Pan_na_Zulawach Napisano 19 Lutego 2021 Autor Share Napisano 19 Lutego 2021 Pierwszy raz robiłem weathering zimmeritu i miejscami mogłem trochę przesadzić. Gotowy jest tył pojazdu, popracuję jeszcze nad wydechem, bo wygląd raczej mnie nie zadowala. Drobne podmalowanie miejscami (ewentualnie prostacko zakryję to brudem) i oczywiście czerwone błoto, bo niektórzy już się nie mogą doczekać, aż doszczętnie skopię ten model Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Czerwonego błota nie trzeba daleko szukać. Występuje w Polsce na Pogórzu Bolkowskim na Dolnym Śląsku. Jadąc drogą krajową nr 5 na odcinku Dobromierz-Bolków gleba przybiera barwę czerwonobrunatną, rudą, czerwono-pomarańczową. Według mnie czerwone błoto Marka jest jak najbardziej realne. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 25 Lutego 2021 przez Endrju 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 @Endrju, to nawet nie chodzi o to, czy wstępuje, czy też nie- zawsze znajdą się malkontenci, którzy MUSZĄ dorzucić swoje trzy grosze, wyśmiać lub wyszydzić, a dyskusji nigdy nie podejmą, a jeżeli już, to z takimi argumentami, że na trzeźwo tego nie rozbierzesz. Na co dzień siedzą oczywiście w pracy przy biurku ostrząc ołówki... Nie podejmuję dyskusji i "fachowych" analiz ile zadrapań na lufie, chociaż przyznam, czytając takie dysputy banan na twarzy zaraz mi się pojawia Nie jestem detalistą, buduję swoje modele jak mi się podoba, a nie pod dyktando innych. Dla mnie to zabawa. Modelarstwo, zaczęte w dobie korony, jest dla mnie odskocznią, a nie sposobem na życie. Dla malkontentów napiszę jeszcze, że mój Stug jest wizją alternatywnej rzeczywistości, gdzie Niemcy byli nawet w Wietnamie. Zakończy to czcze dysputy o kolorze błota. Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Witam Muszę przyznać że uprawiając modelarstwo można bardzo dużo z historii się nauczyć. Nigdy nie sądziłem że na pojazdach pancernych nakładano takie siuwaksy. Według mnie piękna praca, jak wiele zresztą na Forum. Jestem na początku czytania przepastnych zawartości, staram się trochę uczestniczyć w galerii, warsztacie. Gratulacje za ogrom pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 No i dobrze, że chociaż jednemu się podoba Położyłem bazę pod czerwone błoto, teraz model trafi na półkę, abym mógł przemyśleć na spokojnie kolejny krok. Lufa, ekrany, gąski to wszystko oczywiście nie stan finalny i minie jeszcze trochę czasu, abym uznał model za skończony. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Kurcze szkoda że tyle pracy podsumowałeś alternatywną rzeczywistością dopiero teraz jak byś każdy wątek zaczynał od tego połowy dla ciebie zbędnej dyskusji by nie było dostał byś poradę warszytatową jak co zrobić i nie dorabiał byś teorii czy mogło czy nie.I życie było lepsze. A jako alternatywa to model całkiem a całkiem fajnie zrobiony i nieźle pomalowany, baw się dobrze dalej i nie zapominaj o dopisku alternatywa bedzie dużo mniej kwasu pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Czy mi się zdaje czy ranty ekranów masz nie pomalowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 @OLO nie ma żadnego kwasu, pisałem nie raz, że moje modele to s-f i zależy mi bardziej na kwestiach zgodności technicznej, niż na kolorze błota. Błoto rosyjskie, europejskie...nie dajmy się zwariować. Wystarczy pojeździć nawet po Polsce, aby przekonać się jaki kolor miejscami może ono mieć, robienie z tego jakiegoś tematu przewodniego, to dla mnie zwykłe marnotrawstwo prądu. Masz rację, będę w przyszłości (o ile założę jeszcze jakikolwiek warsztat) pisał, że to model s-f. @gustliknie tylko ekrany są niedomalowane- to wszystko będę oczywiście na finiszu poprawiał. Chociaż krawędzie ekranów raczej wzmocnię jakimś metalizerem, ewentualnie kolorem niemieckiego podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Co się komu podoba. Różne teatry działań wojennych dają możliwość, żeby modele czymś się jednak różniły. Było już w którejś z Twoich galerii, że nieważne czy pojazd z Rosji, pustyni czy europy środkowej to wszystko wygląda tak samo. Czerwone błoto jest dość specyficzne i do mnie osobiście na modelu słabo przemawia. Jak widać nie jestem w tym odosobniony. Nawet robiąc Pattona z Wietnamu starałem się je maksymalnie stłumić choć w tym przypadku cały czołg na "czerwono" też by się obronił. Ten kolor po prostu za bardzo przejmuje inicjatywę na modelu a chcielibyśmy pewnie, żeby na naszej pracy też pojawiały się inne akcenty, które osoba oglądająca nasz model mogłaby zauważyć. Edytowane 20 Lutego 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 Nie wiem o co chodzi, ale raz na jakiś czas musi się aktywować ktoś, kto splunie jadem w sposób co najmniej złośliwy...Pierw jeden, potem banita, teraz @enten. Pisałem do niego, aby sobie odpuścił osobiste złośliwości, jednak nie, nie pomogło, a kolega znowu się aktywował. Ktoś ma 40 lat, rodzinę, dzieci, a mentalnie siedzi w piaskownicy, bo jak wyttłumaczć takie złośliwości raz za razem... @enten, myślę sobie, że Zaruk w pierwszej kolejności powinien zapytać Ciebie o wykonanie tłumika, masz wszak długoletnie doświadczenie. @enten Ty trochę przypominasz mi tego kolegę R. Paczesia z melanżu, który lubi wódkę, chce jej pić dużo, a nie umie i zazwyczaj kończy z rodzynkiem w nosie Poznajesz fotkę? To tylko hobby. Psujecie zabawę, nie wiem, co chcecie osiągnąć... Pisałem wiele razy jak podchodzę do modelarstwa, zajmuję się tym kilka miesięcy, zaledwie 4 skończone modele...Czego tak naprawdę oczekujecie? Modele kupione za moją kasę i robię, jak mi się podoba. Czasem nie słucham rad... było kilka, że kozaczę z zimmeritem, że model do wyrzucenia itd. Mam to poważnie traktować? Wszelkie konkretne porady rozważam i widać to na warsztatach, ale nigdy nie będę robotem wykonującym modele pod wasz prikaz. Chcecie pomóc, proszę, nie chcecie ok, chcecie skrytykować, proszę, ale zróbcie to rzeczowo, bez złośliwości i wyższości. Przeglądałem fora zachodnie i wstyd przyznać, ale panuje tam o wiele większa kultura... szanuje się modelarzy, którzy budują różne modele i na wiele sposobów, nikt tam z nikogo nie szydzi, nie wyśmiewa. Kolega @entennie wiem za kogo się uważa, wytyka drobne niedoróbki innym, ale sam ile ma modeli skończonych na forum? Zainteresowani niech sami popatrzą. Modelarz z długoletnim doświadczeniem wychowany na humbrolach. To jest szczyt umiejętności. Wybaczcie, ale takich smutnych i nijakich pojazdów nie będę nigdy budował. Pozdrawiam Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 To są dopiero rodzynki Szczególnie ten ostatni , wiadomo każdy kleji jak potrafi, czasem trzeba się pośmiać zeby nie zdurnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Model w bólach skończony. Zapraszam do galerii: Administrację proszę o zamknięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi