robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Przy okazji świątecznego lenistwa zapoznałem się z fachową literaturą w tym zakresie. Lepiej późno niż później....... Cytuj
meser262 Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o SU-100 ja polecam - https://panzerwrecks.com/product/red-machines-2-su-100-self-propelled-gun/ https://www.jadarhobby.pl/canfora-publishing-red-machines-su100-selfpropelled-gun-p-63518.html Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Dzięki za info, we wtorek po robocie może wpadnę do Jadaru i przynajmniej zerknę na tę pozycję. Mam tam do odbioru blaszkę do SAM-6 KUB Trumpetera. Model czeka na swoją kolej. https://www.jadarhobby.pl/armo-s35079-135-sam6-kub-elementy-fototrawione-p-58354.html Cytuj
meser262 Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 Proszę bardzo. Zerknij na stronę 84. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Tu jest fajny WalkAround SU-100. https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/su-100-vol-4/ Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Sporo towaru jest też tu: http://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/SU-100 Tank Destroyer Walkaround AAAM 2016/content/index_2.html Cytuj
Gregory Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 Zerknij jeszcze tutaj http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/su-100/index.php?Page=1 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 No to zielono mi, przepraszam 4 BO mi...... Wieczorne mazy - o dziwo na trzeźwo Cytuj
robertmodelarz Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Napisano 5 Kwietnia 2021 5 godzin temu, StarBourne napisał: Te siatki poprawisz? Postaram się szpilką pousuwać farbę Cytuj
robertmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak color modulation wygląda po wyschnięciu. Cytuj
martinello Napisano 6 Kwietnia 2021 Napisano 6 Kwietnia 2021 i jak znajdujesz kolor tej farby od AK ? Cytuj
robertmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Napisano 6 Kwietnia 2021 4 minuty temu, martinello napisał: i jak znajdujesz kolor tej farby od AK ? Chodzi o farbę 4BO? Cytuj
martinello Napisano 6 Kwietnia 2021 Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak. W aspekcie użycia do polskiego pojazdu. Cytuj
slawekmalysek Napisano 6 Kwietnia 2021 Napisano 6 Kwietnia 2021 W dniu 5.04.2021 o 01:40, StarBourne napisał: Te siatki poprawisz? Przy okazji popraw też obejmy na dodatkowych zbiornikach jakieś gluty tam masz, zbiorniki na tylnej płycie do poprawy Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Bardzo dziękuje wszystkim forumowiczom za czujne oko. Co się da na tym etapie jeszcze poprawić, to się zrobi. Dziś zająłem się gąsienicami. Będąca w zestawie ramka wzornik, służąca jako szablon ułatwiający sklejanie gąsienicy, wg mojego oka jest trochę przykrótki. Brakuje ok. 8-9 mm- przyczyny mogą być dwie: - koło napinające można przykleić w dowolnej pozycji (do wydłuża lub skraca długość gąsienicy) - koła wymieniłem na odlewane szprychowe Miniart (mogą mieć minimalnie większą średnicę) Na szczęście, producent dołączył kilka zapasowych ogniw, należy jednak zrezygnować z użycia szablonu i dokonać przymiarki długości gąsienicy w tradycyjny sposób (tzn. na gotowym zawieszeniu). Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Wzornik, szablon służy tylko i wyłącznie do uzyskania krzywizny na koło napędzające i napinające i to się sprawdza, przynajmniej u mnie w 3 teciakach tej serii. Zauważ że na rysunku wskazano określony rodzaj ogniwa i wskazano, aby rozpocząć układanie od belki łączącej obie części wzornika. tak sklejane gąski spasują w 100% 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 23 minuty temu, chorąży napisał: Wzornik, szablon służy tylko i wyłącznie do uzyskania krzywizny na koło napędzające i napinające i to się sprawdza, przynajmniej u mnie w 3 teciakach tej serii. Zauważ że na rysunku wskazano określony rodzaj ogniwa i wskazano, aby rozpocząć układanie od belki łączącej obie części wzornika. tak sklejane gąski spasują w 100% Stary człowiek, a głupi. To proste rozwiązanie, jak montaż mebli IKEA- instrukcja obrazkowa. Wszystkie analizy i zgłębiane tematu, to tylko życie komplikuje. Cytuj
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 :) pierwszy teciak gwiazdy i w tym miejscu po kolejnej próbie dopasowania gąsek podsumowanie " Q....a co za ciul to wymyślił, to jest za krótkie, albo nadinterpretuję " (przepraszam za słownictwo) , ale patrząc na youuuuuuuuuuuutuuuuuube to oni bez szablonu składają te gąski :) A co do instrukcji składania mebli Ikea, to mam takie samo podsumowanie .. ps. a model świetnie wychodzi... Cytuj
martinello Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Swoją drogą takie szablony kiepsko się sprawdzają w sytuacji kiedy koło napinające w modelu ma możliwość przesunięcia lub odchylenia - moim zdaniem idealne rozwiązanie dla gąsienic które mają być napięte - jak na przykład w shermanach. Asuka daje pełną możliwość naprężania gąsienic w swoich modelach. na teciakach się nie znam... Cytuj
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Teciaki, problem gąsienic, gdzie ogniwa są 2 rodzajów, sherman, jeden rodzaj ogniwa, ale masz racj. Niedługo ruszam z shermanem zvezdy, zobaczymy jak sie z tym popisali, bo wypraski wyglądają idealnie :) Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 21 minut temu, chorąży napisał: Teciaki, problem gąsienic, gdzie ogniwa są 2 rodzajów, sherman, jeden rodzaj ogniwa, ale masz racj. Niedługo ruszam z shermanem zvezdy, zobaczymy jak sie z tym popisali, bo wypraski wyglądają idealnie Też takiego nabyłem - drogą kupna w sklepie internetowym, malowanie 4BO czy standard olive drab? Cytuj
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 5 minut temu, robertmodelarz napisał: Też takiego nabyłem - drogą kupna w sklepie internetowym, malowanie 4BO czy standard olive drab? Nie mam do końca sprecyzowanej wizji, możliwe, że pudełkowy i standardowy olive drab tamiya. Teraz kończę M-72 zvezdy, w zasadzie utknąłem na sposobie mocowania moździerza do uchwytu w wózku, nie znalazłem zdjęć... Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 Amnestia - objęła także i moje SU-100 u naszych południowych sąsiadów. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/amnestia-na-bron-w-czechach-jeden-z-obywateli-oddal-w-rece-policji-czolg/b3sn5xl,79cfc278 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Kalki dobrze siadły (orzeł ma urwaną lewą nogę-wypadek przy pracy). Przed i po SIDOLUX for ever. W tle starszy pomnikowy brat T-34/76. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi