Hkrawczyk Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Cześć. Chcę ruszyć z tą techniką i takie pytanie czy możecie polecić konkretne silikony żywice...sprawdzone i jakieś może poradniki artykuły aby ogarnąć teorię...dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 (edytowane) Jeśli chodzi o silikon do odlewów to możesz kupić to https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-silikon-do-form-formierski-m922-1kg-6733852643 Ja używam tej żywicy https://www.artequipment.pl/p2026,profesjonalna-zywica-do-odlewania-modeli-sintafoam-1-1-1kg.html Odwzorowanie elementów jest znakomite, ale... zapomnij o jakichś skomplikowanych odlewach. Spędziłem nad tym trochę czasu i w zasadzie połowa, albo i więcej odlanych rzeczy poszła do kosza. Największy problem jest z pęcherzykami powietrza. Przy bardziej skomplikowanych kształtach zawsze coś zostaje. Jeśli chcesz się w to pobawić na poważnie, to radzę kupić komore i pompę próżniowa. Ceny zaczynają się od około 600zl w górę A tak przy okazji, to do takich pytan jest dzial "Jak zrobic i jak pokazać " Edytowane 27 Grudnia 2020 przez chudyhunter 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hkrawczyk Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 Tylko jeszcze pytanko czy przy tworzeniu formy dwu częściowej trzeba jakimś środkiem odseparować zastygniętą połówkę od nowej zalewanej silikonowej aby silikony się nie posklejały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Koniecznie kup rozdzielacz do form silikonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Hej. Jeżeli odlewy są niewielkie jako rozdzielacz można używać wazelinę kosmetyczną. W dniu 28.12.2020 o 00:12, chudyhunter napisał: Ja używam tej żywicy https://www.artequipment.pl/p2026,profesjonalna-zywica-do-odlewania-modeli-sintafoam-1-1-1kg.html Jaki jest czas życia tej żywicy (tj po jakim czasie żywica zaczyna gęstnieć) ? Jak długo jest przydatna do użycia po otwarciu opakowania (bo niektóre żywice chłoną wilgoć z powietrza i po miesiącu są do niczego) Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 57 minut temu, ZzB napisał: Jaki jest czas życia tej żywicy (tj po jakim czasie żywica zaczyna gęstnieć) ? Jak długo jest przydatna do użycia po otwarciu opakowania (bo niektóre żywice chłoną wilgoć z powietrza i po miesiącu są do niczego) Gęstnieje po kilku minutach. Z formy można wyciągać po jakichś 2 godzinach. Oba opakowania otworzyłem na początku sierpnia 2019 roku. Do tej pory zużyłem około połowę żywicy. Ostatnio używałem jej tydzień temu i nadal zachowuje się tak, jak w pierwszym dniu użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Odkopię temat - czym czyścicie narzędzia, formy itp z silikonu? Chodzi mi głównie o taki nieutwardzony, który nie zdążył się jeszcze związać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Fixer napisał: Odkopię temat - czym czyścicie narzędzia, formy itp z silikonu? Chodzi mi głównie o taki nieutwardzony, który nie zdążył się jeszcze związać. Chyba najlepiej dać mu dojrzeć, wtedy schodzi bez kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy silikon został źle przygotowany i już się nie usieciuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Fixer napisał: No właśnie chodzi mi o sytuację, kiedy silikon został źle przygotowany i już się nie usieciuje. To chyba tylko papier do twarzy, dużo, bo tłuste cholerstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi