robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Przy okazji świątecznego lenistwa zapoznałem się z fachową literaturą w tym zakresie. Lepiej późno niż później....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o SU-100 ja polecam - https://panzerwrecks.com/product/red-machines-2-su-100-self-propelled-gun/ https://www.jadarhobby.pl/canfora-publishing-red-machines-su100-selfpropelled-gun-p-63518.html Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Dzięki za info, we wtorek po robocie może wpadnę do Jadaru i przynajmniej zerknę na tę pozycję. Mam tam do odbioru blaszkę do SAM-6 KUB Trumpetera. Model czeka na swoją kolej. https://www.jadarhobby.pl/armo-s35079-135-sam6-kub-elementy-fototrawione-p-58354.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Proszę bardzo. Zerknij na stronę 84. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Tu jest fajny WalkAround SU-100. https://www.net-maquettes.com/pl/pictures/su-100-vol-4/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Sporo towaru jest też tu: http://www.grubbyfingersshop.com/walkaround_galleries/SU-100 Tank Destroyer Walkaround AAAM 2016/content/index_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Zerknij jeszcze tutaj http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/su-100/index.php?Page=1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 No to zielono mi, przepraszam 4 BO mi...... Wieczorne mazy - o dziwo na trzeźwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Te siatki poprawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 5 godzin temu, StarBourne napisał: Te siatki poprawisz? Postaram się szpilką pousuwać farbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak color modulation wygląda po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 i jak znajdujesz kolor tej farby od AK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 4 minuty temu, martinello napisał: i jak znajdujesz kolor tej farby od AK ? Chodzi o farbę 4BO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Tak. W aspekcie użycia do polskiego pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 W dniu 5.04.2021 o 01:40, StarBourne napisał: Te siatki poprawisz? Przy okazji popraw też obejmy na dodatkowych zbiornikach jakieś gluty tam masz, zbiorniki na tylnej płycie do poprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Bardzo dziękuje wszystkim forumowiczom za czujne oko. Co się da na tym etapie jeszcze poprawić, to się zrobi. Dziś zająłem się gąsienicami. Będąca w zestawie ramka wzornik, służąca jako szablon ułatwiający sklejanie gąsienicy, wg mojego oka jest trochę przykrótki. Brakuje ok. 8-9 mm- przyczyny mogą być dwie: - koło napinające można przykleić w dowolnej pozycji (do wydłuża lub skraca długość gąsienicy) - koła wymieniłem na odlewane szprychowe Miniart (mogą mieć minimalnie większą średnicę) Na szczęście, producent dołączył kilka zapasowych ogniw, należy jednak zrezygnować z użycia szablonu i dokonać przymiarki długości gąsienicy w tradycyjny sposób (tzn. na gotowym zawieszeniu). Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Wzornik, szablon służy tylko i wyłącznie do uzyskania krzywizny na koło napędzające i napinające i to się sprawdza, przynajmniej u mnie w 3 teciakach tej serii. Zauważ że na rysunku wskazano określony rodzaj ogniwa i wskazano, aby rozpocząć układanie od belki łączącej obie części wzornika. tak sklejane gąski spasują w 100% 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 23 minuty temu, chorąży napisał: Wzornik, szablon służy tylko i wyłącznie do uzyskania krzywizny na koło napędzające i napinające i to się sprawdza, przynajmniej u mnie w 3 teciakach tej serii. Zauważ że na rysunku wskazano określony rodzaj ogniwa i wskazano, aby rozpocząć układanie od belki łączącej obie części wzornika. tak sklejane gąski spasują w 100% Stary człowiek, a głupi. To proste rozwiązanie, jak montaż mebli IKEA- instrukcja obrazkowa. Wszystkie analizy i zgłębiane tematu, to tylko życie komplikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 :) pierwszy teciak gwiazdy i w tym miejscu po kolejnej próbie dopasowania gąsek podsumowanie " Q....a co za ciul to wymyślił, to jest za krótkie, albo nadinterpretuję " (przepraszam za słownictwo) , ale patrząc na youuuuuuuuuuuutuuuuuube to oni bez szablonu składają te gąski :) A co do instrukcji składania mebli Ikea, to mam takie samo podsumowanie .. ps. a model świetnie wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Swoją drogą takie szablony kiepsko się sprawdzają w sytuacji kiedy koło napinające w modelu ma możliwość przesunięcia lub odchylenia - moim zdaniem idealne rozwiązanie dla gąsienic które mają być napięte - jak na przykład w shermanach. Asuka daje pełną możliwość naprężania gąsienic w swoich modelach. na teciakach się nie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Teciaki, problem gąsienic, gdzie ogniwa są 2 rodzajów, sherman, jeden rodzaj ogniwa, ale masz racj. Niedługo ruszam z shermanem zvezdy, zobaczymy jak sie z tym popisali, bo wypraski wyglądają idealnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 21 minut temu, chorąży napisał: Teciaki, problem gąsienic, gdzie ogniwa są 2 rodzajów, sherman, jeden rodzaj ogniwa, ale masz racj. Niedługo ruszam z shermanem zvezdy, zobaczymy jak sie z tym popisali, bo wypraski wyglądają idealnie Też takiego nabyłem - drogą kupna w sklepie internetowym, malowanie 4BO czy standard olive drab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 5 minut temu, robertmodelarz napisał: Też takiego nabyłem - drogą kupna w sklepie internetowym, malowanie 4BO czy standard olive drab? Nie mam do końca sprecyzowanej wizji, możliwe, że pudełkowy i standardowy olive drab tamiya. Teraz kończę M-72 zvezdy, w zasadzie utknąłem na sposobie mocowania moździerza do uchwytu w wózku, nie znalazłem zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Amnestia - objęła także i moje SU-100 u naszych południowych sąsiadów. https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/amnestia-na-bron-w-czechach-jeden-z-obywateli-oddal-w-rece-policji-czolg/b3sn5xl,79cfc278 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) Kalki dobrze siadły (orzeł ma urwaną lewą nogę-wypadek przy pracy). Przed i po SIDOLUX for ever. W tle starszy pomnikowy brat T-34/76. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez robertmodelarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi