AQUARIUS_ML Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Tak wiem, że modeli tego typu nie powinno się traktować zbyt poważnie, dlatego liczę, że temat dostarczy Państwu odrobinę rozrywki w tym ponurym świecie. Modelik to pamiątka z jakiegoś wyjazdu i będzie służył w jednostce bojowej stacjonującej na półce siedmioletniego umiarkowanego entuzjasty lotnictwa. Pisząc "służył" mam na myśli służbę czynną -czyli intensywną eksploatację z pionowymi startami i twardymi lądowaniami na biurku włącznie. Dlatego m.in. wzmocnione zostało podwozie, o czym później. Warsztat jaki stosuję nie wyróżnia się niczym szczególnym, może poza kompresorkiem, który sobie sam zbudowałem i którym się chwalę przy każdej okazji, a który służy mi również przy budowie trochę większych modeli. Do malowania używam humbroli - co jest pewnie dla większości prawdziwych modelarzy rodzajem masochizmu, ale moim zdaniem do takich zastosowań jak moje w zupełności wystarczą. Ale do rzeczy. Model jak pewnie wiecie do najlepiej wtryśniętych nie należy, wiem to nawet ja - początkujący sklejacz. Dlatego tu i ówdzie trzeba podlać szpachlą, ciągnąć taśmą, a nawet wkleić wypełnieni np. w miejscu mocowania skrzydła. Szpachlowanie też poszło na kołpak, wzmocniłem mocowanie łopat śmigła. Kabinę pomijam, bo i tak niewiele jej widać. Tak to wyglądało: Podwozie, jak pisałem wcześniej, musi być wzmocnione, bo inaczej tatuś musi co kilka dni je potem kleić... Goleń przewiercona, implant ze szpilki i kawałek izolacji z kabla i rurki plastikowej: Reflektor na skrzydle: Po obróbce i złożeniu w całość zamaskowałem owiewkę kabiny, wkleiłem ją na klej Patex Express i malowanie aerografem, co jest niby proste, ale jednak nie do końca - tu mam jeszcze spooooro do nauki: Potem całość pokryłem kilkoma warstwami sidoluxu. Potem przyszła pora na kalki, które są generalnie z d....py. Po pierwsze niekompletne, po drugie źle oznaczone, po trzecie wyglądaja inaczej niż w instrukcji (a wiadomo instrukcja to podstawa!): Na koniec warstwa satynowgo bezbarwnego: Tak to wyszło, proszę się nie śmiać, bo więcej nic nie napiszę,a mam jeszcze kilka modeli użytkowych do zrobienia i pokazania: Edytowane 24 Marca 2021 przez AQUARIUS_ML 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Patrząc na "forumową zawartość" odnoszę wrażenie, że rok 2021 jest "Rokiem Mistercrafta" i dużym nietaktem byłoby nie posiadać na półce choć jednego "wytworu" tej szacownej manufaktury. A zatem lecę do jakiejś spółdzielni nabyć choć jeden ich model, dopóki jeszcze są. Bo coś czuję, ze pod święta ludziska rozkupią wszystko jak makowce w Biedrze A tak już na poważnie to chyba wyszedł jeden z najlepszych modeli z tej firmy. Szczerze gratuluję samozaparcia i jakości wykonania Edytowane 24 Marca 2021 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Cytat Szczerze gratuluję samozaparcia i jakości wykonania Dzięki to budujące (nawet jesli to żart) A co do producenta, to nie wiedziałem, że jestem na fali. Przy tej cenie trudno się dziwić tej popularności, a zawsze coś tam wystrugać można - choć poważne modelarstwo bez większego nakładu pracy i kosztów z tego nie będzie... Często te tańsze modele są rozdawane przy różnych okazjach jako nagrody np. na święcie latawca - moje dzieciaki w ten sposób weszły w posiadanie kilku. A że, nie lubię jak się zasoby marnują to siedzę i kleję Edytowane 24 Marca 2021 przez AQUARIUS_ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Zapraszamy do projektu grupowego pod tytułem Sklejamy modele Mistercrafta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Wyszedł całkiem ładny Mustang. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Bardzo przyjemny w odbiorze ,patrząc na jakość towaru wyjściowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Myślę że młody oblatywacz jest zadowolony. Brawo fajnie się bawicie. Cytat Do malowania używam humbroli - Żaden wstyd ja też maluję olejnymi humbrolami i model masterem. Mogę Ci też polecić emalie tamiya. Bardzo dobre i sreberka są lepsze niż humbrolla. Cytat A zatem lecę do jakiejś spółdzielni nabyć choć jeden ich model, dopóki jeszcze są. Chyba też tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Marca 2021 Share Napisano 24 Marca 2021 Piękny Mustang! Mój wyszedł gorzej, ale robiony w 2019: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi