Skocz do zawartości

A-10C Thunderbolt II Revell 1:72

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem Koledzy Modelarze

Ostatnio był u mnie na warsztacie Guzieczek :)

Revell określa trudność na 4 w 5-stopniowej skali i faktycznie nie był to najłatwiejszy model, chociaż nie ze względu na samą konstrukcję, ile na waloryzacje od Eduarda. Wiele czasu i skupienia zabrały mi elementy fototrawione przy kołach, pojawiły się też części, które trzeba było odpowiednio zaokrąglić - elementy kabiny, działko etc. Oczy bolały również przy drabince, którą trzeba było skomponować z czterech plastikowych pręcików o różnej średnicy... Generalnie jestem z niego zadowolony, bo po raz pierwszy jakoś poszło mi lakierowanie, w miarę zadowolony z washy (a propos dzięki za Wasze porady w innych wątkach). Wiem, że jest nieporadnie, ale już lepiej niż poprzednio. Jestem też zadowolony z (wreszcie!) matowych kalkomanii (nie ma już efektu psich jajec), choć trzeba dodać, że kalki Revella od początku zupełnie inaczej pracowały ze światłem niż w innych zestawach - i tu duży plus dla producenta. Model był dla mnie czasochłonny z uwagi na sidolux i lakier, po raz pierwszy stosowałem tę kombinację, z różnym powodzeniem (jestem bardziej zadowolony na statecznikach pionowych na przykład, a dużo mniej na oliwkowych powierzchniach (BTW ciekawe, że wach różnie zachowuje się na różnych kolorach od tego samego producenta). Wiele frajdy dała mi również zabawa z miedzianymi drutami, którymi starałem się waloryzować podwozie i komory kół. 

Na pierwszy rzut oka w mojej opinii model prezentuje się dobrze, choć po przyjrzeniu się widać jak na dłoni, że jest w nim wiele do poprawy. Moment zakupu aero zbliża się i liczę, że to będzie jednak inna rozmowa.

Zapraszam do galerii i do komentowania.

Malowanie: pędzel

Farby: akryle Revell, Pactra, okazjonalnie Mr Hobby

Softener Tamiya

Black Panel Line Accent Tamiya

Sidolux

Lakier matt Vallejo

Waloryzacja: blachy Eduard 

IMG_20210206_232102-min.jpg

IMG_20210208_224415-min.jpg

IMG_20210208_224701-min.jpg

IMG_20210208_224820_1-min.jpg

IMG_20210208_224904-min.jpg

IMG_20210208_224928_1-min.jpg

IMG_20210208_225151_1-min.jpg

IMG_20210208_225214-min.jpg

IMG_20210208_225227-min.jpg

IMG_20210208_225241_1-min.jpg

IMG_20210208_225301_1-min.jpg

IMG_20210208_225333_1-min.jpg

IMG_20210208_225417-min.jpg

IMG_20210208_225428_1-min.jpg

IMG_20210208_225853_1-min.jpg

IMG_20210208_225903_1-min.jpg

IMG_20210208_225917-min.jpg

IMG_20210208_225949_1-min.jpg

IMG_20210208_230051_1-min.jpg

• Like 6

Kapitalnie wygląda w tym malowaniu ! Ładny detal, jak na pędzlowanie

to też bardzo elegancko, ogólnie czyścioch ale mi osobiście bardzo się podoba!

Gratulacje ukończenia eleganckiego modelu 👍

pozdr 

ww

• Thanks 1

28 minut temu, wuwumaster napisał:

ogólnie czyścioch ale mi osobiście bardzo się podoba!

Heh, no może rzeczywiście mogłem jeszcze odrobinę przybrudzić. Ale cieszę się, że Ci się podoba! 

23 minuty temu, jarek napisał:

Może zrobiłbyś warsztaty jak malować pędzlem,żeby tak wyglądał model,sporego samolotu.:jupi2::jupi2:

To bardzo miłe co piszesz, ale chyba wciąż jestem na to za krótki :) i jeszcze dłuuuuugo będę

Dzięki! To bardzo miłe słowa! Przy brudzeniu bardziej poszedłem w rdzę niż w faktyczny "brud". Co do pędzli to czuję że to ich ostatnie podrygi. Zaczynają mnie powoli frustrować.  

7 minut temu, mysiek13 napisał:

Bardzo fajnie wyszedł, zrób fotki na białym tle będzie jeszcze lepiej wyglądał ... Jak na pędzel to prawdziwy szacun 👍

Bardzo dziękuję! Nawet nie wiecie ile dla mnie znaczy pozytywna opinia o tym malowaniu!

Dodam łyżkę dziegciu do komentarzy aby za słodko nie było;) jest coś co mnie razi w modelu, nie usunięte miejsca łączenia części. Chyba zabraklo cierpliwosci, aby wykończyć model. Widać łączenia części na kadłubie i uzbrojeniu, które jeszcze wash uwypuklił.

• Like 1

1 godzinę temu, Moses napisał:

Dodam łyżkę dziegciu do komentarzy aby za słodko nie było;) jest coś co mnie razi w modelu, nie usunięte miejsca łączenia części. Chyba zabraklo cierpliwosci, aby wykończyć model. Widać łączenia części na kadłubie i uzbrojeniu, które jeszcze wash uwypuklił.

Masz całkowitą rację - widać i już mi się nie bardzo chciało. Walczę z tym :))))))

I jeszcze nie miałem do czynienia ze szpachlą... Jaki produkt polecacie do szpachlowania powierzchni?

2 godziny temu, mig napisał:

Model bardzo  ładnie wyszedł. 

Dzięki! Starałem się, to chyba póki co najbardziej kompletny model, jaki zrobiłem :)...

I dochodzę do wniosku, że chyba dorastam do starszych maszyn. W drodze już F4U Corsair. Bardzo jestem ciekaw!

57 minut temu, kozborn napisał:

Masz całkowitą rację - widać i już mi się nie bardzo chciało. Walczę z tym :))))))

I jeszcze nie miałem do czynienia ze szpachlą... Jaki produkt polecacie do szpachlowania powierzchni?

Tamiya szara i biała jest bardzo dobra.  Białą mozesz rozrzedzać w levelling thinnerze, i tym samym środkiem ją zmywac z modelu (przydatna funkcja przy miejscach gdzie łatwiej zetrzec patyczkiem higienicznym niz zetrzeć papierem sciernym. Podobne włąsciwości mają akrylowe szpachle, np vallejo, gdzie uzywasz zamiast LT wody, ale tego nie uzywałem wiec sie nie bede wypowiadał czy dobra. Napewno nie idz w ekonomie i unikaj wamodowskiej szpachli, tak rozpuszczalnikowej jak i akrylowej, bo to guano

• Thanks 1

@Pasqual

Oliwkowy Nato 46 z instrukcji jest właśnie taki...

Ale może jest to pewien minus producenta - instrukcje nie są nazbyt precyzyjne... Pojawiają się ewidentne błędy, jakieś takie niedbalstwo. Widziałem już dużo lepsze instrukcje. 

Edytowane przez kozborn

Jak na malowane pędzelkiem to duży szacun. Model z pewnością się podoba :super:

Przypomniały mi się czasy podstawówki albo trochę wcześniej (czyli lat temu sporo) kiedy to sam malowałem pędzelkami Pactrą i Humbrolami. Wtedy to było coś. o niczym innym wtedy człowiek nie wiedział i nic innego na półce w sklepie nie było.

A jedyny minus to trochę jak dla mnie za żółte zdjęcia, które trochę przekłamują kolor.

• Like 2

Tak jak pisał Moses Tamka jest bardzo dobra ... Wamodu nie polecam...Jest tez ciekawa z aplikatorem akrylowa Vallejo, ale nie można jej używać na dużych powierzchniach i trasować linii na niej 😞 do małych , precyzyjnych zastosowań...

No i oczywiście można też niewielkie rzeczy szpachlować surfacerem, co ma duży plus bo nadmiar ściągasz wacikiem zamoczonym w thinnerze...

7 minut temu, mysiek13 napisał:

No i oczywiście można też niewielkie rzeczy szpachlować surfacerem, co ma duży plus bo nadmiar ściągasz wacikiem zamoczonym w thinnerze...

Tu właśnie tamka plusuje, mozesz ją thinnerem rozcieńczyć do konsystencji jakiej chcesz i zrobic sobie albo gestrzą albo rzadsza szpachle w płynie. Nie wiem czy takie same właściwości ma szara, ale ona fajnie twardnieje i po porzadnych wyschnięciu umiejetnie mozna trasować

• Thanks 1

Godzinę temu, rudy0007 napisał:

Jak na malowane pędzelkiem to duży szacun. Model z pewnością się podoba :super:

Przypomniały mi się czasy podstawówki albo trochę wcześniej (czyli lat temu sporo) kiedy to sam malowałem pędzelkami Pactrą i Humbrolami. Wtedy to było coś. o niczym innym wtedy człowiek nie wiedział i nic innego na półce w sklepie nie było.

A jedyny minus to trochę jak dla mnie za żółte zdjęcia, które trochę przekłamują kolor.

Właśnie marzy mi się przejście na aero. Nie wiem, od czego zacząć... nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Chyba jakieś tutoriale pooglądam na YT. Sądzisz, że tak do 5 stów z kompresorem da się kupić coś dla początkującego? i miło mi, że model się podoba :)

10 minut temu, mysiek13 napisał:

Tak jak pisał Moses Tamka jest bardzo dobra ... Wamodu nie polecam...Jest tez ciekawa z aplikatorem akrylowa Vallejo, ale nie można jej używać na dużych powierzchniach i trasować linii na niej 😞 do małych , precyzyjnych zastosowań...

Wielkie dzięki za te porady! Mam nadzieję, że niedługo zobaczycie pierwsze efekty

W dniu 9.02.2021 o 23:41, kozborn napisał:

Właśnie marzy mi się przejście na aero. Nie wiem, od czego zacząć... nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Chyba jakieś tutoriale pooglądam na YT. Sądzisz, że tak do 5 stów z kompresorem da się kupić coś dla początkującego? i miło mi, że model się podoba :)

W przypadku aerografu to temat rzeka, ilu użytkowników tyle opinii. Trzeba poczytać, pooglądać i coś wybrać. Ja uczyłem się malować aero od Mr.Hobby i też takie sobie później sprawiłem.