tlb Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 47 minut temu, burzatg napisał: Kolega @tlbjuż przecież zaprawiony w bojach modelarskich, po 4 miesiącach walki powiedział "pas" a jeszcze nie wyszedł z nadania temu czemuś kształtu. O trasowaniu nawet nie wspominam. A to nie pierwszy model, gdzie mówię pas. Z Typhoon'em było podobnie. Tyle, że tam nie było mi po drodze a tu nie pasują części. 49 minut temu, burzatg napisał: Cenowo też to się nie broni, bo biorąc choćby F16C z Hasegawy to jakieś 40zł. A ten viper 28pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 56 minut temu, burzatg napisał: F16C z Hasegawy to jakieś 40zł. 7 minut temu, tlb napisał: A ten viper 28pln Czyli wychodzi, ze bardzo dobra sklejalność zestawu kosztuje tylko 12zł O kształcie i poprawnej geometrii nawet nie wspomnę, bo jak wiadomo - są bezcenne. Jak mówi przysłowie - w szaleństwie jest metoda. Ale to szaleństwo sklejania modeli pakowanych przez MC to już chyba delikatna przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 9 godzin temu, tlb napisał: Specjalnie kupiłem scribera z Tamiya... Tylko uważaj bo rysiki Tamiya choć ostre i twarde są bardzo kruche i jak czytałem w którejś z dyskusji na forum to niektóre z nich pękają już od samego patrzenia a cena bardzo wysoka no chyba, że kupiłeś ten wysuwany scriber produkowany dla firmy Tamiya przez OLFĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 No mam ten tamiya, ale olfa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 22 godziny temu, tlb napisał: No mam ten tamiya, ale olfa. No to kupiłeś ten rysik z oddzielną rączką. Ja używam rysików Border Models tańsze a naprawdę znakomite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 13:32, abtb napisał: Czyli wychodzi, ze bardzo dobra sklejalność zestawu kosztuje tylko 12zł O kształcie i poprawnej geometrii nawet nie wspomnę, bo jak wiadomo - są bezcenne. Jak mówi przysłowie - w szaleństwie jest metoda. Ale to szaleństwo sklejania modeli pakowanych przez MC to już chyba delikatna przesada. Ja lubie sobie przeliczac na tzw roboczo godzinę po kilku takich przeliczeniach, szybko dochodzi się o wniosku ze skupianie sie na takich modelach to strata czasu i energii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam, Wlot dziurawy I zaklajstrowany Pozdrawiam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 6 godzin temu, tlb napisał: Witam, Wlot dziurawy I zaklajstrowany Pozdrawiam. Zaczyna to coraz lepiej wyglądać :). Jeszcze tylko zaszpachluj tą szparę i popraw linie podziałowe i przepolerój całość. Będzie dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 6 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: popraw linie podziałowe i przepolerój całość Taki mam zamiar ale to dopiero w przyszłą niedzielę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 3 godziny temu, tlb napisał: Taki mam zamiar ale to dopiero w przyszłą niedzielę. No to działaj. Tą wielką szparę możesz wypełnić dwuskładnikową masą Greenstuff albo Miliput. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 Kiedy ciąg dalszy relacji z budowy Falcona? Jakaś okropna cisza zapanowała w tym wątku :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 24 Maja 2021 Autor Share Napisano 24 Maja 2021 15 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Kiedy ciąg dalszy relacji z budowy Falcona? Jakaś okropna cisza zapanowała w tym wątku :(. Spokojnie, wena musiała najść... i dwa tygodnie temu i minionej nocy naszła Czyli wyszorowałem, zaszpachlowałem, wypolerowałem, znowu zaszpachlowałem, znowu wyszorowałem itd. Pod wlot powietrza przykleiłem kawałki hips'u. Potem znowu poszła w ruch szpachla i papier ścierny, no i jakoś to idzie. Za tydzień zrobię poprawki i zacznę ryć linie, których nie dało się nie zetrzeć przy ilości szpachli. Na wlocie powietrza już zrobiłem, ale i tak jeszcze poprawię. PZDR 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Maja 2021 Share Napisano 24 Maja 2021 Fajnie, że wena wróciła i pracujesz nad Falconem dalej :). Czekam na dalsze efekty pracy nad tym modelem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 Witajcie, Dziś przedstawiam Wam jak ryję linie. Najpierw kawałek plastiku przyklejam do taśmy dwustronnej Docinam odpowiednią długość, robi się coś na wzór linijki, przyklejam do modrlu/skrzydła i scriberem tamiya, ale olfa, przeciągam po "linijcie" I wychodzą proste linie A tak wyglądało na początku Następnie trzeba było dopasować stateczniki poziome. Po lewej to, co proponuje MC a po prawej to co proponuję ja I wygląd na chwilę obecną PZDR 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Fajnie idzie. Cieszy, że wróciłeś do prac nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Witajcie, długo schodzi, ale mając rozgrzebane 4 modele kartonowe i 4 plastiki szybciej nie będzie, a nie potrafię skupić się na jednym...niestety. We wrześniu myślałem, że ten F16 podzieli los Yak-a z Plastyka, który to miał być modelem testowym i jest Ale później uznałem, że jak się zaczęło sklejać to trzeba dokończyć i tak zacząłem szpachlować, trasować itd. Koniec końców uznałem, że nie będę się bawić w podwozie i je schowam, a tu zonk... szpachla i rycie linii po szlifowaniu a przed liniami i po przejechaniu scriberem: W tym tygodniu pociągnę podkładem. Nadmienię, że nie będę malować go w barwy izraelskie, trochę szkoda mi kalek, przeznaczę je na inny F16. Ten model będzie "testowy" i pomalowany w jakieś okolicznościowe motywy, ale nie w greckiego Zeusa, nie mam takich umiejętności i raczej mieć nie będę. PZDR Edytowane 22 Listopada 2021 przez tlb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 W dniu 12.04.2021 o 22:18, Staryfajter1954 napisał: Wybrałeś dość trudny model do sklejania więc i masz z nim sporo roboty. Ja ten model potraktowałem jako poligon doświadczalny i ukończyłem go i teraz stoi na półce. Jest to model faktycznie fatalnie spasowany ale da się z niego wycisnąć niezły model ale widać wymaga to doświadczenia i wytrwałości co nie znaczy, że jeśli się i Ty wykażesz jakimiś umiejętnościami i wytrwałością to zrobisz z niego cacuszko. Nie poddawaj się i walcz ! Nie zrobi z niego cacuszka , tak jak Ty ze swoich modeli też nie zrobiłeś cacuszek . Sorry , ale trzeba spojrzeć prawdzie w oczy. Ileś Twoich modeli ileś ma zatartych lini podziału , krzywo i nierówno wytrasowanych linii i się bierzesz za doradzanie innym, jaki rysik używać i piszesz o szpachli akrylowej co się nie kruszy. Sorry ,ale naprawdę nie zdarza CI się krytycznie spojrzeć na swoje modele ? tlb Bardzo dobrze zostaw kalki na inny model. Daj sobie spokój , czas jest tak cenny jak pieniądze , albo bardziej , zamiast go kończyć pobaw się z dzieckiem , obejrzyj relacje ludzi , którzy naprawdę coś potrafią w modelarstwie weź lepszy model i próbuj. Ze sklejania Mistercrafta dobre modele nie wyjdą. Zbliża się Gwiazda poproś o ładny model na prezent , albo sam sobie spraw. Stać Cię na rysiki to stać Cię i na lepszy model. Naprawdę Ci dobrze życzę A na model testowy nieszczególnie się nadaje , bo na źle przygotowanej powierzchni nie przetestujesz wszystkich technik malarskich ( głupi wash po malowaniu , Ci może nie wyjść dobrze ) , chyba , że naciapiesz grubo farbą jak niektórzy. Albo nie bez malowania zapuść w te wszystkie miejsca klejenia , trasowania wash . To wtedy może zrozumiesz co mam na myśli . 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 3 godziny temu, merlin_70 napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 4 godziny temu, merlin_70 napisał: Nie zrobi z niego cacuszka Pewnie, że nie zrobię i nawet gdybym miał Tamiya za 130pln to nie zrobię cacuszka, nie te łapy... 4 godziny temu, merlin_70 napisał: pobaw się z dzieckiem model powstaje na nocy w pracy 4 godziny temu, merlin_70 napisał: chyba , że naciapiesz grubo farbą jak niektórzy. malować będę aero, a poprawki będę robić pędzlem, bo jak napisałem, chcę go zrobić w jakimś okolicznościowym malowaniu. 4 godziny temu, merlin_70 napisał: To wtedy może zrozumiesz co mam na myśli . doskonale wiem co masz na myśli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 tlb Spoko każdy skleja jak potrafi i poświęca na to tyle czasu ile znajdzie. Ja nie neguję ani Twoich umiejętności , ani chęci. Po prostu z tego modelu cudu nie wyciągniesz . Ten model ma ze 20 lat i już w chwili opracowania nie był szczytem dokładności Po prostu Zrobisz z lepszego modelu lepszy model . Tylko please nie idź drogą , którą podąża x modelarzy na tym forum , którzy pod wpływem rad kilku światłych ekspertów , co od 30 lat model tak samo sklejają i żyją wspomnieniami modeli wierzą , że lepiąc stare strucle wydane przez mistercrafta zrobią kiedyś dobry model, bo tylko ten stary model i te ich upojne godziny szlifowania wykształcą u nich wysokie zdolności modelarskie i ani chybi nie wiadomo kiedy wskoczą na wyższy level zarezerwowany tylko tym wybranym , a sklejanie wg nich dobrze opracowanych i spasowanych modeli to pójście na łatwiznę bo taki model każdy sklei. I dalej będą szukać coraz to nowszych narzędzi do trasowania , lepszych szpachlówek akrylowych zamiast samemu poczytać co ktoś inny ma w tej materii do powiedzenia i co jest oczywiste dla kogoś kto NAPRAWDĘ coś skleja . Niestety ten dobrze opracowany i spasowany model jest dla nich śmiertelnym zagrożeniem . Bo wszystko to co tam zrobią źle będzie widoczne , będzie straszyło , krzywa linia będzie straszyła bardziej na tle równych linii , nierówno położonej farby nie da się zwalić na słaby model i nie obrobioną powierzchnię m, a tak można kleić starocia i w razie czego powiedzieć " To stary model nie chciało mi się bardziej go poprawiać " Z tych starych strucli dobry model zrobi 1 - 2 modelarzy z wysokim skillem, Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 30 minut temu, tlb napisał: Pewnie, że nie zrobię i nawet gdybym miał Tamiya za 130pln to nie zrobię cacuszka, nie te łapy... Czy cacka nie zrobisz to bedzie zależało tylko do Twojego talentu. Sklejając Tamiye, cy chociazby naszą Armę, IBG czy co innego wspolczenie opracowanego i przetestowanego w boju, bedziesz mógł naprawde skupic się na przyjemnosci klejenia, polepszania technik zamiast na walce w materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 Napiszę w ten sposób, że wolę z tej walki wyjść poobijany i ew. przegrany niż przegrać walkowerem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 24 Listopada 2021 Autor Share Napisano 24 Listopada 2021 Witajcie, Model pociągnięty podkładem AK w spray'u (czarny mat) PZDR 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Witajcie, Uznałem, że spróbuję malowania pędzlem, a co mi tam... Pierwsza warstwa Druga warstwa: I czekam aż wyschnie trochę i położę kolejne warstwy. Maluję Hataka seria Blue, pomieszane Insignia Red i Traffic Yellow. PZDR P.S. chyba juz wiecie jak pomaluję ten samolot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Czyżby holenderskie malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi