GTiStyle Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Cześć, Przeleżał u mnie kilka lat. Pora ten model pociąć. Powstała rama. Chciałem uzyskać efekt proszku. Miałem kilka prób. Wydaje mi się, że ta wersja jest najlepsza. Kolejnym krokiem są elementy chromowane. Pozwoliłem sobie je zmyć. Najpierw użyłem Dota3. Niestety ale osiągnięty efekt nie był zadowalający. Za poleceniem bardziej doświadczonych użyłem cleanluxa. Na chwilę obecną nie przewiduję zmiany na coś innego. Kolejnym pytaniem będzie jak uzyskać ładny efekt chromu? Tylko Alcady? Jeżeli tak to do tego modelu który dokładnie? Edytowane 14 Lutego 2021 przez GTiStyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Było pisane, parę godzin temu, że najszybciej się zmywa chromy "kretem". Ładnie sobie pracy narobiłeś, jak chcesz wszystkie chromy zrobić od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 Tak widziałem. Co do kreta to próbowałem. Pewnie coś robiłem nie tak ale nigdy nie podziałało. Co do chromów to po prostu chce spróbować. Najwyżej potem będę żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Lutego 2021 Share Napisano 14 Lutego 2021 Tamiyowskie chromy Cleanlux zje elegancko. Co do chromów - możesz użyć proszków - Uschi Polishing Powder, Spaztix, a z płynnych - Alclad, Molotow robiony z Aero, AK Extreme Metal Chrome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 14 Lutego 2021 Autor Share Napisano 14 Lutego 2021 Dzięki. Powoli zamawiam specyfiki. Będzie zabawa albo klapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 Będę się przyglądał temu projektowi bo też robię przymiarki do zmycia wszystkich chromów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 10 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Cześć, Z dotychczasowych doświadczeń to cleanlux radzi sobie z wszystkimi chromami w tym modelu. Udało się tego dokonać bez żadnych uszkodzeń. Nie zauważyłem aby plastik się osłabił czy coś. Jedyne co to do zmywania potrzebny jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 ja kretem robiłem zmycie chromów na XJR 400 z Aoshimy. Wszystko szło sprawnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Tamiyę, Revella i Hasegawę warto traktować Cleanluxem - ja nawet robię to 1:1 z wodą i na 24h zostawiam. Zero problemów. Jedynie problem miałem z chromami Aoshimy - 3 dni musiały się kąpać. Czasami dodaję też troszeczkę High Level Thinner, żeby usunąć dodatkowo taki śliski film z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Tamijowskie chromy traktuję kretem w granulkach z wodą , chrom schodzi po paru minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 10 godzin temu, cayman napisał: Tamijowskie chromy traktuję kretem w granulkach z wodą , chrom schodzi po paru minutach. Róbcie jak Cayman, a nie się bawicie w ściąganie chromu przez parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Z kretem muszę spróbować choć obawa jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, GTiStyle napisał: Z kretem muszę spróbować choć obawa jest. Kret jest też spoko, nie zniszczy Ci plastików, tylko musisz zachować pełne BHP uważając na ręce i ewentualne opary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Godzinę temu, toled napisał: Kret jest też spoko, nie zniszczy Ci plastików Nie do końca jest to prawda. Kret podczas rozpuszczania, wydziela ciepło. Jeżeli zmieszasz kreta z wodą w niewielkiej ilości, to nic się nie stanie. A jeżeli przesadzisz z ilością, to ciepło stopi plastik. Piszę to z własnego doświadczenia. Jak by ktoś nie wierzył, mogę wrzucić zdjęcie stopionego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Owszem, może rozpuścić plastiki nieprawidłowo użyty, tak samo może rozpuścić rączki. Aczkolwiek uznaję, że jak ktoś bierze się za Kreta, to jest świadom ewentualnych niebezpieczeństw i konsekwencji. Cleanlux ma to do tego, że części mogą sobie leżeć i leżeć i nic im się nie stanie, u mnie najdłużej leżały ponad 2 tygodnie, zero problemów, zwiększonej kruchości nie zaobserwowałem. Co szybkości działania - najczęściej na start projektu te części nie są potrzebne, więc nie widzę problemu wrzucić ramki do kuwety i robić sobie inne rzeczy. Jedynie często zaobserwowany problem z Cleanluxem - nie radzi sobie z tą ostatnią śliską błonką na częściach i trzeba patyczkami do uszu ścierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Zauważyłem do u siebie. Tą błonkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Jest też podobno dobrze płynem hamulcowym zmywać np DOT4 spróbuję na moich chromach to dam cynk jak to się zachowuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Robert1979 napisał: Jest też podobno dobrze płynem hamulcowym zmywać np DOT4 spróbuję na moich chromach to dam cynk jak to się zachowuje Z DOT-4 bym uważał i jednak wybrał DOT-3, są historie, że DOT-4 potrafi pogryźć plastik. Jest jeszcze zmywacz Wamodu, ale on aż tak wybitnych działań nie ma w przypadku chromów. Jeszcze na jakichś wolnych częściach mam zamiar przetestować opcję na bogato, czyli sam Level High Thinner z Wamodu. Ale na chwilę obecną najczęściej używane są Cleanlux (bardzo bezpieczny) lub Kret (niebezpieczny dla zdrowia, może rozpuścić plastik jak wydzieli ciepło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Dla mnie dot działa podobnie do cleanluxa... chociaż i tak uważam, że lepszy efekt osiągnąłem właśnie po clenluxie. Tutaj i tutaj potrzebny jest czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 12.04.2021 o 11:05, toled napisał: Z DOT-4 bym uważał i jednak wybrał DOT-3, są historie, że DOT-4 potrafi pogryźć plastik. Jest jeszcze zmywacz Wamodu, ale on aż tak wybitnych działań nie ma w przypadku chromów. Jeszcze na jakichś wolnych częściach mam zamiar przetestować opcję na bogato, czyli sam Level High Thinner z Wamodu. Ale na chwilę obecną najczęściej używane są Cleanlux (bardzo bezpieczny) lub Kret (niebezpieczny dla zdrowia, może rozpuścić plastik jak wydzieli ciepło) potwierdzam, nie ma jak stara metoda na kreta Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez Robert1979 Wstawianie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Dzięki wielkie. Gdybyś mógł łopatologicznie przedstawić ten sposób? Ja próbowałem i nigdy mi nie wyszło. Obstawiam, ze zrobiłem po prostu coś źle. Kret w granulkach i kret w żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Letnia (Letnia, nie gorąca!) woda plus troszkę kreta w granulkach. Dla testu wrzuciłbym jakiś element ramki, czy mieszanka nie zrobi się zbyt gorąca i nie rozpuści plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 25 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2021 Kolejne testy mnie czekają:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 25 Kwietnia 2021 Share Napisano 25 Kwietnia 2021 3 godziny temu, toled napisał: Letnia (Letnia, nie gorąca!) woda plus troszkę kreta w granulkach. Dla testu wrzuciłbym jakiś element ramki, czy mieszanka nie zrobi się zbyt gorąca i nie rozpuści plastiku. Nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Nagrałem krótki filmik jak ja to robię, nie użyłem nawet oryginalnego kreta tylko coś kreto - podobnego w konsystencji żelowej. Przepraszam za słabą jakość bo kamerzysta ze mnie raczej kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi