bart207skw Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 witam. po skończonym śmigłowcu czas na jakiś samolot. padło na przepak hellera Rafale A. model ma kalki do wersji późniejszych a nie do prototypu jaki jest w wypraskach. ale co tam jadę prosto z pudła i akurat te szczegół nie jest dla mnie ważny... Sam model to heller. wypukłe linie podziału. spasowanie w miarę. inbox już po poćwiartowaniu ramek. zdjęcia ponad godzinnego sklejania. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Drugi model. Fajnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 6 godzin temu, bart207skw napisał: witam. po skończonym śmigłowcu czas na jakiś samolot. padło na przepak hellera Rafale A. model ma kalki do wersji późniejszych a nie do prototypu jaki jest w wypraskach. ale co tam jadę prosto z pudła i akurat te szczegół nie jest dla mnie ważny... Sam model to heller. wypukłe linie podziału. spasowanie w miarę. inbox już po poćwiartowaniu ramek. zdjęcia ponad godzinnego sklejania. Mam oryginalne wydanie tego modelu z kalkomaniami prototypu, którego malowanie uważam za bardzo efektowne. Mój egzemplarz również jest odlany z białego polistyrenu. No to czekam na dalsze prace nad tym eleganckim samolotem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 aktualizacja prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Dlaczego Twój model jest tak dziwnie pomazany? To podkłada nakładany pędzlem czy co ? Próbowałeś robić coś w rodzaju preshadingu tyle, że pędzlem? Model wygląda jakbyś ścierał albo źle nałożony podkład albo ścierał nadmiar jakiegoś washa. Coś mi w tym modelu nie gra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 9 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Dlaczego Twój model jest tak dziwnie pomazany? To podkłada nakładany pędzlem czy co ? Próbowałeś robić coś w rodzaju preshadingu tyle, że pędzlem? Model wygląda jakbyś ścierał albo źle nałożony podkład albo ścierał nadmiar jakiegoś washa. Coś mi w tym modelu nie gra... preszajdingu nie robiłem. Musze cos dopiero kupić. myślęsle o mr. surfacer 1200. a to jest pierwsza warstwa farby docelowej. ale mocno rozcieńczonej. będzie kilka warstw. będzie ok. jak maluje pędzlem nie mogę od razu malować farbą prosto z pudla bo wyjdzie słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 4 godziny temu, bart207skw napisał: preszajdingu nie robiłem. Musze cos dopiero kupić. myślęsle o mr. surfacer 1200. a to jest pierwsza warstwa farby docelowej. ale mocno rozcieńczonej. będzie kilka warstw. będzie ok. jak maluje pędzlem nie mogę od razu malować farbą prosto z pudla bo wyjdzie słabo. Nie wygląda to dobrze :(. Jakich farb używasz pod pędzel? Wiesz co, ja bym na Twoim miejscu to wszystko zmył Cleanluxem i kupił w puszce Mr. Surfacer 1200 i od niego zaczął. Nałożyłbym najpierw jedną może dwie cienkie warstwy podkładu a potem właśnie rozcieńczonymi warstwami farb Hataka z linii niebieskiej pod pędzel pomalował model jeszcze raz. Myślę, że uzyskałbyś zdecydowanie lepszy efekt końcowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Postęp prac... pokombinowane to tylne podwozie powozie zarówno w oryginale jak i w modelu - ale co się dziwić w końcu to Francuzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Pierwsza warstwa, nie ma tragedii, może przetrzyj czymś by wygładzić pod kolejną, tak malowałem MiG-a 21 pędzlem. Warstwa, delikatna polerka, znowu farba, znowu polerka, po kilku razach powierzchnia zaczęła się wyrównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja bym podwozie na końcu montował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 10 godzin temu, myszaty napisał: Pierwsza warstwa, nie ma tragedii, może przetrzyj czymś by wygładzić pod kolejną, tak malowałem MiG-a 21 pędzlem. Warstwa, delikatna polerka, znowu farba, znowu polerka, po kilku razach powierzchnia zaczęła się wyrównywać. taki jest zamiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 4 godziny temu, tlb napisał: Ja bym podwozie na końcu montował... Ja to pędzlem maluje. wiec akurat podwozia nie będę zakrywał. Przy aero faktycznie podwozie byłoby na końcu… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Model skończony. Warsztat bez rewelacji. Dużo przerw w pracach. W sumie nic za bardzo się nie działo. Taki standard. Trochę problemów ze spasowaniem wlotów do silników. kalki poprzesuwane i wyjątkowo nawet jak na MC drace się - dobrze, że miałem zapas. Teraz czas na galerie i wybór kolejnego modelu MC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 Zapraszam do galerii... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi