meser262 Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 2 godziny temu, Gregory napisał: Efekt poniżej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 Cześć. Wrzucam mały update. Skończyłem robienie spawów wokół zawiasów na tylnej górnej płycie. Zmieniłem też trochę wygląd "skrzynki" poprzez nacięcie jej po obwodzie, co ma imitować klapę. Podziałałem też trochę z przodu. Osłony włazów były odlane jako jeden element. Rozciąłem je na 3 elementy i zrobiłem podcięcie z przodu w każdej bocznej części. Dorobiłem spaw łączący przednie płyty i poprawiłem, wg zdjęć, osłonę Kugelblende 30. Samą Kugelblende też zmodyfikowałem przesuwając otwór na lufę km-u i nawierciłem otwór celownika, którego nie było. Wykonałem imitację spawu na górnym pancerzu wanny. Złożyłem na sucho górę z dołem, zamontowałem km radiooperatora i założyłem dodatkowy pancerz przed jego stanowiskiem. Samo mocowanie pancerza trochę poprawiłem, oba mocowania miały taką samą długość, wg zdjęć lewe było dłuższe. Czeka mnie jeszcze przesunięcie łbów śrub i po sklejeniu góry dołem dorobienie spawu wokół mocowań dodatkowego pancerza. Mam jeszcze pytanie: jest jakiś sposób na wykonanie takiego efektu jak na zdjęciu poniżej Zdjęcie tylko do dyskusji. Pozdrawiam Grzesiek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Może rozgrzany śrubokręt a potem tę wypływkę trochę nożykiem poskrobać i klejem do plastiku wygładzić? Albo Spróbować zrobić dołek prostokątny dłutem. Potem dać tam trochę szpachli, wypchnąć szpachlę śrubokrętem a potem klejem wygładzić? Tak czy siak eksperymenty potrzebne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 11 godzin temu, patrykd napisał: Może rozgrzany śrubokręt a potem tę wypływkę trochę nożykiem poskrobać i klejem do plastiku wygładzić? Albo Spróbować zrobić dołek prostokątny dłutem. Potem dać tam trochę szpachli, wypchnąć szpachlę śrubokrętem a potem klejem wygładzić? Tak czy siak eksperymenty potrzebne Trzeba będzie coś pokombinować i znaleźć dobry sposób. Dzięki za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) Na pojeździe muzealnym tak to wygląda - Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotki tylko w celach dyskusji. Edytowane 30 Listopada 2021 przez meser262 PS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 W żółwim tempie dotarłem do punktu, w którym trzeba połączyć wannę z górą...I pojawił się mały problem, a mianowicie wloty powietrza. Zvezda wykonała je jako jeden element, ale w przekroju widać, że składał się z oddzielnych części. Wydaje mi się, że powinienem wyciąć zaznaczone pola, żeby przybliżeniu uzyskać kształt zbliżony do rzeczywistości. Załączyłem zdjęcie, jak ten element (przed modyfikacją) wygląda na pojeździe. Zdjęcie tylko do dyskusji. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 19 godzin temu, Gregory napisał: Wydaje mi się, że powinienem wyciąć zaznaczone pola, żeby przybliżeniu uzyskać kształt zbliżony do rzeczywistości. To powinno pomóc - Widok z zewnątrz na prawą stronę. Widok od wewnątrz na prawą stronę. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 Cześć, mały upgrade. Po wypadku z modelem, w którym pourywałem lampy, notka i klakson miałem kryzys twórczy i chwilowy brak chęci do pracy...ale wróciłem. Po naprawie złożyłem do kupy górę z dołem i podziałałem trochę na przodzie. Wkleiłem na stałe kaem i dodatkową płytę pancerną przed stanowiskiem radiooperatora, przesunąłem w odpowiednie miejsca śruby mocujące i zrobiłem spawy wokół mocowań tej płyty. Założyłem dodatkowe opancerzenie przed stanowiskiem kierowcy i starałem się odtworzyć wg zdjęć jej mocowanie i górnym pancerzem. Podziałałem też trochę na tyle przy wlotach powietrza. Przerobiłem części zestawowe odcinając co niepotrzebne i w dolnych częściach spróbowałem nadać im bardziej rzeczywisty kształt, robiąc je z blaszki. Zrezygnowałam z pudełkowych osłon, wyciąłem je z blaszki i wkleiłem motylkowe śruby, które je mocowały. Zostały do zrobienia górne mocowania osłon, które je blokowały w pozycji zamkniętej. Po uporaniu się z tematem okołowlotowym będę chciał zrobić z lewej strony stopień i naciągacz gąsek, a z prawej podziałać przy osłonie anteny. Już wiem, że jest za krótka i pewnie będzie dłubanie od podstaw. Pozdrawiam Grzesiek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Nie za gęsto zwinąłeś tę sprężynę na błotniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Lutego 2022 Autor Share Napisano 13 Lutego 2022 21 minut temu, patrykd napisał: Nie za gęsto zwinąłeś tę sprężynę na błotniku? Wzorowałem się m.in. na tych zdjęciach: Co prawda to "czwórki" w innych wersjach, ale poza różnicą w długości ich sprężyny wyglądają podobnie. Zdjęcia tylko do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Jakoś mi ten błotnik u góry nie wygląda na oryginalny... proporcje ma dziwnie poskracane. ... hm... jest tak samo oryginalny jak to błoto na jego wewnętrznej stronie Edytowane 14 Lutego 2022 przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 17 minut temu, Mariusz 72 napisał: Jakoś mi ten błotnik u góry nie wygląda na oryginalny... proporcje ma dziwnie poskracane. Masz na myśli ten z krótką sprężyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 16 godzin temu, patrykd napisał: Nie za gęsto zwinąłeś tę sprężynę na błotniku? Pracowała-wróciła do stanu pierwotnego, ale ciężko na pewno, takie coś w odstępie ładnie ułożyć- chciałbym takie tylne sprężynki zrobić u siebie w P4 ausf H 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, MayonesEXG7 napisał: ciężko na pewno, takie coś w odstępie ładnie ułożyć- chciałbym takie tylne sprężynki zrobić u siebie w P4 ausf H Ja robiłem tak: zamocowałem wiertło (chyba 0,4mm) w uchwycie-tzw 3 ręka i na nie nawijałem drut 0,2 lub 0,3mm. Starałem się żeby zwoje były blisko siebie i w razie potrzeby ściągałem pęsetą. Później na końcach sprężyny odciąłem z zapasem, żeby zrobić mocowanie. Tylko oczy bolały później od wpatrywania Edytowane 14 Lutego 2022 przez Gregory Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) @MayonesEXG7 to jest ten sam sposób co Tobie mówiłem, tylko zamiast wiertła jak u Gregorego to nawijane na igłę, to proste w sumie i daje dobry efekt Edytowane 14 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Ja wiedział bym jak się zabrać, ale nie próbowałem- jak zamówienie jakieś zwoje 0.2,, czy 0.3mm to się pobawie. Wszystko w swoim czasie. Igy i strzykawki. to mam od groma (do thinerowania farby w aero czy nawet zrobić lufę prostą kmu do 1.35) Edytowane 14 Lutego 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 3 godziny temu, Mariusz 72 napisał: jest tak samo oryginalny jak to błoto na jego wewnętrznej stronie To w ogóle zlepek kilku wersji Poniżej sprężyna w "czwórce" Ausf. D, na której też się wzorowałem. Zdjęcie do dyskusji. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 5 minut temu, Gregory napisał: Poniżej sprężyna w "czwórce" Ausf. D, na której też się wzorowałem. Na fotkach z epoki - na obydwu to ausf.E - i z muzeum "Brummbar" też na podwoziu "czwórki". Może dodatkowo mocowania sprężyny - Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Zrobiłem takie sprężynki ze struny od gitary. Wystarczy wyjąć ze środka główny drut i po robocie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Teraz, Mariusz 72 napisał: Zrobiłem takie sprężynki ze struny od gitary. Wystarczy wyjąć ze środka główny drut i po robocie. To się ceni ale jaka średnica owijki 0.13- 0.17 struna ? bo są różne grubości te maja oplot ale 10 czy 11 już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 Dobry patent. A mamy co najmniej 2 gitarzystów w ekipie. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) 10 minut temu, Mariusz 72 napisał: Zrobiłem takie sprężynki ze struny od gitary. Wystarczy wyjąć ze środka główny drut i po robocie. Dobre , bez kitu niegłupi pomysł i ile z tego sprężynek by wyszło, wystarczy dobrać dobrą srednicę , tu przykładowo 62, ale można sobie dopasować dowoli , Edytowane 14 Lutego 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Mi zostały dwa opakowania, z przed dwóch lat hehe. Pierwsze 3 od dołu czerwonym secie 10,13,17 są bez owijki 30-42-52 już tak. Bo to od E-0.10 najcieńszej do E 6- 0.52 a set do 7ki pierwsze 3 struny też bez owijki a reszta 4 już ma. Dziwiłem, że ja wsadziłem parę lat temu 10-84 z 8 strunowej do 7ki. Strój trzymał,można powiedzieć makaron al dente hehe. Mięcho szło, tym grubsze z owijką tym selektywniejsze brzmienie. Sorry ,że tak wtrąciłem wątek, ale za długo w tym siedzę. W zasadzie struny powoli już są czarne, wolę do wioseł dać niż do modelu hihi. Ale popytajcie się w muzycznych, czy mają na sztuki gdzieś słabe struny Presto- firma z Gdańska, chyba już była. Zawsze możecie wykorzystać . 0.10 - 0.11 dawać na anteny do tanków i opancerzonych pojazdów. Z lin holowniczych z strun nic, nie zrobicie, bo sprężynuję przed drut, który jest w środku, jak kolega napisał wyżej. Edytowane 14 Lutego 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 Widzę że można i gotowce kupić, nowość od Ak-interactive są różne grubości tutaj np 1mm 2 x15cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) 50 minut temu, bulik58 napisał: Nigdy bym nie powiedzial ze struny do gitary sa dwu czesciowe , czy to na powyzszej fotce to struna??? Pytam bo nie gram , choc moze czasem tak, ale to tylko na nerwach Tak, tak wygląda struna gitarowa , przez środek rdzeń , a na to owijka po całości, te poniżej najcieńsze są jednoczęściowe bez tej owijki , te z kolei dobrze się nadają na anteny itp Edytowane 14 Lutego 2022 przez Evildead 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi