stakov Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Nadszedł czas, aby założyć mój pierwszy warsztat. Model który trafia na stół to SU-85 1/35 MiniArt 35204, będzie wykonany w polskich barwach 13 Pułku Artylerii Pancernej 1 baterii numer taktyczny pojazdu 311. Model posiada około 830 elementów do złożenia w tym rozbudowane wnętrze, więc ukończenie warsztatu trochę potrwa. Na chwilę obecną zamieszczam parę fotek z ukompletowania pudełka, metalowa lufa i liny zostały już zakupione gdyż nie było ich w zestawie. W trakcie budowy będą dołączane fotki z postępu moich prac. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Zapowiada się niezła robótka na parę miesięcy. Barawo za wybór modelu !!!! Polak z II WŚ w ciekawym nieszablonowym malowaniu. Cierpliwości i wytrwałości życzę. Zasiadam w loży i obserwuję postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Zazdroszczę przyjemności i współczuję, bo wymęczy ten model. Wytrwałości pogratuluję pod koniec warsztatu. Powodzenia. Już szykuję się na pierwsze wejście z etapu budowy. Do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Na youtubowym kanale miniArtu jest fajna prezentacja 3d do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Z chęcią podpatrzę, gdyż mam w odległych planach zbudowanie tej Suki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Polecam fachową literaturę w tym zakresie: Su-85/100/122 Tank Power vol. XX nr 240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Pojazd w polskich barwach to jest to. Generalnie to moja bajka, ale ma małe szanse u mnie bo właśnie jestem w połowie składania brata bliźniaka SU-100. Nie zmienia to faktu że z zainteresowaniem będę podglądał Twoje zmagania z tym zestawem życzę końcowego sukcesu. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Parę fotek oddających klimat epoki znalezionych w nieprzebranych czeluściach Internetu. Może, któraś okaże się pomocna przy budowie modelu. Edytowane 21 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Witam ponownie, zamieszczam kilka fotek z tego co udało mi się do tej pory zrobić. Część elementów takie jak silnik, chłodnice, ściana odgradzająca silnik od skrzyni biegów nie zostały jeszcze przyklejone ze względu na to, że utrudniłoby to późniejsze malowanie poszczególnych elementów. Model skleja się dobrze, części nieźle spasowane a instrukcja czytelna . Dodatkowo jak wspomniał kolega Evildead na YouTube jest prezentacja 3D tegoż modelu co również ułatwia . Ostatnia fotka, którą zamieścił robertmodelarz to dokładnie ten sam pojazd z numerem 311 który wykonuję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Fajnie się zaczyna. Ile z tych bebechów będzie widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 5 minut temu, zaruk napisał: Ile z tych bebechów będzie widać? Sam jestem ciekaw. Na prezentacji 3D MiniArtu niby coś tam ma być widoczne, ale poczekamy zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 10 minut temu, zaruk napisał: Ile z tych bebechów będzie widać? Zapewne niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Tutaj jest kilka zdjęć https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/su-85-walkaround/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 43 minuty temu, zaruk napisał: Fajnie się zaczyna. Ile z tych bebechów będzie widać? SU-85 z wnętrzem Miniart-u jest jak skąpe bikini. Prawie wszystko widać, ale najważniejsze jest dalej niewidoczne. Do silnika wlewaj olej, a do chłodnicy Borygo i jedziemy za Odrę!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Wczesna skrzynia 4-ro biegowa i powojenne filtry powietrza WTI-3, do tego nawet niekompletne- widzę że Miniart nic się nie poprawił, jeśli idzie o wnętrza modeli z rodziny T-34. Skrzynię i filtry wypadałoby wyrzeźbić od podstaw i wymienić na 5-cio biegową, a filtry na typ Muliticyklon. Lub po prostu nie otwierać tylnej płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 3 godziny temu, PiterATS napisał: Wczesna skrzynia 4-ro biegowa i powojenne filtry powietrza WTI-3, do tego nawet niekompletne- widzę że Miniart nic się nie poprawił, jeśli idzie o wnętrza modeli z rodziny T-34. Skrzynię i filtry wypadałoby wyrzeźbić od podstaw i wymienić na 5-cio biegową, a filtry na typ Muliticyklon. Lub po prostu nie otwierać tylnej płyty Filtrów zapewne i tak nie będzie widać jak dokleję górę. Natomiast czy ta skrzynia na fotce poniżej będzie właściwa ? bo jeśli tak to może uda się ją przerobić. Jeśli ktoś posiada lepsze fotki prawidłowej skrzyni prosiłbym o pomoc . Pozdrawiam Stanisław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Znalazłem takie zdjęcie skrzyni biegów do T-34 I fragment instrukcji: Fajny warsztat do T-34/85 Trumpetera: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=2552 Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Jeszcze kilka zdjęć skrzyni 5-tki z modelu Trumpetera i trochę rysunków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Zaczyna ciekawie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Dzięki Panowie za dołączenie fotek, przeróbek nie powinno być wiele. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Według J. Magnuskiego („Wozy bojowe LWP 1943 - 1983”) to „311” miało fabryczny nr 403311. Chociaż nie występuje w opracowaniu w składzie dostaw SU-85, jest to numer z rzędu najwcześniej otrzymanych (302…, 303…) od marca 44. W danych technicznych znajduje się informacja, że SU-85 miały skrzynię 4-biegową i (późniejsze serie) 5-biegową. Nie mając bliższych danych o czasie (i ewentualnych perturbacjach) wdrażania nowej skrzyni w SU-85, nie wykluczałbym skrzyni 4-biegowej w danym pojeździe, a tym samym konieczność przeróbki w modelu zdaje mi się wątpliwa. Jeśli są konkretne informacje wskazujące na jej potrzebę, to od nich wartoby zacząć przy rozważaniu korekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 11 Maja 2021 Autor Share Napisano 11 Maja 2021 Rozważywszy za i przeciw w tym danych taktyczno-technicznych książki Magnuski Janusz - Wozy bojowe LWP 1943 - 1983 postanowiłem pozostawić tak jak jest czyli skrzynia 4 biegowa. Zamieszczam również fotki z kolejnych etapów mojego warsztatu, jak widać uporałem się z wnętrzem oraz częściowo psiknąłem podkładem. Fotki robione komórką stąd też nie wyszły tak jak powinny, w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Pełen profesjonalizm i neurochirurgia wyłania się z wnętrza SU-85. Nie tak dawno w Moskwie świętowano, Dzień Zwycięstwa, mogę tylko powiedzieć: odłamkowym ładuj i na Berlin!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi