GreGG24 Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Model F-15C czeka już na swoją kolej od roku, kupiłem go z okazji Black Friday rok temu, cena była na tyle atrakcyjna, że dokupiłem do niego jeszcze małą blaszkę Edka z serii Zoom. Z uwagi na moje zainteresowania, wchodzi w grę tylko jedno słuszne malowanie, a mianowicie Chejl ha'Avir, czyli Sił Powietrznych Izraela. Kalkomanie jakiś czas temu zamówiłem u Mr Decal, leżały grzecznie i czekały na swoją kolej. A zatem, do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 Na pierwszy ogień poszedł kokpit. Z blaszek Edka użyłem elementów do waloryzacji fotela wyrzucanego ACES ( jakoś nie potrafię ułożyć blaszkowych pasów, aby udawały tkaninę). Tablica rozdzielcza wygląda moim zdaniem nieźle, zwłaszcza po wpasowaniu jej w kadłub. Do nosa zapakowałem potężną porcję metalu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 Pomimo tego, że to model Hasegawy, spasowanie kadłuba pozostawia wiele do życzenia. Nie obyło się bez szlifowania i szpachlowania w wielu miejscach. Na chwilę obecną, stan modelu to zamknięty i zagruntowany. Czekamy na dysze z firmy Res'kit, właśnie pojawiły się w ofercie tej firmy. Wyglądają dużo lepiej niż Aires, którego zamierzałem użyć. Choć to niemały wydatek, te z zestawu nie wchodziły w grę, są tragiczne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Miałem ten zestaw w ręku i wypraski nie wyglądały za pięknie jak na Hasegawę. Z drugiej jednak strony model ma już swoje lata, bo chyba jest jeszcze z końcówki lat 80, czyli Vintyż :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Ładnie wyszedł Ci fotel Czy ta przestrzeń za fotelem pilota będzie po złożeniu widoczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 15 godzin temu, kowal76 napisał: Miałem ten zestaw w ręku i wypraski nie wyglądały za pięknie jak na Hasegawę. Z drugiej jednak strony model ma już swoje lata, bo chyba jest jeszcze z końcówki lat 80, czyli Vintyż :). Linie podziału są całkiem fajne, natomiast połączenie przodu kadłuba z centralną częścią pozostawia wiele do życzenia. Było trochę szpachli i szlifowania i w dalszym ciągu nie jestem zadowolony. To samo dotyczy łączenia gondol silników ze skrzydłami. Co gorsza, mam też F-15I Hasegawy i już się zastanawiam, czy go nie sprzedać i kupić GWH. Natomiast silniki to totalna porażka, dlatego też zamówiłem żywiczne. 14 godzin temu, Juffre napisał: Ładnie wyszedł Ci fotel Czy ta przestrzeń za fotelem pilota będzie po złożeniu widoczna? Dzięki. Ten plastik nie jest najgorszy, a z waloryzacją z Edka wychodzi całkiem nieźle. Jak już wspomniałem, muszę dopracować kwestię układania pasów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 Dotarła paczuszka z Kijowa, zatem F-15 wraca na warsztat. Zdecydowałem się jednocześnie przeprowadzić mały eksperyment. Podczas gdy na spodzie wykonałem klasyczne wzorki na BB, od góry użyłem zakupionych jakiś czas temu szablonów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie po nałożeniu farby bazowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Na górę dodaj jeszcze jeden jasny kolor z szablonów, biały albo rozjaśniona bazę, dodatkowo mniejsze plamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 1 minutę temu, Moses napisał: Na górę dodaj jeszcze jeden jasny kolor z szablonów, biały albo rozjaśniona bazę, dodatkowo mniejsze plamki W sumie dobra sugestia, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 A ja mam pytanko do marmurka od spodu. W jakiej proporcji rozcieńczyłeś farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 16 minut temu, Juffre napisał: A ja mam pytanko do marmurka od spodu. W jakiej proporcji rozcieńczyłeś farbę? Rozcieńczam trochę na oko. Część robiłem rozcieńczoną X-20A, a resztę LT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 24 minuty temu, Moses napisał: Użyłeś tego rdzawo-brązowego, ale na zdjęciu z położoną warstwą bazową nie widać, aby zbytnio się odróżniał. Myślałem raczej o zielonym lub niebieskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 On miał tylko przyciemnić miejsce gdzie spaceruje obsługa, mat to trochę przygasił ale później po satynowe i olejach wyszło już ładnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2020 W dniu 30.11.2020 o 11:41, Moses napisał: On miał tylko przyciemnić miejsce gdzie spaceruje obsługa, mat to trochę przygasił ale później po satynowe i olejach wyszło już ładnie Szacun, wygląda super. Mam nadzieję, że mój choć trochę będzie go przypominał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 Zgodnie z sugestią zgęściłem ilość "plamek" na grzbiecie, myślę, że wyszło nieźle. Poniżej zdjęcia już po nałożeniu warstwy bazowej Mr Hobby H-308. Na spodzie lepiej widać cieniowanie moim zdaniem. Od góry na zdjęciu plamki zniknęły, choć faktycznie nadal są widoczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Po dłuższej przerwie wymuszonej oczekiwaniem na ponowne wykonanie kalkomanii, zabieram się znów do roboty. Napisy eksploatacyjne to niestety kalkomanie z zestawu, bardzo sztywne - ledwo poddają się najmocniejszemu płynowi z Tamiyi, Micro Sol ich w ogóle nie rusza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 ...a nie było zrobić wersji F-15 z ostatniego lotu jednego z symbolów awiacji Generała Chucka Yeagera ? Przepraszam, że tak wtrącam, ale tak mi przyszło do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Godzinę temu, tomekk napisał: ...a nie było zrobić wersji F-15 z ostatniego lotu jednego z symbolów awiacji Generała Chucka Yeagera ? Przepraszam, że tak wtrącam, ale tak mi przyszło do głowy. Oj faux pas popełniłeś. Samoloty w barwach Izraela to wielki konik Grzegorza . W kwestii starych kalek Hasegawy to uwaga, potrafią zrobić przykry psikus. Zwijają się i marszczą pod płynami Set i Sol i zazwyczaj trzeba je zostawić w spokoju, na drugi dzień ładnie siedzą w liniach. Ale czasem pomarszczą się i tak już zostaną albo popękają w diabły. Nie ma reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 4 godziny temu, GreGG24 napisał: Po dłuższej przerwie wymuszonej oczekiwaniem na ponowne wykonanie kalkomanii Że tak zapytam, co z nimi było nie tak że musiałeś zamawiać raz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 11 minut temu, rudy0007 napisał: Że tak zapytam, co z nimi było nie tak że musiałeś zamawiać raz jeszcze? Nie były w skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 Prac nad F-15 ciąg dalszy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Model jest zasadniczo gotowy. Po dodaniu uzbrojenia zrobię pełną galerię. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi