Skocz do zawartości

Walker buldog tamiya

Szef

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry modelarze

Szlifuje sobie wierze Walker buldoga. I się zastanawiam się nad dwoma rzeczami . 

1.Czy szlifujecie zaszpachlowaną cześć aż szpachla będzie tylko w szczelinie czy aż będzie równo? 

2.Czy szpachlujecie miejsca niewidoczne ale na zewnątrz pojazdu ? 

P. S bym dał zdjęcia ale na razie nie mogę (ad.2 chodzi mi) 

Edytowane przez Szef

9 godzin temu, Martinezol napisał:

A ja WIERZE ze wyszpachlujesz i wyszlifujesz WIEŻE czolgu rufno 😳

Jakie śmieszne 😕

Tak dla przypomnienia nie pisze się rufno tylko równo 

Edytowane przez Szef

A ja nie wierzę (rz bo wiara), że to się dzieje naprawdę. Nie wiem jak koledzy, ale ja w większości tego warsztatu, nie tylko w pisowni wyczuwam lekki surrealizm*

*Surrealizm - kierunek w literaturze, sztuce i filmie XX w. dążący do uniezależnienia wyobraźni artysty od reguł logicznego myślenia i wszelkich norm estetycznych i moralnych.

Słownik języka polskiego PWN

1 godzinę temu, Martinezol napisał:

Taaaaa czytamy ze zrozumieniem... dobra wychodze stad powodzenia w budowie nie moj poziom :miecz:

15 minut temu, _OldMan_ napisał:

Gimnazja zlikwidowali - GIMBAZA pozostała.

Chciałem tylko pomóc żebyście nie popełniali  błędów ortograficznych

To jest ważne

2 minuty temu, TAW napisał:

A ja nie wierzę (rz bo wiara), że to się dzieje naprawdę. Nie wiem jak koledzy, ale ja w większości tego warsztatu, nie tylko w pisowni wyczuwam lekki surrealizm*

*Surrealizm - kierunek w literaturze, sztuce i filmie XX w. dążący do uniezależnienia wyobraźni artysty od reguł logicznego myślenia i wszelkich norm estetycznych i moralnych.

Słownik języka polskiego PWN

Mógłbyś te myśl rozwinąć

Edytowane przez Szef

Do autora, odnośnie kół. Wiesz dlaczego tak wisiały? Prawdopodobnie kolego, nie włożyłeś w środki kółek, gumowych tulejek. Gdybyś to zrobił, nawet nie musiałbyś kół przyklejać do wahaczy 😉

Screenshot_20201220_173913.jpg

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

10 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Do autora, odnośnie kół. Wiesz dlaczego tak wisiały? Prawdopodobnie kolego, nie włożyłeś w środki kółek, gumowych tulejek. Gdybyś to zrobił, nawet nie musiałbyś kół przyklejać do wahaczy 😉

Screenshot_20201220_173913.jpg

Powiem ci jedną rozwiązanie zagadki był ciekawsze o wiele niż myślisz.

Tulejki do kół napędowych wkleiłem do koła żwykłego (niewiem jak się nazywa)

Edytowane przez Szef

W czołgach mamy 3 rodzaje kół, zębate-napędowe, zwykłe, w większości wypadków z gumowymi bandażami-jezdne, oraz mniejsze, w znakomitej większości czołgów, umiejscowione są z przodu czołgu - napinające. Jednym z wyjątków, w którym koło napędowe umiejscowiono z przodu, a napinające z tyłu, jest czołg Merkava, a to z tego względu, że silnik w Merkavie, jest właśnie z przodu. Kilka rad na przyszłość, żeby uniknąć tych wszystkich przytyków na forum, i błędów w modelu. Po pierwsze, sprawdzaj pisownie 3 razy, zanim wyślesz post. Po drugie czytaj dokładnie instrukcje. 

4 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

W czołgach mamy 3 rodzaje kół, zębate-napędowe, zwykłe, w większości wypadków z gumowymi bandażami-jezdne, oraz mniejsze, w znakomitej większości czołgów, umiejscowione są z przodu czołgu - napinające. Jednym z wyjątków, w którym koło napędowe umiejscowiono z przodu, a napinające z tyłu, jest czołg Merkava, a to z tego względu, że silnik w Merkavie, jest właśnie z przodu. Kilka rad na przyszłość, żeby uniknąć tych wszystkich przytyków na forum, i błędów w modelu. Po pierwsze, sprawdzaj pisownie 3 razy, zanim wyślesz post. Po drugie czytaj dokładnie instrukcje. 

Dziękuję

29 minut temu, Szef napisał:

W dobrym sensie?

Jak najbardziej. Czuje się jakbym miał w domu drzwi do Narnii i przenosił moją duszę utęsknioną do tych baśniowych czasów gdy zmagałem się z pierwszym modelem i na młodość mą górną i durną polały się łzy :) 

Ale żeby nie za dużo offtopu to odpowiem na dwa pytania wcześniej zadane.

19 godzin temu, Szef napisał:

1.Czy szlifujecie zaszpachlowaną cześć aż szpachla będzie tylko w szczelinie czy aż będzie równo? 

Zazwyczaj przy łączeniu dwóch elementów jest równo kiedy szpachla jest tylko w szczelinie.

19 godzin temu, Szef napisał:

Czy szpachlujecie miejsca niewidoczne ale na zewnątrz pojazdu ? 

Lepiej zaszpachlować wszystko bo potem może się to okazać jednak widoczne, np odwrócisz wieżę czy coś w tym stylu.

Edytowane przez TAW

15 minut temu, TAW napisał:

Jak najbardziej. Czuje się jakbym miał w domu drzwi do Narnii i przenosił moją duszę utęsknioną do tych baśniowych czasów gdy zmagałem się z pierwszym modelem i na młodość mą górną i durną polały się łzy :) 

Ale żeby nie za dużo offtopu to odpowiem na dwa pytania wcześniej zadane.

Zazwyczaj przy łączeniu dwóch elementów jest równo kiedy szpachla jest tylko w szczelinie.

Lepiej zaszpachlować wszystko bo potem może się to okazać jednak widoczne, np odwrócisz wieżę czy coś w tym stylu.

Naprawdę dziękuję

Dzień dobry 

Kolejny dzień składania kolejne problemy. 

1.Zgubiłem z wieży taką część (wydaje mi się że ta cześć jest do podnoszenia wieży w naprawie) nie mogę jej znależć. 

Mam dwa pomysły jak ten problem naprawić. 

A) dorobić z drucika 

B) zrobić efekt zrykoszytowanego pocisku (to był by pierwszy raz gdybym takie coś zrobił) 

Macie jakieś inne pomysły? 

Tak do od odnośnika B bym zrobił z przodu ten efekt rykoszetowania. 

IMG_20201221_130716.jpg

IMG_20201221_130803.jpg

IMG_20201221_130752.jpg

IMG_20201221_130744.jpg

Druga rzecz 

Z nudów zrobiłem brezent (nie był w planach) 

Jest sens go próbować użyć? 

P. S uprzedzam odpowiedzi :

-zrób dobrze jeden model a póżniej dodatki. 

to nie było w planach zrobiłem to z ciekawości i tego że mnie  ciągle byłem potrzebny i nie mogłem siąść w spokoju więc zrobiłem takie coś by nie niszczyć modelu.

IMG_20201221_130921.jpg

IMG_20201221_130852.jpg

IMG_20201221_130904.jpg

Godzinę temu, Szef napisał:

Druga rzecz 

Z nudów zrobiłem brezent (nie był w planach) 

Jest sens go próbować użyć? 

P. S uprzedzam odpowiedzi :

-zrób dobrze jeden model a póżniej dodatki. 

to nie było w planach zrobiłem to z ciekawości i tego że mnie  ciągle byłem potrzebny i nie mogłem siąść w spokoju więc zrobiłem takie coś by nie niszczyć modelu.

IMG_20201221_130921.jpg

IMG_20201221_130852.jpg

IMG_20201221_130904.jpg

Moim zdaniem to ten brezent nawet dobrze ci wyszedł👍 . Ale nie doszlifowałeś tego miejsca z tyłu wieży obok kanistra i go ubrudziłeś szpachlówką. Poza tym jednym błędem to w miarę okej. W tamtym co zacytowałeś to chodziło mi tylko o blaszki No i żywicę .

Edytowane przez fanpancerki