sjr Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Jak nie planujesz wycinać części owiewki na stałe połączonej z kadłubem to faktycznie chociaż nity przeszlifuj Przed malowanie wydaje mi się że wklejałem też golenie podwozia ale dokładnie nie pamiętam już jak skomplikowany jest ich montaż w revellu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Faktycznie, nity są "nieco" przerysowane Golenie akurat zdecydowanie planuję wklejać na późniejszym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) Dobra, nity usunięte, owiewka vacu znaleziona i zamontowana. Teraz jeszcze muszę trochę uzupełnić, i powinno być git EDIT: I cyk Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez Forest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 7 Sierpnia 2022 Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Podoba mi się jak wybrnąłeś z największego problemu tego modelu bez jego krojenia! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2022 Dzięki Inna sprawa, że ta owiewka to około 50% ceny tego modelu ekstra - choć to wciąż właściwie tyle, co nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Dobra, wracamy do roboty Na razie maskowanie owiewki (dorobiłem naciąg anteny), czekam aż pierwsza warstwa podeschnie i zrobię poprawki. Jak dobrze pójdzie, jutro pójdzie podkład, i w ciągu weekendu jakieś malowanie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 To jest sam maskol czy maskol + taśma? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 2 godziny temu, sjr napisał: To jest sam maskol czy maskol + taśma? To jest klej PVA, czyli tzw. Wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) Dobra, mam pewną zagwozdkę. Tak sobie pomyślałem, że spróbuję zweryfikować malowanie proponowane przez Revella, jako że oni lubią puścić wodze fantazji... No i wyszło mnie takie cuś, pierwsze dwie grafiki to malowanie z lata '44 z Prus Wschodnich: Dalej mam zdjęcie oryginału, oczywiście niewyraźne ( ) ze stycznia' 45: A to malowanie, które proponuje producent: Jakieś podpowiedzi, które jest bliższe prawdy? Zdjęcie wskazywałoby na brązowo białe, ale Czort jeden wie... EDIT (Piaf) : Podkład pryśnięty Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Forest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Forest napisał: Dalej mam zdjęcie oryginału, oczywiście niewyraźne ( ) ze stycznia' 45: wedlug mnie, to nigdy nie bedzie zolty ! porownaj na " niewyraznym zdjeciu " biale obwodki krzyza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 (edytowane) 32 minuty temu, BRAVO112 napisał: wedlug mnie, to nigdy nie bedzie zolty ! porownaj na " niewyraznym zdjeciu " biale obwodki krzyza Dlaczego? Fotografia czarnobiała rządzi się zupełnie innymi prawami niż kolorowa. To, że na tym zdjęciu zarówno białe obwódki krzyża , przód osłony silnika, statecznik i pas za kabiną sa tego samego koloru tak na prawdę nic nie znaczy. Kiepski film, brak wiedzy o tym jaki filtr i czy w ogóle zastosowano i ogólna jakość zdjęcia sprawia, że równie dobrze może to być inny jasny kolor, np właśnie żółty. I mała zgadywanka, na poniższym zdjęciu jakiego koloru jest przód samolotu, a jakiego pas za kabiną? Edytowane 19 Sierpnia 2022 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: I mała zgadywanka, na poniższym zdjęciu jakiego koloru jest przód samolotu, a jakiego pas za kabiną? Akurat ta zgadywanka nie jest zbyt trudna, wystarczy wiedzieć, na których płaszczyznach porównać odcienie szarości Ale fakt jest faktem, biorąc pod uwagę możliwości ogólnodostępnej fotografii z okresu Drugiej Światowej, ciężko cokolwiek stwierdzić. Jednakże, wciąż skłaniałbym się ku malowaniu biało brązowemu. Samo zdjęcie jest dosyć ciemne, natomiast oznaczenia są bardzo jasne. Ciężko znaleźć niestety punkty odniesienia co do ewentualnych kolorów, i może być to po prostu przewalonego kontrastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 19 Sierpnia 2022 Share Napisano 19 Sierpnia 2022 10 godzin temu, Forest napisał: Dobra, mam pewną zagwozdkę. Tak sobie pomyślałem, że spróbuję zweryfikować malowanie proponowane przez Revella, jako że oni lubią puścić wodze fantazji... No i wyszło mnie takie cuś, pierwsze dwie grafiki to malowanie z lata '44 z Prus Wschodnich: Dalej mam zdjęcie oryginału, oczywiście niewyraźne ( ) ze stycznia' 45: A to malowanie, które proponuje producent: Jakieś podpowiedzi, które jest bliższe prawdy? Zdjęcie wskazywałoby na brązowo białe, ale Czort jeden wie... EDIT (Piaf) : Podkład pryśnięty Jak na Ostfroncie to elementy szybkiej identyfikacji żółte i kamo RLM76/75/74. Ale SG 4 trafiła na wschód do Luftflotte 6 - Mittel dopiero po po "Bodenplatte' (chyba) i wtedy kamo mogło być jak na pierwszej grafice RLM76/81 lub RLM99/81 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2022 Z tego, co znalazłem, jeszcze w czerwcu byli we Włoszech, po odbudowie stanów trafili na front wschodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Decyzja podjęta, będzie kamo z pierwszej grafiki, RLM 76/81, z białymi elementami identyfikacji. Jakoś to najbardziej do mnie przemawia, tym bardziej, że nie mogę znaleźć kwitów Bass ArK, zakładam, że w takiej sytuacji górne powierzchnie skrzydeł będą w jednolitym kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Pisałem na podstawie "Malowanie i oznakowanie Luftwaffe 1935-45 cz.4" R. Michulca i z tejże pozycji taki fragment: Więc z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że jednolitym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Super, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Sierpnia 2022 Share Napisano 20 Sierpnia 2022 Jak mogę to pomogę, Gorzej, jak nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 No i mnie "jasny Ślag trafił i Śnig spolił", jak to mawia dziadek mojej lubej. Chwilę już minęło, model straszył z półki, w końcu dzisiaj restart. Żadnych masek, wszystko malowane z ręki, bez aerka, or, chce mieć ciekawy model na półkę. Na razie odcinam kolorki Biały był wstępnie robiony emaliami, ale poległem na polu cierpliwości, aktualnie lecą akryle, konkretnie Citadelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2023 Spod lewego statecznika i belki ogonowej jest zmasakrowany, moja wina. Biały na końcówkach skrzydeł (i na nosie, i pasie na belce) to już "wina" emalii. Rozcieńczałem, jak mogłem, nie podołałem. Jak widać, 20+ lat przerwy w używaniu tychże, a stąd brak doświadczenia, nie zniknie w kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2023 Cóż, spod na wykończeniu, czas się brać za górę. Ten dziad skończy jako wprawka malarska i model do gry, więc nie jest źle Na szczęście w lokalnym sklepie mają jeszcze jeden egzemplarz tego ulepa, dam mu kolejną szansę, może tym razem będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 Hmmm.... Po mojemu to farba za gęsta i malujesz "jednokierunkowo". Spróbuj zrobić rzadszą i warstwy kłaść "na krzyż", jedną w poprzek, następną wzdłuż płata. Nawet z pędzla dawałem do czterech lub pięciu warstw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2023 Hmm, dobrze wiedzieć. Tutaj są trzy warstwy, przynajmniej błękitu, bo białego pewnie z 15 Jak widać, człowiek uczy się przez całe życie, nie pomyślałbym o malowaniu "na krzyż", choć wydaje się to być oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Powoli, z doskoku, maziam dalej. Muszę przyznać, że ten schemat malowania to był strzał w dziesiątkę. Kolorki na zdjęciu są przekłamane, zwłaszcza błękit, który jest spooro bledszy, ale mniej więcej widać, w jakim kierunku foczka podąża. Część ogonowa już jest zakończona (choć myślę jeszcze o poprawkach w okolicach plam), resztę czeka jeszcze kilka warstw brązowego Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Forest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi