Staryfajter1954 Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 34 minuty temu, myszaty napisał: Już wygląda całkiem, całkiem. Jasne, że wygląda lepiej ale jeszcze wymaga troszkę obróbki i dopracowania. W luku podwozia przedniego muszę dodać kilka drobiazgów i będzie może jechać z koksem dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Zaczynam coraz bardziej rozumieć sens zbierania dokumentacji przed początkiem sklejania... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 W dniu 11.05.2021 o 00:54, myszaty napisał: Zaczynam coraz bardziej rozumieć sens zbierania dokumentacji przed początkiem sklejania... Dla mnie dokumentacja to podstawa, swego rodzaju instrukcja montażu ale w wersji rozszerzonej. Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia pozwalają na poprawienie błędów producenta a także uzupełnienie braków jak w przypadku mojego Mirage IIIE luków podwozia i kokpitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 W luku podwozia przedniego przybyło ponownie kilka nowych drobiazgów. Myślę, że jak na 72 to już jest wystarczająco sporo szpejów w tak niewielkiej przestrzeni jaką jest luk podwozia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Maja 2021 Share Napisano 13 Maja 2021 Fajnie to wygląda jak nie jest tak przeraźliwie pusto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 47 minut temu, myszaty napisał: Fajnie to wygląda jak nie jest tak przeraźliwie pusto. Zawsze coś od siebie dodane ma swoją wartość :). Lubię takie dodatki samodzielne nawet jak nie są idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 Postanowiłem wykonać samodzielnie nową tablicę przyrządów. Zestawowa posłużyła mi jako rusztowanie do zamocowania tablicy wykonanej od podstaw w kawałka plastikowej płytki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Musiałem uzupełnić niedolewkę fragmentu zakończenia kadłuba. Użyłem do tego kawałka płytki plastikowej. Wymaga to jeszcze delikatnego oszpachlowania i oszlifowania ale tym się zajmę jak będę szpachlował wszystkie spoiny na kadłubie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Następny murarz-tynkarz-akrobata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 15 godzin temu, Baas ArK napisał: Następny murarz-tynkarz-akrobata Ano… Podjąłem się prac nad tym modelem i działam w tym kierunku. Jutro czeka mnie szlifowanie i polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Maja 2021 Autor Share Napisano 23 Maja 2021 Mała aktualizacja z prac nad Mirage. Model został odciążony ale aby to robić wyciąłem otwór w przedniej części kadłuba przez kokpitem i wkleiłem w tą przestrzeń kilka metalowych kulek. Kulki obciążające przód modelu trafiły również do osłony radaru. Mam nadzieję, że model nie będzie opadał już na ogon. Osłona radaru trafiła na swoje miejsce. W łukach podwozia dodałem kilka detali oraz połączyłem na stałe skrzydła z kadłubem. Konieczne okazało się zaszpachlowanie paskudnej szczeliny na spodniej części połączenia kadłuba ze skrzydłami. Teraz szpachlowania wymagają górne części połączenia kadłuba ze skrzydłami ale w tym celu użyję szpachlówki akrylowej zmywalnej wodą Valejo. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 Weekend okazał się nie bardzo łaskawy dla prac nad Mirage. Jednak zamontowałem w modelu rurkę Pitota wykonaną z igieł do zastrzyków oraz kawałka plastiku i poszpachlowalem połączenie na spodniej części skrzydeł z kadłubem. To miejsce okazało się najbardziej szerokim i głębokim miejscem do szpachlowania na tym modelu. Przymierzyłem również oszklenie do modelu i powinno pasować ale będzie wymagało niewielkiego oszpachlowania szpachlowką akrylową zmywalną alkoholem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Nie chcę Cię martwić, ale ten cały dziób to z Mirage'm ma mało wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 7 godzin temu, Soris napisał: Nie chcę Cię martwić, ale ten cały dziób to z Mirage'm ma mało wspólnego. No cóż, będzie trzeba go troszkę oszlifować i powinno być lepiej. Przymierzałem do planów i faktycznie osłona radaru ale odstaje od wyglądu osłony Mirage IIIE. Ale od czego ma się papiery ścierne i pilniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Doskonale zdaje sobie sprawę, że osłona radaru i jej kształt pozostawiają trochę do życzenia. W związku z tym nieco powalczyłem papierem ściernym próbując poprawić ten kiepsko wyglądający element. Cudów nie ma ale może chociaż jest jakaś niewielka poprawa tego stanu rzeczy. Za wiele zeszlifować nie mogę ponieważ obawiam się wyszlifowana dziury w osłonie radaru i byłoby jeszcze gorzej. Edytowane 1 Czerwca 2021 przez Staryfajter1954 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Długi weekend upływa pod znakiem malowania fotela i kokpitu oraz dyszy wylotowej silnika Atar 9. W kokpicie planowałem wykorzystać zestawowe kalkomanie ale okazały się dość kruche i rozpadły pod wpływem wody. Z 3 elementów czyli paneli bocznych i tablicy udało mi się jedynie nakleić tablicę przyrządów ale ona w ogóle pod względem merytorycznym nie odpowiada wyglądowi rzeczywistego elementu co wyglądało na modelu zwyczajnie źle. W związku z tym wykonałem z kawałka płytki plastikowej z nawierconymi otworkami swoją tablicę przyrządów, którą po pomalowaniu na czarno wkleiłem we właściwe miejsce. Moim zdaniem wygląda to zdecydowanie lepiej. Niebawem będę przeprowadzał kosmetykę połączeń osłon wlotów powietrza z kadłubem co również zaplanowałem na długi weekend. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 ...i znowu czegoś się nauczyłem, pomysł z tablicą bardzo fajny. Od tyłu podklejałeś jakąś "kliszę" lub coś podobnego ? Otwory muszą precyzyjnie być na swoim miejscu, zastosowałeś jakiś punktakt ?Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, tomekk napisał: ...i znowu czegoś się nauczyłem, pomysł z tablicą bardzo fajny. Od tyłu podklejałeś jakąś "kliszę" lub coś podobnego ? Otwory muszą precyzyjnie być na swoim miejscu, zastosowałeś jakiś punktakt ? Wysłane z mojego moto g(30) przy użyciu Tapatalka Zrobiłem to tak, wyciąłem z kawałka cienkiego hipsu tablicę przyrządów. Za pomocą „wielozadaniowego” bardzo ostrego zdzieraka Trumpetera , który ma bardzo ostry szpic wywierciłem otwory na przyrządy pokładowe i potem musiałem to jakoś dopasować. Po dopasowaniu do kokpitu wcześniej przykleiłem kalkomanie zestawową, która niestety dość średnio się pokrywała z prawdziwym układem otworów nakleiłem przygotowaną przez siebie nakładkę z otworami na przyrządy. Ekran radaru kolory zielonego zaznaczyłem zieloną farbą Hataka z serii niebieskiej naniesioną cienkim pędzlem. Efekt, który uzyskałem i tak jest zdecydowanie lepszy od tego co mi zaoferował Mister Craft. Przy zamkniętej osłonie kabiny powinno być to wystarczające. Dodałem jeszcze imitację soczewki pod celownik, którą zrobiłem równie prosto. Pędzelkiem naniosłem kropkę koloru srebrnego również farbą z niebieskiej linii Hataka i po wyschnięciu nałożyłem kropkę transparentnej farby TAMIYA. Efekt do przyjęcia w tej skali i przy zamkniętej osłonie kabiny. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Staryfajter1954 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Na koniec niedzieli oszlifowałem połączenia osłon wlotów powietrza z resztą kadłuba oraz dodałem kilka drobiazgów do goleni podwozia przedniego. To co zaproponowała firma Heller niestety ale nie miało za wiele wspólnego z rzeczywistością i na podstawie zdjęć zrobiłem mały upgrade goleni zestawowej. Mam nadzieję, że teraz wyglada to lepiej. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Staryfajter1954 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2021 Kabina zamknięta i zamaskowana przed malowaniem :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Staryfajter1954 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Ładny, będzie cacuszko! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 1 minutę temu, mandrivecs napisał: Ładny, będzie cacuszko! Narazie wszystko idzie zgodnie z planem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2021 Pierwsza warstwa metalizera Bilmodel położona. Jutro kolejne zmagania z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi