Przemek R Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2021 Położyłem podkład i musiałem przeszlifować bo poprzyklejało mi się tych jeb***** paprochów. Macie jakiś sposób zęby się tego dziadostwa pozbyć ? Planuje zakupić komorę ale jeszcze nie teraz ... I od razu zapytam czy lakierować kastę z puch bo mam farbę Tamiya TS - 26 czy może lepiej aero ? Podkład tez był położony z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Możesz spryskiwać spryskiwaczem do kwiatków pomieszczenie przed malowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek j Napisano 15 Stycznia 2021 Share Napisano 15 Stycznia 2021 Ja maluje i szybko do zamknietego pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Będę potrzebował jakieś pasty polerskiej do wykończenia modelu. Widziałem ze dużo osób używa Tamiya ale nigdzie nie jest dostępna Macie cos godnego polecenia inie za drogie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Zawsze można użyć zwykłej samochodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Ja używam past Menzerna. Swoje kosztują, ale starczą Ci na wieczność;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 2 minuty temu, toled napisał: Ja używam past Menzerna. Swoje kosztują, ale starczą Ci na wieczność;) https://allegro.pl/oferta/menzerna-zestaw-past-hcc1100-mcp2500-ff3000-wosk-7524984601?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla&ev_adgr=Chemia+-+Chemia+blacharsko-lakiernicza&gclid=CjwKCAiAuoqABhAsEiwAdSkVVI8w5Q-shR5yL_GYsUzKdNYo1K8Wu1WLYaqmsiZapfhxzjic7vQP0xoCzeIQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 Ja używam 2500 i 3500. Albo zamiast 2500 niebieskiej pasty Tamiyi . A czasami tylko 3500. No i kupując Menzerne upewnij się, że nadaje się także do ręcznego polerowania. Bo nie każda tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 16 Stycznia 2021 Share Napisano 16 Stycznia 2021 6 minut temu, toled napisał: Ja używam 2500 i 3500. Albo zamiast 2500 niebieskiej pasty Tamiyi . A czasami tylko 3500. No i kupując Menzerne upewnij się, że nadaje się także do ręcznego polerowania. Bo nie każda tak ma. Menzerna jest przede wszystkim przeznaczona do polerki mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 Pierwsze próby lakierowania w komorze Na szczęście nie mam już tej ogromniej ilości parochów... choć kilka Położyłem na kastę dwie warstwy z puszki lakieru TS-26. Teraz co dalej , gdzie nie gdzie lakier rozlał się naprawdę fajnie ale mam tez skórkę pomarańczy.... Lakierować dalej bo widać jeszcze na liniach podziału ze tam lakier nie pokrył , czy przeszlifować kastę papierem wodnym o jakieś malej gradacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Spsikać lakier z puszki do Aero , zacząć od linii podziału , a potem położyć mokrą warstwę na całą kastę. Położyłeś biały podkład? Edytowane 2 Lutego 2021 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 2 godziny temu, cayman napisał: Spsikać lakier z puszki do Aero , zacząć od linii podziału , a potem położyć mokrą warstwę na całą kastę. Położyłeś biały podkład? Nie szary , a mam biały No nic jutro kupię farbę Tamiya X-2. Co z tymi farfoclami , mogę je teraz potraktować papierem wodnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Ojoj, szary podkład pod białą farbę nie brzmi dobrze. Tak czy inaczej jeżeli farba dobrze wyschła, możesz ją przelecieć na mokro gradacją 2500-3000. Jak nie wyschła w miarę dobrze, to nie ruszaj, bo zrobisz głębokie rysy i farba pójdzie na zmywanie. Nie wiem, czy będziesz na to kładł jeszcze bezbarwny, jeżeli tak, to łatwiej będzie Ci używać XF-2 zamiast X-2. Ogólnie z tym szarym podkładem zrobiłeś sobie problem, bo teraz teoretycznie białą farbę musisz ostrożnie rozcieńczyć, jak będzie za mocno, to zanim dojdziesz do porządnego białego koloru, to położysz sporo warstw:) Dlatego teraz pełne skupienie, żeby nie zalać detali zbyt grubą warstwą farb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 (edytowane) Puszka się skończyła, że chcesz kupić x2.? A to za szary podkład. Edytowane 2 Lutego 2021 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 32 minuty temu, cayman napisał: A to za szary podkład. Tak jakby pod biały nie można było dawać szarego. Zaraz koło jeszcze raz wymyślicie, albo zasugerujecie, że pod biały, tylko biały ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Kup sobie GX1, świetnie kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 10 godzin temu, Dorotka napisał: pod biały, tylko biały ... Nie inaczej. Lakiery modelarskie słabo kryją,nie tyczy to baz lakierniczych samochodowych np.ZP , Creative Colors czy innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Teraz, cayman napisał: Nie inaczej. Lakiery modelarskie słabo kryją,nie tyczy to baz lakierniczych samochodowych np.ZP , Creative Colors czy innych. Czyli biały na biały tylko wtedy, kiedy malujemy farbami słabo kryjącymi. Takie farby jak Gunze seria "C", czy "akryle" od Miga kryją bardzo dobrze i spokojnie można dawać biały na czarny nawet. Pomijam już fakt, że lakierowanie biały na biały z natury swej jest nieco kłopotliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 31 minut temu, Dorotka napisał: Czyli biały na biały tylko wtedy, kiedy malujemy farbami słabo kryjącymi. Takie farby jak Gunze seria "C", czy "akryle" od Miga kryją bardzo dobrze i spokojnie można dawać biały na czarny nawet. Pomijam już fakt, że lakierowanie biały na biały z natury swej jest nieco kłopotliwe Z farbami Miga nie miałem do czynienia. Połyski od Gunze czy Tamki słabo kryją a w szczególności biały .Trzeba położyć więcej warstw. Szybciej pokryje matem. U Kolegi Przemek R widać jak przebija szary podkład. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) 10 minut temu, cayman napisał: (...) U Kolegi Przemek R widać jak przebija szary podkład. Pytanie tylko, czy to kwestia koloru podkładu, czy techniki kładzenia lakieru. Ale co mi tam, upierać się nie będę... Ja z szarym podkładem problemów nie mam Edytowane 3 Lutego 2021 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Jeżeli to malowanie Tamiyą, to ona wybitnie nie kryje. Podobny błąd zrobiłem jak malowałem moją RX-7 Savannah - położyłem szary podkład, a bazą była Tamiya XF-2 do tego rozcieńczona. Zamiast zmyć to, to brnąłem dalej Wyszło sporo warstw. Z drugiej strony malowanie białym podkładem jest irytujące, bo nie widać na nim tak dobrze niedoskonałości. Ogólnie stosuje ten badziew tylko wtedy, kiedy muszę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 40 minut temu, Dorotka napisał: Pytanie tylko, czy to kwestia koloru podkładu, czy techniki kładzenia lakieru. Ale co mi tam, upierać się nie będę... Ja z szarym podkładem problemów nie mam Technika przede wszystkim.Tutaj Kolega pojechał z puchy bo myślał, że będzie łatwiej i szybciej.W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi Toled nie widzę nic irytującego, bo w pierwszej kolejności kładziemy szary podkład żeby wyłapać wszystkie babole, następnie biały podkład np.Surfacer 1500 czy Fine Surfacer Tamki i dopiero kolor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 4 minuty temu, cayman napisał: (...) w pierwszej kolejności kładziemy szary podkład żeby wyłapać wszystkie babole, następnie biały podkład np.Surfacer 1500 czy Fine Surfacer Tamki i dopiero kolor. Zaczynam sądzić, że modelarstwo polega na komplikowaniu rzeczy prostych... Wystarczy zmieszać Surfacer szary z białym (lub odwrotnie) i można zarówno wyłapać babole jak i malować białą bazą po jednej warstwie. Szary, szaremu nie równy i zarówno producenci lakierów samochodowych, jak i tych do modeli robią gotowe mieszanki o różnym "poziomie szarości" (jak się komuś mieszać nie chce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 (edytowane) 25 minut temu, Dorotka napisał: Wystarczy zmieszać Surfacer szary z białym (lub odwrotnie) i można zarówno wyłapać babole jak i malować białą bazą po jednej warstwie. Szary, szaremu nie równy i zarówno producenci lakierów samochodowych, jak i tych do modeli robią gotowe mieszanki o różnym "poziomie szarości" (jak się komuś mieszać nie chce) Też tak można i ja nieraz tak robię. Te czynności ,które napisałem to są rzeczy proste, nie skomplikowane ,bo na razie to kolega Przemek R sobie skomplikował ,zamiast być na finiszu z malunkami musi uporać się z zaistniałym problemem. No dobra bo my tu pierdu, pierdu a tu Przemek R ma problem. Najprostsze wyjście z sytuacji to psiknięcie białym surfacerem lub białym matem z aero w same linie podziału, usunięcie nieproszonych gości czyli paprochów , następnie mokra warstwa białego i można walić clearem. Edytowane 3 Lutego 2021 przez cayman 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 1 minutę temu, cayman napisał: (...) my tu pierdu, pierdu (...) Miód na moje serce wylewasz, bo już mi się pisać nie chciało 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi