martinello Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Witam Startuję z pierwszą w życiu dioramką... ...największy problem to chyba będzie malowanie figurek. Wstępny widok: Podstawka, domek (wykorzystam tylko parter) i mercedes 170V to Miniart, Somua - Tamiyunia. Oprócz tego figurki czołgistów i cywili z ICM i Miniartu. Do to ma być stacja benzynowa inspirowana takim zdjęciem: Dlatego dokupiłem zestaw stacji benzynowej z MiniArtu Tytuł w tłumaczeniu to : Co, wygramy ze szkopami ? Edytowane 23 Grudnia 2020 przez martinello 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Fajnie się zapowiada. Szczególnie jestem ciekaw figurek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Figurki to będzie masakra w moim wykonaniu. Jakieś sugestie na temat łatwego i efektownego malowania skóry akrylami ? Planuję czołgistów - zestawowego z Somua oraz takich z zestawu ICM ( https://www.mojehobby.pl/products/WWII-French-Tank-Crew-5-figures.html). Cywilami będzie niemka z zestawu Mercedesa ( https://www.mojehobby.pl/products/WWII-French-Tank-Crew-5-figures.html ) - przeróbka na Francuzkę będzie łatwa, wystarczy zmienić zapach kapusty na perfumy , mąż powyższej i policjant ("dzień dybry" z Allo Allo) z zestawu Miniarta ( https://www.mojehobby.pl/products/French-Civilians-30-40s.-resin-heads.html ). Całość będzie w pudełku na modele z przeźroczystego plastiku - stąd ograniczenie domu do parteru. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Dystrybutor jest w zestawi "włoskim".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 Jest też i francuski dystrybutor - > https://www.mojehobby.pl/products/French-Petrol-Station-1930-40s.html Mam już go w rękach i zacząłem lepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 No i fajnie!Jedziesz z tematem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 A wiesz, jakie nowości książkowe były wtedy "na topie"? Trzeba przecież czymś wypełnić witrynkę z książkami.... Wesołych Świąt, Marcinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 W dniu 23.12.2020 o 20:53, martinello napisał: Jakieś sugestie na temat łatwego i efektownego malowania skóry akrylami ? Jakie masz farby? Najprościej rzecz ujmując - baza, wash i rozjaśnienia, w 1:35 chyba szybko powinno pójść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Na pewno coś znajdziesz: https://www.youtube.com/results?search_query=painting+figures+1%2F35+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 Farby mam zestaw Flesh tones set od Miga. Za linki dziękuję - coś będę kombinował. A co do książek - w dioramce nie dojdę do księgarni. Tylko witrynka stacji benzynowej - a tu znajdę jakieś gadżety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Grudnia 2020 Share Napisano 30 Grudnia 2020 Pomysł przedni, nie zapomnij, że to Francja i jutro jest Sylwester: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2020 No, czytasz w moich myślach - jedną skrzynkę szampana mam już sklejoną - tylko pomalować. Somua czeka na zestaw waloryzacji z DEF Model ( http://defmodel.com/catalog/htm/de35013.html ), figurki odsuwam ile mogę w czasie - trzeba więc zająć się podłożem (dosztukować kostki kamiennej) oraz Mercedesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Siadam i oglądam . Marcin z czym masz problem w malowaniu figurek, z twarzami? Nic trudnego jak umiesz robić łosze to i twarze będziesz umiał pomalować . Jakby co to napisz postaram się pomóc. a teraz do roboty ludzie czekają . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Problem z figurkami mam taki, że jeszcze nigdy nie robiłem , ale obowiązkowo zgłoszę się po pomoc. Robota stanęła, bo czekam na "podzespoły" do Somua'y - blaszka DEF Model utknęła w HK razem z tygrysem z Border Model (przy okazji jeden sklep w Polsce wprowadza całą linię DEF Model i kalek Star Decal i to na początku w dobrych cenach) a zamówione żaluzje nadsilnikowe z Haulera przyszły wybrakowane - dwa razy ta sama część. Czekam na wymianę. Pokleiłem troszkę figurki i teren, ale czekam na dłutka do "skulpania". Utknąłem przy bruku ulicznym - zamiast budować drogę z pojedyńczych kostek brukowych zaczłąłem przerabiać "gotowca" z miniartu i zrobiła się ciężka robota... Tyle, że się zapaliłem do dioram i czekają już dwie następne. Pierwsza z prototypem shermana i Packardem z ICM w scenerii warsztatu polowego, oraz druga z wietnamskim M48A3 i figurkami "charlie on the left" od Masterboxa. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Jak " idziesz w figurki" to polecam Ci takie coś : https://www.rctrax.pl/blue-eyes-transfers-decals-sheet/123586/ Dostępne w 2 wersjach niebieskie i brązowe. Ludzie bardzo często usiłują wyważać otwarte drzwi i próbują malować te oczy(ja też próbowałem) podobnie jak malować np. dystynkcje , roboty kupa a efekty mniej niż mizerne , a tych oczu starczy spokojnie na kompanię wojska były kiedyś podobne kalki z Archera i pan wojtek z M-Zona mi je raz sprowadził ale teraz są praktycznie nie do dostania. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 Nawet byłem w tym sklepie na zakupach. Nie zdecydowałem się na oczy, ale coca-colę i marlboro w skali 1:35 sobie kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Godzinę temu, martinello napisał: Nawet byłem w tym sklepie na zakupach. Nie zdecydowałem się na oczy, ale coca-colę i marlboro w skali 1:35 sobie kupiłem Coca-cola i malborasy fajna rzecz , ale oczy jeszcze lepsza, zobaczysz sam jak popatrzysz jakie Ci wytrzeszcze wyszły.Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Marca 2021 Autor Share Napisano 14 Marca 2021 Droga prawie gotowa. Szarozielonym sprayem (jeszcze mokry na zdjęciu) pomalowałem zrobione przeze mnie wstawki - tam gdzie na pierwszym zdjęciu był czarny pas. Trochę zgubiłem rytm kostki - ale przykryje się mercedesem Pytanie - jak realistycznie pomalować kostkę granitową ? Jakie farby i jakie techniki żeby oddać ich specyficzny "rysunek" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Marca 2021 Share Napisano 14 Marca 2021 Z malowaniem figurek, można pójść na skróty : フィギュア塗装速攻講座~山口塗り初心者編~++ - YouTube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Marca 2021 Share Napisano 14 Marca 2021 6 godzin temu, martinello napisał: Droga prawie gotowa. Szarozielonym sprayem (jeszcze mokry na zdjęciu) pomalowałem zrobione przeze mnie wstawki - tam gdzie na pierwszym zdjęciu był czarny pas. Trochę zgubiłem rytm kostki - ale przykryje się mercedesem Pytanie - jak realistycznie pomalować kostkę granitową ? Jakie farby i jakie techniki żeby oddać ich specyficzny "rysunek" i drugi filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi