abtb Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Pora powalczyć w "drobnej" skali Czyli będzie mały warsztat dużego samolotu Artbox: Inbox: Ew. pytania o śnieżynkę - patrz warsztat An-a 12BK-PPS Żeby nie było że "leży" to trochę odrobinkę podziałałem Zacząłem od części ogonowej: Jak widać bolączki te same co w Anie - "pracujące" poszycie i takie se spasowanie. Czyli papier ścierny i CA będą w użyciu w ilości hurtowej Trochę lepiej jest z silnikami, skrzydłami i usterzeniem: Silniki "na sucho" pasują całkiem, całkiem. Odrobina kitu i będzie ok. Dalsze postępy w miarę postępów Edytowane 24 Grudnia 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Łe tam.Pozamykany.Nuda Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 2 minuty temu, Xmen napisał: Pozamykany Nie robię "kurzołapów" bo nie mam zaprzyjaźnionych krasnali do sprzątania ładowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Chyba że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Jakby tak: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2020 Pierwsze poważne malunki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 Jak Ci ładnie wyjdzie to wysyłam Ci swój egzemplarz co by wyszedł jeszcze lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2020 41 minut temu, rudy0007 napisał: Jak Ci ładnie wyjdzie to wysyłam Ci swój egzemplarz co by wyszedł jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Aktualiziren Wklejony kokpit i "ołowioza". Do regulaminowych 10g zalecanych przez producenta dodałem jakieś 30% współczynnika bezpieczeństwa. Jest jakieś 13 gramów - powinno wystarczyć Kadłub w całości swej długości: Cytując kanoniera Dolasa - "Zalewajka" z CA Mały problem - okienka odrobinkę wystają poza obrys kadłuba jak nie przymierzając s......ki żonie z pod cienkiej koszuli. Trza przelecieć i będzie ok. I gotowe prawie skrzydła z motorkami. Jeszcze odrobina polizania 800 i będzie git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2021 Kadłub "wylizany" i wzbogacony o zawieszenie główne i "cymbała" z przodu. Teraz odrobina poprawek tu i ówdzie i będzie można maziać luki podwozia, zakładać kółka i lepić na stałe "bąble" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Ładnie ci to idzie. Aż z "zazdrości" zamówiłem C-124 i też chyba go wrzucę nie za długo "na ruszt" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2021 25 minut temu, milczacy napisał: zamówiłem C-124 Niezły kloc. Będziesz miał łatwiej z okienkami bo są z kalkomani. 26 minut temu, milczacy napisał: wrzucę nie za długo "na ruszt" Będzie oficjalny warsztacik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Kloc ale chyba mniejszy od twojego? Faktycznie dobrze, że okienka z kalek, bo ładowni i tak nie otwieram to będzie łatwizna. Tym razem raczej warsztatu nie będzie, bo nie bardzo mi materiał zdjęciowy wychodzi no i nie wiem jak będzie z zapałem do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 13 minut temu, milczacy napisał: Kloc ale chyba mniejszy od twojego? C-133 długość - 48m C-124 długość - 39,6m C-133 rozpiętość - 55m C-124 rozpiętość - 53m Można by powiedzieć, że jak jeden w tą to drugi w tamtą stronę dłuższy 19 minut temu, milczacy napisał: Tym razem raczej warsztatu nie będzie, bo nie bardzo mi materiał zdjęciowy wychodzi no i nie wiem jak będzie z zapałem do pracy Nie wspominałeś, że kończysz z modelowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 2 godziny temu, rudy0007 napisał: Można by powiedzieć, że jak jeden w tą to drugi w tamtą stronę dłuższy 2 godziny temu, rudy0007 napisał: Nie wspominałeś, że kończysz z modelowaniem? Faktycznie miałem taki spadek weny, ale koniec końców „stara miłość nie rdzewieje” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2021 Pomaleńku, acz zdecydowanie pcham temat do przodu Zrobiłem podwozie oraz dolepiłem usterzenie poziome: Kolejny krok - doklejenie "bąbli" komór podwozia: Jak widać trzeba było odrobinkę łapać na CA, bo cholerstwo nie bardzo "leży" do kadłuba. Odrobina szparek powstała przy okazji. Wyrówna się tamijuniowym kitem i będzie ok Można już zaryzykować tezę, że już bliżej niż dalej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 5 minut temu, abtb napisał: Można już zaryzykować tezę, że już bliżej niż dalej. Ktoś tu lubi mocne ryzyko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 W końcu się udało - skrzydła na swoim miejscu: \ Co prawda bez CA się nie obyło: Ale kilka ruchów papierścieruchem i jest ok: Jeszcze się odrobinkę podliże, wytrasuje linie i będzie cacy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Ładny "maluch " się zapowiada.Ten "pryszcz" z przodu robi robotę.Wygląda jak nie napiszę co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 WitamNigdy nie sklejałem takiej skali, linie trasowane na szpachli to faktycznie takie tylko muśnięcie ostrza będzie, czy też wielkiej różnicy do np. 1/72 wizualnie nie ma ?Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 6 minut temu, tomekk napisał: linie trasowane na szpachli to faktycznie takie tylko muśnięcie ostrza będzie, czy też wielkiej różnicy do np. 1/72 wizualnie nie ma ? To zależy czym trasujesz. Jak się pociągnie czeska piłką to chyba 0,18 mm szerokości, jak rysikiem to zależy jak mocno i głęboko. Czeska piłka ma stałą grubość a rysik się rozszerza i im głębiej ryjesz tym jest szerzej. A poza tym trzeba się w miarę dostosować do linii jakie daje producent modelu. W tym wypadku nie są one aż tak delikatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 Z budowlanego punktu widzenia model uważam za skończony: Teraz pora na maziaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Spory kulfon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 A co to tu mu odstaje? Tak powinno być?? @abtbpowiedz o co tu chodzi, nie chcę się przy kawie denerwować niepotrzebnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi