kołem gotowy do założenia. Pompa hamulcowa i zbiorniczek wyrównawczy też znalazły się na swoim miejscu. Zbiorniczek obrobiony z zestawu Tamki bo odlew żywiczny z zestawu Top Studio nadawał się tylko do śmieci .... i też tak zrobiłem. Edytowane 29 Października 2020 przez cayman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Przeglądając fotki referencyjne dopatrzyłem się że w oryginale pod tylną częścią ramy przy zbiorniczku amortyzatora idą dwa przewody hydrauliczne i tak sobie pomyślałem że dobrze by było je dorobić. Do tego celu posłuży mi rurki stalowe 0,4 i 07 mm średnicy , profil kwadratowy 1,0 mm , dwie nakrętki 0,8 mm i rurka termokurczliwa. Po dobrej godzinie stworzyłem takie Cóś. Wiem wiem, że nie wygląda to za ciekawie ale po dopasowaniu w ramę wygląda tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Kurczę, będę kibicował, sam sklejam tylko lotnictwo, ale uśmiecha się do mnie motorek, nawet zamówiłem już jakieś farbki pod niego (mimo, że samego modelu nie kupiłem jeszcze ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Układ wydechowy gotowy do montażu. Dodatkowo dorobiłem sondy lambda , ale brakuje jeszcze przewodów , które dojdą jak wydech będzie zamontowany. Rury wycieniowane , tłumik pomalowany metalizerem Super Iron Mr.Hobby a końcówka Polished Aluminium Z IPP Paints . Na koniec śrubki pupki i finito. Mała uwaga i rada dla Kolegów którzy będą robić ten model. W oryginale polerowana końcówka tłumika jest elementem oddzielnym dokręcanym a w zestawie Tamki jako jeden element i ma tzw.wyoblenie . Ja okleiłem tłumik taśmą maskującą i etapami nadlewałem surfacerem tak aby powstał schodek między tłumikiem a końcówką. Dupy nie urywa ale jest lepiej. Edytowane 6 Listopada 2020 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Bardzo ładnie prosę Pana, ale jednak sondy nie "sądy", Z tymi ostatnimi to jest inna historia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) 37 minut temu, Dorotka napisał: Bardzo ładnie prosę Pana, ale jednak sondy nie "sądy", Z tymi ostatnimi to jest inna historia... Ja bardzo przeprasam prose Pana juz poprawilem. Edytowane 6 Listopada 2020 przez cayman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Listopada 2020 Share Napisano 7 Listopada 2020 Kolejna piękna maszyna. Tłumik wyszedł bardzo fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 Dzięki Panowie za słowa uznania. Dzisiaj mały Up Date. Bak i górna czacha polakierowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) W ten niedzielny wieczór zamiast ze Starą coś pooglądać , wypić lampkę ... i ..... ...... to podpiąłem elektrykę do wentylatorów chłodnicy. Edytowane 8 Listopada 2020 przez cayman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 9 Listopada 2020 Share Napisano 9 Listopada 2020 Bardzo fajnie to wygląda. Chłodnice są "z pudełka" czy wyrzeźbiłeś do nich jakieś blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 9 Listopada 2020 Autor Share Napisano 9 Listopada 2020 3 godziny temu, MarcinWSS napisał: Bardzo fajnie to wygląda. Chłodnice są "z pudełka" czy wyrzeźbiłeś do nich jakieś blaszki? Dzięki , chłodnice z pudełka a blaszki z zestawu Top Studio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 (edytowane) Etap 1500 2900... Układ wydechowy i chłodzący zamontowany. Lekko zmodyfikowałem podnóżek dodając sprężynę i rurkę ( profil okrągły 0,5 mm )wspomagającą opuszczanie go w dół do pozycji postojowej motocykla ( wg. oryginału). Edytowane 12 Listopada 2020 przez cayman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 Bajka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Listopada 2020 Share Napisano 12 Listopada 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Jak niektórzy mawiają , jadziem dalej . Przednia zawiecha poskładana do kupy , błotnik zcarbonizowany , zaciski hamulcowe zwaloryzowane dodatkami z Top Studio. Przy tych pierdołach trochę się umęczyłem ale efekt końcowy zadowalający i zgodny z oryginałem . Zestaw godny polecenia kolegom którzy zamierzają powalczyć z tym modelem. Górna półka w komplecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Czy ja widzę coś białego, czy to deliryczne zwidy? I jeszcze ten zbiorniczek na płyn hamulcowy "mnie się" nie podoba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Że co że że że Masz delirium tremens ,to niestety zwid ,odbicie światła. Podoba mi się , że coś się nie podoba, z malowania zbiorniczka też do końca nie jestem zadowolony ,najpierw biały a potem gelb clear i wyszedł trochę mdły. Następny dorobię z ramki przeźroczystej. Tak odchodząc od tematu, zamawiam ducati Panigale bo zapomniałem, że mam przeźroczyste decale do nadruku i ruszę z malunkami Tessoart bo dla mnie to Petarda. Jak Byś coś potrzebował bo robię zamówienie w Hobby Easy to pisz. Edytowane 14 Listopada 2020 przez cayman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 46 minut temu, cayman napisał: .... Jak Byś coś potrzebował bo robię zamówienie w Hobby Easy to pisz. Spoko wszystko mam, ale wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 16 Listopada 2020 Autor Share Napisano 16 Listopada 2020 Dłubaniny ciąg dalszy. Przerobiłem delikatnie zbliżając do oryginału dźwigienkę zmiany biegów a konkretnie odciąłem środkową część imitującą rurkę regulacyjną ( odlew Tamki mocno za gruby ) i zastąpiłem ją rurką stalową Fi 0,5 mm ( igła lekarska) . I zamontowana na swoim miejscu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Klasa robota.. Podziwiam za cierpliwość. Mam pytanie jak ogarniasz opony- wyglądają realistycznie... W moich usunąłem podział formy wulkanizacyjnej za pomocą papieru ściernego. Farfocle przyklejone do opony po tym zabiegu wyczyściłem mydłem i szczoteczką . Teraz wygląda jeszcze gorzej ma przebarwienia i plamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 13 godzin temu, Michal_1981 napisał: Klasa robota.. Podziwiam za cierpliwość. Mam pytanie jak ogarniasz opony- wyglądają realistycznie... W moich usunąłem podział formy wulkanizacyjnej za pomocą papieru ściernego. Farfocle przyklejone do opony po tym zabiegu wyczyściłem mydłem i szczoteczką . Teraz wygląda jeszcze gorzej ma przebarwienia i plamy... Dzięki... Po umyciu szczoteczką nie wycieram opon żadnymi papierami ani ściereczkami cz też ręcznikami ,po wyschnięciu z aero kładę delikatną warstwę bądź dwie surfacera black 1500, ale może być też inna farba akrylowa bądź celulozowa z serii C Gunze w czarnym pół macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi