produdi Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Hej. Nie byłbym sobą gdybym nie rozgrzebał kilku modeli jednocześnie. Tak więc na warsztat jakiś czas temu trafił Tygrys z abt.505. Zestaw dragona znany, bardzo przyjemny w sklejaniu. Kiedyś poczyniłem Tygrysa Dragona ale z zimmem i prosto z pudła. Niedosyt pozostał więc tym razem na bazę wybrałem zestaw bez zimmeritu, blachy abera oraz Friule. Aktualnie stanęło na dorabianiu zimmeritu ,wszystko jest poskładane na sucho. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 16 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Spotter napisał: Fajny zestaw. Kiedyś miałem i popsułem zestaw. Teraz bym go zanabył jeszcze raz. Ale zdaje się trudny jest to zdobycia. Spokojnie ja też popsuje Zakupiłem rok temu po wznowieniu tego zestawu. Niestety już nie jest na takim wypasie jak kilka lat temu. Jak to DML cena wyższa, a w pudle coraz mniej Edytowane 16 Grudnia 2020 przez produdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Szykuje się mocny Tiger I, blaszanej biżuterii jest nie mało. Friule i lufa, też się ładnie srebrzą. Oby sił i cierpliwości starczyło do końca warsztatu. Przyglądam się i kibicuję gorąco!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 "312" nie miał wyciętego zimmeritu na wieży pod godło tylko namalowane jasną farbą tło. Ale takie wycięcia funkcjonowały: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 16 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2020 38 minut temu, Seb napisał: "312" nie miał wyciętego zimmeritu na wieży pod godło tylko namalowane jasną farbą tło. Ale takie wycięcia funkcjonowały: Wzorowałem się tym zdjęciem z wycięciem. Na zdjęciu z koniem jakby miał zimm zaś na tym od przodu jakby było wycięcie. Chyba że tło było bardzo jasne gdyż zimm się brudził i widać to na zdjęciach. Mocno się odznaczał. Poszedłem w tym kierunku gdyż jest to fajne urozmaicenie. Zawsze mogę zmienić obiekt westchnień tylko przydałoby się więcej informacji na temat tygrysów z 505. Bo w tym temacie jestem raczej zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 4 minuty temu, produdi napisał: Wzorowałem się tym zdjęciem z wycięciem. Na zdjęciu z koniem jakby miał zimm zaś na tym od przodu jakby było wycięcie. Chyba że tło było bardzo jasne gdyż zimm się brudził i widać to na zdjęciach. Mocno się odznaczał. Poszedłem w tym kierunku gdyż jest to fajne urozmaicenie. Zawsze mogę zmienić obiekt westchnień tylko przydałoby się więcej informacji na temat tygrysów z 505. Bo w tym temacie jestem raczej zielony Robiłem tego Tygrysa i też bardzo chciałem takie wycięcia w zimmericie zrobić. Powiększ sobie to zdjęcie: Widać zimmerit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 16 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2020 2 minuty temu, Seb napisał: Robiłem tego Tygrysa i też bardzo chciałem takie wycięcia w zimmericie zrobić. Powiększ sobie to zdjęcie: Widać zimmerit. No cóż. Ni ma rady trza dorobić Chyba, że ktoś coś jeszcze wtrąci na temat Tygrysów z 505. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 7 minut temu, produdi napisał: No cóż. Ni ma rady trza dorobić Chyba, że ktoś coś jeszcze wtrąci na temat Tygrysów z 505. Poczekaj na Messera, bo ja nie wiem jaki nr miał ten Tygrys z wycięciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 No i kolejny fajny temat. No po przerwie Ruszyłeś z rozmachem. Tak to jest po dłuższej 'dietce',, W dniu 16.12.2020 o 21:34, produdi napisał: No cóż. Ni ma rady trza dorobić Tak ten Tygrysek miał pastę pod godłem. Podobnie jak większość * Tygrysów z ostatnich dwóch dostaw. To wtedy dostali parę wozów z wczesno-późnej produkcji (luty/marzec 1944 roku) Taki jest właśnie pojazd No.312. Pojazd No.300 też z tej ostatniej dostawy, ale wannę ma jeszcze z wcześniejszej wersji. Choć ma już 'stalowe' koła. Przy wyborze pojazdu z tej jednostki (z ostatniej dostawy) trzeba też pomyśleć o celowniku. Pojazd No.300 ma jeszcze podwójne "oczko". W modelu Masz już zamontowany pojedynczy. Dlatego właściwym pojazdem dla jedno obiektywowego celownika będzie właśnie Tygrys No.312. Pojazd No.211 z ostatniej dostawy też ma koła 'metalowe', ale wcale nie miał namalowanego godła. Tylko część pojazdów Tygrys I w ogóle miało namalowane to godło. Dodatkowo niektóre pojazdy miały to godło dużo mniejsze. Ilość zdjęć tych pojazdów z godłami jest bardzo ograniczona niestety. * - Jest jeden kolorowy rysunek przedstawiający Tygrysa z tej dostawy - No.301 z wyciętym "zimmeritem" pod godłem. Jednak zdjęcia takowego nie widziałem. Wiem że jeszcze warsztat pracuje - ale tak na wszelki wypadek - zimmerit - O - V - celownik - pisałem o tym wyżej. W dniu 16.12.2020 o 21:43, Seb napisał: ... jaki nr miał ten Tygrys z wycięciem. Tygrys No.223 - wczesna wersja pojazdu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Godzinę temu, meser262 napisał: * - Jest jeden kolorowy rysunek przedstawiający Tygrysa z tej dostawy - No.301 z wyciętym "zimmeritem" pod godłem. Jednak zdjęcia takowego nie widziałem. No i to by mógł być pomysł na model, brak zdjęć to w miarę bezpieczna budowa modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 Od początku studiowałem zdjęcia 312 i pod nią budowałem model. Przypadkowo trafiłem na zdjęcia z wycięciem pod godło i założyłem, że każdy tygrys z 505 takie posiadał. Błędnie Także dobra zostaje 312. Wiedziałem, że bedzie uwaga apropo braku zimmu na burtach hehe. Spokojnie jeszcze mam do nałożenia zimm np. na tylnej płycie. Wszystko jest złożone na sucho, gdyż łatwiej jest mi aplikować zimm na poszczególne elementy i jak wyschnie to wszystko składać do kupy. Pracuje w delegacjach, a modeli ze sobą nie zabieram. W miesiącu mam może na czysto ze 3 dni na lepienie i to głównie zimą. W letnie dni priorytet mają prace ziemne i gromadka klasycznych dupowozów. Także nie nastawiam się na jakieś mega szybkie warsztaty. Plan jest żeby do wiosny przygotować Jage , KT i Tygrysa pod malowanie. W święta coś podgonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 11 godzin temu, produdi napisał: Od początku studiowałem zdjęcia 312 i pod nią budowałem model. Przypadkowo trafiłem na zdjęcia z wycięciem pod godło i założyłem, że każdy tygrys z 505 takie posiadał. Błędnie Dokładnie i dodatkowo gdzieś jeszcze w głowie są zdjęcia tego godła na Tigerach II z wielkim wycięciem w "zimmericie". Fakty są inne. 11 godzin temu, produdi napisał: Także nie nastawiam się na jakieś mega szybkie warsztaty. Plan jest żeby do wiosny przygotować Jage , KT i Tygrysa pod malowanie. W święta coś podgonie. Najpierw dobrze - potem dokładnie, a na samym końcu spokojnie. W modelarstwie nigdy szybko. Pozdrawiam Krzysztof Fotka tylko w celach dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Działam dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Na przedniej górnej płycie jest przerwa w zimmerit, chyba trzeba to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 13 godzin temu, michal0281 napisał: Na przedniej górnej płycie jest przerwa w zimmerit, chyba trzeba to ogarnąć. Takie urozmaicenie Wiem, że powinien być. Jeszcze pomyśle czy iść w pełną poprawność czy sobie pozwolić na małe odstępstwa od reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 16 Lutego 2021 Share Napisano 16 Lutego 2021 Jeśli to ma być No.312 to kopuła D-cy bez nacięć czyli ta wczesna.. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Finito. Zastanawiam się jeszcze nad uchwytem Km-u na kopule dowódcy. Na zdjęciach nie mogę się tego dopatrzyć. Edytowane 21 Lutego 2021 przez produdi 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 W dniu 18.12.2020 o 13:42, meser262 napisał: Najpierw dobrze - potem dokładnie, a na samym końcu spokojnie. W modelarstwie nigdy szybko. Pozwolisz, że sobie to wydrukuję i powieszę przy biurku? Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 22 godziny temu, Gregory napisał: Pozwolisz, że sobie to wydrukuję i powieszę przy biurku? Proszę bardzo. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 Dodałem figurantów. Zima odpuściła czas wyjść z jaskini Tak więc postępy będą symboliczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosames Napisano 24 Stycznia 2022 Share Napisano 24 Stycznia 2022 Czekamy na aktualizacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia Prawie 3 lata czekał na kolorki i się doczekał. Taka jest moja interpretacja archiwalnych zdjęć 312. Kamo gdzie było widoczne starałem się odtworzyć poprawnie, resztę pryskałem na logikę. Można się jeszcze zagłębiać w temat 3 barwnego kamo, kolorystyki lufy, godła i numeru taktycznego na zasobniku. Dla mnie są to zagadki i niech tak pozostanie Podmalowane detale i położone kalkomanie i lakier. Jednak przyjemnie się maluje bryłę Tygrysa. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia No fajnie to wygląda tylko mam nadzieję, że następny update nie będzie za 3 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Co się stało z słonikiem ?, poległeś, poszedł na żyletki ? Edytowane 6 Stycznia przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Kudacior napisał: No fajnie to wygląda tylko mam nadzieję, że następny update nie będzie za 3 lata? Galeria napewno. Na wiosnę mam przeprowadzkę, a w nowej pracowni jeszcze nawet brak tynków na ścianach Godzinę temu, Evildead napisał: Co się stało z słonikiem ?, poległeś, poszedł na żyletki ? Tak, wszystko co starsze jak 10 lat poszło na żyletki. Powoli odbudowuję potencjał. Edytowane 6 Stycznia przez produdi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi