Skocz do zawartości

Nissan R35 GT-R Type 1.5Liberty Walk Liberty Walk 1:24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Położyłem  podkład i musiałem przeszlifować bo poprzyklejało mi się tych jeb*****  paprochów.

6uGUleo.jpg

WlOM03D.jpg

CXJtmD5.jpgBtwMyWn.jpg

Macie jakiś sposób zęby się tego dziadostwa pozbyć ?

Planuje zakupić komorę ale jeszcze nie teraz ...

I od razu zapytam  czy lakierować kastę z puch bo mam farbę Tamiya TS - 26 czy może lepiej aero ?

Podkład tez był położony z puszki.

Napisano

Możesz spryskiwać spryskiwaczem do kwiatków pomieszczenie przed malowaniem.

• Like 1
Napisano

Będę  potrzebował jakieś pasty polerskiej do wykończenia  modelu.

Widziałem ze dużo  osób używa Tamiya ale nigdzie nie jest dostępna 😕

Macie cos godnego polecenia inie za drogie ? 

Napisano

Ja używam past Menzerna. Swoje kosztują, ale starczą Ci na wieczność;) 

Napisano

Ja używam 2500 i 3500. Albo zamiast 2500 niebieskiej pasty Tamiyi . A czasami tylko 3500. No i kupując Menzerne upewnij się, że nadaje się także do ręcznego polerowania. Bo nie każda tak ma.

Napisano
6 minut temu, toled napisał:

Ja używam 2500 i 3500. Albo zamiast 2500 niebieskiej pasty Tamiyi . A czasami tylko 3500. No i kupując Menzerne upewnij się, że nadaje się także do ręcznego polerowania. Bo nie każda tak ma.

Menzerna jest przede wszystkim przeznaczona do polerki mechanicznej.

• 3 weeks later...
Napisano

Pierwsze próby lakierowania w komorze :)

Na szczęście nie mam już tej ogromniej ilości parochów... choć kilka :twisted:  

Położyłem na kastę dwie warstwy z puszki lakieru TS-26.

Teraz co dalej , gdzie nie gdzie lakier rozlał się naprawdę fajnie ale mam tez skórkę pomarańczy....

Lakierować dalej bo widać jeszcze na liniach podziału ze tam lakier nie pokrył , czy przeszlifować kastę papierem wodnym o jakieś malej gradacji ?

OVzi7Uh.jpg

1ogor3V.jpg

MA11U0v.jpg

awXXWOx.jpg

dqlu3xG.jpg

Napisano (edytowane)

Spsikać lakier z puszki do Aero , zacząć od linii podziału , a potem położyć mokrą warstwę na całą kastę. 

Położyłeś biały podkład?

Edytowane przez cayman
Napisano
2 godziny temu, cayman napisał:

Spsikać lakier z puszki do Aero , zacząć od linii podziału , a potem położyć mokrą warstwę na całą kastę. 

Położyłeś biały podkład?

Nie szary , a mam biały 😕

No nic jutro kupię farbę Tamiya  X-2.

Co z tymi farfoclami , mogę je teraz potraktować papierem wodnym  ? 

Napisano

Ojoj, szary podkład pod białą farbę nie brzmi dobrze.

Tak czy inaczej jeżeli farba dobrze wyschła, możesz ją przelecieć na mokro gradacją 2500-3000. Jak nie wyschła w miarę dobrze, to nie ruszaj, bo zrobisz głębokie rysy i farba pójdzie na zmywanie.

Nie wiem, czy będziesz na to kładł jeszcze bezbarwny, jeżeli tak, to łatwiej będzie Ci używać XF-2 zamiast X-2. 

Ogólnie z tym szarym podkładem zrobiłeś sobie problem, bo teraz teoretycznie białą farbę musisz ostrożnie rozcieńczyć, jak będzie za mocno, to zanim dojdziesz do porządnego białego koloru, to położysz sporo warstw:) Dlatego teraz pełne skupienie, żeby nie zalać detali zbyt grubą warstwą farb

• Like 1
Napisano
32 minuty temu, cayman napisał:

A to za szary podkład.:nauka2:

Tak jakby pod biały nie można było dawać szarego. Zaraz koło jeszcze raz wymyślicie, albo zasugerujecie, że pod biały, tylko biały ... :haha:

Napisano
10 godzin temu, Dorotka napisał:

pod biały, tylko biały ... :haha:

Nie inaczej. Lakiery modelarskie słabo kryją,nie tyczy to baz lakierniczych  samochodowych np.ZP , Creative Colors czy innych.

Napisano
Teraz, cayman napisał:

Nie inaczej. Lakiery modelarskie słabo kryją,nie tyczy to baz lakierniczych  samochodowych np.ZP , Creative Colors czy innych.

Czyli biały na biały tylko wtedy, kiedy malujemy farbami słabo kryjącymi. Takie farby jak Gunze seria "C", czy "akryle" od  Miga kryją bardzo dobrze i spokojnie można dawać biały na czarny nawet. Pomijam już fakt, że lakierowanie biały na biały z natury swej jest nieco kłopotliwe :diabel: 

Napisano
31 minut temu, Dorotka napisał:

Czyli biały na biały tylko wtedy, kiedy malujemy farbami słabo kryjącymi. Takie farby jak Gunze seria "C", czy "akryle" od  Miga kryją bardzo dobrze i spokojnie można dawać biały na czarny nawet. Pomijam już fakt, że lakierowanie biały na biały z natury swej jest nieco kłopotliwe :diabel: 

Z farbami Miga nie miałem do czynienia.

Połyski od Gunze czy Tamki słabo kryją a w szczególności biały .Trzeba położyć więcej warstw. Szybciej pokryje matem.

U Kolegi Przemek R widać jak przebija szary podkład.

• Like 1
Napisano (edytowane)
10 minut temu, cayman napisał:

(...)

U Kolegi Przemek R widać jak przebija szary podkład.

Pytanie tylko, czy to kwestia koloru podkładu, czy techniki kładzenia lakieru. Ale co mi tam, upierać się nie będę...  Ja z szarym podkładem problemów nie mam  :diabel:

Edytowane przez Dorotka
Napisano

Jeżeli to malowanie Tamiyą, to ona wybitnie nie kryje. Podobny błąd zrobiłem jak malowałem moją RX-7 Savannah - położyłem szary podkład, a bazą była Tamiya XF-2 do tego rozcieńczona. Zamiast zmyć to, to brnąłem dalej :D Wyszło sporo warstw. 

Z drugiej strony malowanie białym podkładem jest irytujące, bo nie widać na nim tak dobrze niedoskonałości. Ogólnie stosuje ten badziew tylko wtedy, kiedy muszę :D

• Like 1
Napisano
40 minut temu, Dorotka napisał:

Pytanie tylko, czy to kwestia koloru podkładu, czy techniki kładzenia lakieru. Ale co mi tam, upierać się nie będę...  Ja z szarym podkładem problemów nie mam  :diabel:

Technika przede wszystkim.Tutaj Kolega pojechał z puchy bo myślał, że będzie łatwiej i szybciej.W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi Toled nie widzę nic irytującego, bo w pierwszej kolejności kładziemy szary podkład żeby wyłapać wszystkie babole, następnie biały podkład np.Surfacer 1500 czy Fine Surfacer Tamki i dopiero kolor.

• Thanks 1
Napisano
4 minuty temu, cayman napisał:

(...)

w pierwszej kolejności kładziemy szary podkład żeby wyłapać wszystkie babole, następnie biały podkład np.Surfacer 1500 czy Fine Surfacer Tamki i dopiero kolor.

Zaczynam sądzić, że modelarstwo polega na komplikowaniu rzeczy prostych... Wystarczy zmieszać Surfacer szary z białym (lub odwrotnie) i można zarówno wyłapać babole jak i malować białą bazą po jednej warstwie.  Szary, szaremu nie równy i zarówno producenci lakierów samochodowych, jak i tych do modeli robią gotowe mieszanki o różnym "poziomie szarości" (jak się komuś mieszać nie chce)  :) 

Napisano (edytowane)
25 minut temu, Dorotka napisał:

Wystarczy zmieszać Surfacer szary z białym (lub odwrotnie) i można zarówno wyłapać babole jak i malować białą bazą po jednej warstwie.  Szary, szaremu nie równy i zarówno producenci lakierów samochodowych, jak i tych do modeli robią gotowe mieszanki o różnym "poziomie szarości" (jak się komuś mieszać nie chce)  :) 

Też tak można i ja nieraz tak robię. Te czynności ,które napisałem to są rzeczy proste, nie skomplikowane ,bo na razie to kolega Przemek R sobie skomplikował ,zamiast być na finiszu z malunkami musi uporać się z zaistniałym problemem.

No dobra bo my tu pierdu, pierdu a tu Przemek R ma problem. Najprostsze wyjście z sytuacji to psiknięcie białym surfacerem lub białym matem z aero w same linie podziału, usunięcie nieproszonych gości czyli paprochów  , następnie mokra warstwa białego  i można walić clearem.

Edytowane przez cayman
  • Like 1
  • Thanks 1