KayFranz Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Trochę nietypowa propozycja, jak na ten dział, ale myślę, że Czcigodny Pan Admin przymknie oko. Oto bowiem wylazło coś ciekawego - tutaj link. Jak do tej pory dostępne były (i pewnie w niejednym składziku jeszcze są) kalkomanie z białymi literami rejestracji, takie, jak były dołączane do książki od Kagero. Ja jednak chcę je wydrukować kolorem srebrnym. Wiem gdzie, wiem jak, robiłem to już - ci, którzy mnie znają bliżej, wiedzą czym się zajmuję i dlaczego dla mnie to chleb powszedni. Cały problem w opłacalności przedsięwzięcia. Zazwyczaj spokojnie i mozolnie gromadzę projekty, dodając je stopniowo aż uzbiera się cały arkusz i wtedy zlecam jego druk. Można by oczywiście projekty drukować pojedynczo, ale cena za zestaw wychodzi wtedy zdecydowanie drożej. Co powiecie na założenie "spółdzielni" modelarskiej w celu wydrukowania iluś tam zestawów tych kalkomanii dla chętnych? W skalach 1:72 i 48, bo chyba innych modeli nie ma. Szacuję koszt zestawu do 72 na maks 15 PLN, do 48 - na jakieś 20 PLN. Przy czym to jest duży maks, spodziewam się, że przy pełnym arkuszu zestaw do 72 wyszedłby po 10-12 PLN. Wszystko zależy od ilości chętnych i rozkładu zamówień. Robiłem już takie "ściepy". Funkcjonowało to tak, że zbieram zamówienia, przygotowuję plik, zlecam druk, płacę i po otrzymaniu gotowego arkusza dzielę go na zestawy dla każdego. Wtedy podaję cenę, dogadujemy sposób wysyłki i dopiero wtedy płacicie. Jedyne czego potrzebuję od Was wcześniej to deklaracja chęci zakupu, żebym wiedział, ile czego przygotować i zamówić. Ponieważ byłem w trakcie projektowania tych grafik do planowanego arkusza do druku, więc odpada w zasadzie problem z nakładem pracy itp - bo grafika jest już gotowa. W zestawie są litery rejestracji (przygotowane do druku srebrną farbą), logotyp, nazwa typu, znak apteczki i naklejki na śmigło. Logo i typ - w dwóch kolorach, czarnym i czerwonym, do wyboru. Ewentualnie można by rozważyć rozszerzenie projektu o oznakowanie do Karasia SP-BFM. Tak naprawdę to kwestia wymiany jednej litery, bo podejrzewam, że użyto tych samych szablonów, co w PZL P.24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Czy druk srebrnego nie trzeba przypadkiem wykonać z koloru Pantone? druga sprawa, to bym wstrzymał konia na Twoim miejscu, bo może się okazać, że to tylko światło odbite od powierzchni Wenus... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Listopada 2020 Autor Share Napisano 18 Listopada 2020 20 minut temu, Peter_D napisał: druk srebrnego nie trzeba przypadkiem wykonać z koloru Pantone Nie, nie trzeba. Można, ale można też użyć farb innej firmy. Z punktu widzenia zlecającego nie ma to znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 A można wiedzieć co to za farba lub technologia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 Rafał - przyjąłem. Peter_D - nie mam pojęcia. Ja tylko zlecam, nie pytałem o technologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Również wszedłbym w 72 chętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 Bardzo chętnie 1:72. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Podsumowałem. Stan na 14 grudnia, godz. 12. Swoją chęć nabycia KALKOMANII do PZL P.24/III SP-BFL i do PZL.23 SP-BFM z malowań z Salonu Paryskiego 1936 (część oznakowań w kolorze srebrnym, część - w czarnym) wyrazili: RAV: 1 × PZL P.24/72 + 1 × PZL 23 Karaś/72 Toke: 1 × PZL P.24/72 Tleli: 1 × PZL P.24/72 Do tego plus jeszcze paru kolegów z niebieskiego forum. Mogłem coś pokręcić, wiec sprawdźcie. Jeśli jest OK - to nie potwierdzajcie. Rozłożyłem sobie tzw. "użytki" i szacuję, że kalka do 1:72 będzie po 12 PLN, ale do 1:48 wychodzi mi po 24 PLN. Za optymistycznie policzyłem wcześniej, przecież ona zajmuje ponad dwa razy większą powierzchnię niż ta w 72. Do tego dojdzie wysyłka (obecnie InPost po 12 PLN, dopóki się nie zmieni). Poczta krajowa jest u mnie na czarnej liście. Tak jak napisałem wcześniej na PWM-ie, wszyscy uczestnicy "spółdzielni" dostaną też plik do wydrukowania sobie na drukarce i "wydziobania" własnoręcznie masek albo plik do puszczenia na laser czy ploter. To jako bonus. Oczywiście plik z obrysem dotyczy TYLKO liter rejestracji, loga PZL i inne drobiazgi - nie. Co do terminów, nie spodziewam się, żeby coś do sylwestra doszło. Po pierwsze idą Święta, a po drugie - pani Merkel coś kombinuje i sam nie wiem, jak to będzie wyglądać w Kraju-Którego-Nazwy-Nie-Wymawiamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 14 Grudnia 2020 Super Moderator Share Napisano 14 Grudnia 2020 A do PZL TS-11 Iskra kalkomanie też można zamawiać? Czy tylko do wżej wymienionych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Tylko PZL z Salonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Jeśli nie jest jeszcze za późno, to "dołożyłbym" swój wkład w Spółdzielnię; za jeden kpl. PZL-i w "72-ce" i drugi kpl. w "48-ce" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 OK. Właśnie układam arkusze, więc tak. Tyle, że - co masz na myśli pisząc "PZL-i"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 6 minut temu, KayFranz napisał: OK. Właśnie układam arkusze, więc tak. Tyle, że - co masz na myśli pisząc "PZL-i"? PZL P.24/III SP-BFL i PZL.23 SP-BFM z malowań z Salonu Paryskiego 1936 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Uups. Czyli 2 x w 72 i 2 x w 48? To mi teraz zadałeś układankę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Dokładnie P.24 i P.23 w 72 i taki sam zestaw w 48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Dobra. 18:15. Są dwa pełne arkusze, więc każdy następny wchodzi do kolejki oczekujących na uzbieranie się większej ilości zamówień.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doberman Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Witam Jestem zapisany na kalki w niebieskim forum, ale nie znalazłem tam już tego tematu? Mam nadzieję, że pomysł nie umarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 Żyje. Spodziewam się na dniach dostawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Zainteresowany Kalką do P-24 w 1:48 Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Dojechały... Widoczek ogólny: Podział na arkusiki i skale: Elementy drobne - czyli loga PZL oraz Szomańskiego (do Karasia) - oba podglądy w skali 1:72, linijka obok Sprawdźcie później pocztę forumową, będę wysyłał informacje co do przesyłek i kosztów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 Kolega Toke? Do poniedziałku, 1 lutego - brak odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Dojechały bezepiecznie. Dziękuję i w przypadku innych projektów proszę o cynk! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doberman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Moje też dotarły. Baaaaardzo dziękuję! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Hej. Moje również dotarły bezpiecznie. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Moje wczoraj wieczorem wylądowały w paczkomacie, dzisiaj je "uwolniłem" Zabezpieczone bardzo dobrze, wielkie dzięki Krzysztofie, w razie ewentualnych innych projektów związanych z lotnictwem II RP; polecam się łaskawej pamięci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi