kozborn Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Czołem Koledzy Modelarze Oto mój ostatni model. Jednocześnie jest to pierwszy model malowany przeze mnie aerografem. Jaka to przygoda - sami wiecie, aczkolwiek już po fakcie zrozumiałem, że na debiut wybrałem sobie dość trudne malowanie: Jagdfliegerschule Pilsen, 1945, czarna 29. Wybrałem Italeri - w sumie trochę bez sensu, żeby mi żal nie było, jak nie wyjdzie. W trakcie stwierdziłem, że w sumie mogłem kupić lepszy model, bo jakoś ta zabawa aerografem nawet idzie. Postanowiłem więc wycisnąć z tego zestawu tyle ile umiem. Waloryzacja Eduarda sama w sobie bardzo fajna, ale do Italeri średnio pasująca - cały blaszany kokpit musiałem ostro piłować, inaczej nie domknąłbym kadłuba. Podobnie wiele wysiłku kosztowało mnie dopasowanie klap. Wycięcie ich ze skrzydeł ujawniło kolejne błędy producenta, cięcia zgodnie z instrukcją, a całość krzywa i za cholerę nie szło tam dopasować blach bez dalszego piłowania... Nie obyło się bez szpachli (którą też stosowałem po raz pierwszy i cóż... muszę ćwiczyć dalej! ). Do oryginalnych kalkomanii dodałem też cały zestaw kalek eksploatacyjnych. Lekko też przybrudziłem na kołach i na skrzydle przy kokpicie pigmentem... Przyzwyczajony do czytelniejszych od Italeri instrukcji nie zauważyłem kilku detali, na usunięcie których było już potem za późno. Trudno Mimo to, model ten dał mi dużo frajdy i sądzę, że jak na pierwszy raz z aero - nie jest najgorzej PS. Dziękuję też @Xmenza duże wsparcie w trakcie no i za swastyczki Miłego oglądania! Edytowane 16 Maja 2021 przez kozborn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Myślę, że kolory zdjęć są zupełnie przekłamane, bo na pierwszych model ma barwę mosiądzu. Pewnie to kwestia doboru balansu bieli, może postaw tego ptaszka na białym kartonie i zrób nowe zdjęcia, bo na podstawie tych trudno coś dobrego powiedzieć. Dobierz rodzaj balansu bieli do światła, przy którym cykasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 2 minuty temu, zaruk napisał: Myślę, że kolory zdjęć są zupełnie przekłamane, bo na pierwszych model ma barwę mosiądzu. Pewnie to kwestia doboru balansu bieli, może postaw tego ptaszka na białym kartonie i zrób nowe zdjęcia, bo na podstawie tych trudno coś dobrego powiedzieć. Dobierz rodzaj balansu bieli do światła, przy którym cykasz. Spróbuję jeszcze zrobić innym aparatem przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Myślę, że możesz robić przy lampie, ale zmieniłbym tło i - jak wspomniałem - dopasowałbym ten balans. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Mimo wszystkich problemów zestawu Italeri i faktycznie słabego oświetlenia do zdjęć model sprawia b sympatyczne wrażenie Ja się tylko pytam - co to za przedziwna felga koła podwozia głównego?? Jeśli zestawowa to czym prędzej koła do wymiany, tym bardziej że już tyle pracy włożyłeś w model. Pozdrawiam! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 3 minuty temu, wuwumaster napisał: Jeśli zestawowa to czym prędzej koła do wymiany, tym bardziej że już tyle pracy włożyłeś w model. Pozdrawiam! ww Zestawowa z odrobiną pigmentu. Wydaje mi się, że nie tylko Ty zwracałeś mi uwagę, że w tym zestawie coś nie gra z kołami. Co do kolorów - model pomalowany jest brązem i zielenią od AK - kryją pięknie, ale faktycznie są mimo wszystko dość brunatno-błotniste. Na żywo jest bardziej kolorowy Na razie przykładam się do modeli, na szlifowanie w technice zdjęć pewnie przyjdzie czas Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Mam kilka zdjęć na białym tle, ale i tak wychodzi dość ciemny... Może coś nie tak z aparatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Fajnie wyszedł, może za słabe światło masz, może w naturalnym świetle słońca byłoby lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Problem ze zdjęciami (ta druga seria) może wynikać z ustawienia pomiaru światła na cały kadr co jest domyślnym ustawieniem przy fotografowaniu z pełną automatyką. Jeżeli ten problem wynika właśnie z tego, to trzeba zmienić ustawienie na pomiar w centrum kadru. To też może nie wystarczyć przy bardzo jasnym tle i wtedy można dodać światła korektą ekspozycji (oznaczone jako EV, dać około +1 i poeksperymentować). Model wygląda bardzo fajnie, a szczególnie że pierwszy raz było malowanie aerografem. Ja też mam pamiątkę z takiego pierwszego malowania tylko, że nie model ale pochlapane ubranie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 3 godziny temu, Vieh_san napisał: Fajnie wyszedł, może za słabe światło masz, może w naturalnym świetle słońca byłoby lepiej. Dokładnie tak - mamy wiosnę (rzekomo :)), słońce długie dni. Przy pochmurnej pogodzie, zrobić kilka zdjęć na dworze lub przy oknie i będzie o niebo lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Sław_21 ma rację. Białe tło jest lepsze, bo nareszcie widać rzeczywiste kolory. Jednak przy jasnym tle aparat "myśli", że jest bardzo jasno i zaczyna przyciemniać obraz (zwiększa przesłonę lub skraca czas naświetlania). Dzieje się tak, kiedy pomiar światła obejmuje duży obszar - a u Ciebie duży obszar zajmuje białe tło. Jeśli nie potrafisz zmienić obszaru pomiaru światła, to może zbliż obiektyw do modelu tak, aby wypełniał on większą część kadru. Jasnego tła będzie wtedy w obiektywie mniej i aparat przestanie ściemniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 @Sław_21 Postaram się to uwzględnić nastepnym razem! Dzieki za te wskazówki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi