Kolekcjoner WP Napisano 7 Czerwca 2021 Share Napisano 7 Czerwca 2021 Co do kalkomanii dla AEC Dorchester to ma je w swojej ofercie Toro Model, ale niestety dla malowania jednobarwnego http://www.toro-model.home.pl/pliki/72d28e.htm AEC Dorchester w twoim kamuflażu jest do pobrania tutaj jako model papierowy https://www.exclusive-models.org/models/Exclusive-Models_015_ACV-Dorchester.pdf . Widać jakich kalkomanii trzeba użyć do twojego malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 7 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2021 23 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Co do kalkomanii dla AEC Dorchester to ma je w swojej ofercie Toro Model, ale niestety dla malowania jednobarwnego http://www.toro-model.home.pl/pliki/72d28e.htm AEC Dorchester w twoim kamuflażu jest do pobrania tutaj jako model papierowy https://www.exclusive-models.org/models/Exclusive-Models_015_ACV-Dorchester.pdf . Widać jakich kalkomanii trzeba użyć do twojego malowania. Mam na myśli swój skarbczyk. Muszę coś dopasować To wzór z exclusive posłużył mi do budowy Drugi Dorchester jeszcze w budowie ale oba chcę mieć z trójką. Wersja HP będzie w polskiej służbie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Czerwca 2021 Share Napisano 7 Czerwca 2021 Również mam zamiar zbudować model AEC Dorchester z polskimi oznaczeniami, a wobec braku jego modelu wtryskowego muszę się zadowolić papierowym od Exclusive Models, ponieważ jestem początkujący w scratchu. Ponad dwa lata już leży zaczęta przeze mnie konwersja RWD-8 na RWD-17, gdzie właśnie dorobiłem stateczniki z płytek. Może w końcu się za niego zabiorę. Podziwiam Twoje umiejętności scratch. Po prostu piękne modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 10 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Podziwiam Twoje umiejętności scratch. Po prostu piękne modele Dzięki. To kwestia wprawy. O ile ze scratchem daję radę to malowanie jeszcze muszę dopracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 39 minut temu, FLECZER napisał: Dzięki. To kwestia wprawy. O ile ze scratchem daję radę to malowanie jeszcze muszę dopracować Oj tam, oj tam - ten zielony cromwell wyglada naprawdę nieźle. Za to te dwa kolejne to wypadałoby trochę urozmaicić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 Jak się wyrobię do 20.06 z cromwellem to będzie profi galeria w klubowych warunkach i wtedy zobaczymy ile warte to moje ciapanie farbą. Na chwilę obecną kilka modeli na taką sesję czeka. Jestem ciekawy jak wypadną w obiektywie np: dopiero co ukończony fiat terni tripoli 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 Ten Fiat mi się podoba, według mnie już teraz widać urozmaicenie koloru. Przy „profesjonalnej” sesji powinno być widać nawet wyraźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 8.06.2021 o 13:16, Klapouch napisał: Ten Fiat mi się podoba, według mnie już teraz widać urozmaicenie koloru. Przy „profesjonalnej” sesji powinno być widać nawet wyraźniej. No widzisz. A ja stwierdziłem że jest słabo i żeby nie bawić się w zmywanie buduję jeszcze jednego Edytowane 11 Czerwca 2021 przez FLECZER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Ten warsztat muszę pogonić bo to póki co jedyny gdzie termin bliski. Cromwell z airfixa dostał kalki...a przynajmniej ich część bo nie mam jeszcze skompletowanych numerów. Dorobiłem też ostatnią brakującą plandekę. Do zrobienia zostały jeszcze tylko liny i dokończenie malowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Maskowanie crusadera Zaczynam malować. Na razie wstępnie wszystko w szarościach żeby zweryfikować kształt plandeki. AEC też dostał kalkomanie. Co ciekawe numer jest złożony z cyferek porządkowych umieszczanych przez producentów na blistrze kalkomanii (np litera ,,L" pochodzi ze słowa Revell ). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 30 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2021 Chciałem już na dziś zamknąć warsztacie ale jeszcze się zmusiłem... Dopiero teraz czas na kawkę Udało mi się sklecić numerki. Teraz jeszcze trochę musi podziałać "sol". Numerki z kalki pociachane pojedynczo i ułożone wg oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 Beaverette III. Miałem ją skończyć do lipca 2015...ale chyba opóźnienie wyjdzie na dobre. Planowałem pojazd zamknięty i bardzo prosty. Dzisiaj wycinałem otwory do wizjerów i wykonałem otwartą wieżyczkę. Jeszcze trochę prac blacharskich ze szpachlówką i dojdą detale. Będzie w polskich barwach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 2 godziny temu, FLECZER napisał: Beaverette III. Miałem ją skończyć do lipca 2015...ale chyba opóźnienie wyjdzie na dobre. Planowałem pojazd zamknięty i bardzo prosty. Dzisiaj wycinałem otwory do wizjerów i wykonałem otwartą wieżyczkę. Jeszcze trochę prac blacharskich ze szpachlówką i dojdą detale. Będzie w polskich barwach. Skąd Ty bierzesz pomysły na te pokraki ;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 W dniu 8.06.2021 o 14:08, FLECZER napisał: A ja stwierdziłem że jest słabo i żeby nie bawić się w zmywanie buduję jeszcze jednego You made my day ! dobre, dobre...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 1 godzinę temu, Klapouch napisał: Skąd Ty bierzesz pomysły na te pokraki ;)? Jak można o tych pojazdach nie wiedzieć Tak na serio literatura lub internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Lipca 2021 Share Napisano 1 Lipca 2021 jako że lubisz takie klimaty to ja Ci jeszcze w temacie Beaverettki podrzucę pomysł na takiego składaka : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 1 Lipca 2021 Autor Share Napisano 1 Lipca 2021 19 minut temu, M.A.V. napisał: jako że lubisz takie klimaty to ja Ci jeszcze w temacie Beaverettki podrzucę pomysł na takiego składaka : Z żalem muszę stwierdzić że blokuje mnie brak wieżyczki od zdaje się defianta. Sam nie jestem w stanie jej wykonać a sam pomysł na zdekompletowania jakiegoś modelu sprawia że źle sypiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lipca 2021 Super Moderator Share Napisano 1 Lipca 2021 Napisz do Kolegi Marudka, może wytłoczy ci oszklenie a km sobie dorobisz, jak ogarniasz kulki bga 0,3mm to km będą pestką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 (edytowane) Chyba master robi te kaemy jak się nie mylę Edytowane 2 Lipca 2021 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 Możliwe że coś uda się zorganizować w temacie wieżyczki Najpierw jednak muszę skończyć wersję podstawową. Kiedyś chciałem zbudować wszystkie wersje I, II, III i IV ale od tamtej pory pojawiło się sporo innych ,,chceń" a czasu coraz mniej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 To już w zasadzie koniec dłubania w plastiku. Jeszcze uzupełnię linie spawania i dodam kulki. We wieży na sciankach spróbuję jeszcze dokleić zapasowe magazynki żeby tak pusto nie było. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Lipca 2021 Autor Share Napisano 3 Lipca 2021 Prace modelarskie przy Beaverette na razie zakończone. Możliwe że po podkładzie trzeba będzie coś poprawić. Pojawiły się spawy i kulki. Użyłem kulek o rozmiarach 0,25; 0,3 oraz 0,4mm. Muszę zagęszczać ruchy bo modele z kolekcji brytyjskiej do 28.07 muszą być gotowe...im więcej się uda skończyć tym lepiej. Po tym terminie będę działał w temacie dalej ale już bez napinki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 Żeby nie malować podkładem jednego modeliku Beaverette czeka aż wykończę Dorchestera. Zostały drobiazgi. Wygładzić tu i tam i w zasadzie jest gotowy do kulkowania. Anteny, lusterka i narzędzia dojdą na samym końcu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 6 Lipca 2021 Autor Share Napisano 6 Lipca 2021 Fotki takie sobie ale niestety tak to jest jak się kątem w pokoju u dzieci i na szybko modeluje... Kulki przyklejone. Mimo najszczerszych chęci nie udało mi się zrobić tego podczas jednej ,,sesji". Serio można świra dostać po zbyt długim nakładaniu kuleczek. W ruch poszły na całość 0,3 i w kilku miejscach 0,4 mm. Kilka delikatnych poprawek związanych z usuwaniem zacieków CA i można malować. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 8 Lipca 2021 Autor Share Napisano 8 Lipca 2021 Nie myślałem że będę w stanie zrobić Beaverette AA. Dziś jest to możliwe i ten modelik pojawi się tu niebawem w warsztacie. Dzięki koledze M.A.V. wszedłem w posiadanie odpowiedniej wieżyczki oraz luf od mastera. Modelik będzie na bogato . Wielkie dzięki!!! Niebawem ruszam z budową. Nawet xero z notatkami sprzed 6lat znalazłem . Nie byłbym sobą gdybym przy okazji nie wykonał jeszcze jednego kadłuba i zrobił Beaverette IV oczywiście najlepiej w polskich barwach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi