Skocz do zawartości

Jak-3 |Special Hobby 1:32|

Krzysiek B

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Udało się skończyć kolejnego ulepa. Ten zestaw mogę śmiało określić jako model dla tych, który koniecznie chcą mieć miniaturę Jaka-3 w skali 1/32. 
Złota zasada modelarstwa "dwa razy przymierz, raz przyklej" momentami zmienia się w zasadę "dwa razy przymierz, podszlifuj, raz przyklej... potem to rozklej, podszlifuj jeszcze trochę i znowu przyklej". Budowało mi się go tak nieprzyjemnie, że dwa razy lądował w "pudle wiecznego niedokończenia", a podczas świątecznych porządków poważnie rozważałem opcję wyrzucenia go na śmietnik. Na szczęście udało mi się znaleźć na tyle samozaparcia, żeby dociągnąć budowę do końca.

Model zbudowany prosto z pudła, jedyna "waloryzacja" to rurka Pitota z igły lekarskiej. Malowany farbami Hataki.

Pilot Roland de la Poype ze słynnego francuskiego pułku "Normandie- Niemen", Prusy Wschodnie jesień 1944r.

51188477859_90ffd67309_k.jpg51188768360_9d10c4bd36_k.jpg51188477644_4ebfe703a7_k.jpg51188477679_5ae552810b_k.jpg51188768280_44bc89fb9f_k.jpg51188477744_eac8a221fc_k.jpg51187923143_1c3ae90214_k.jpg51188477929_6056f29e00_k.jpg51187004657_31372224b5_k.jpg51188477964_f8c093ac26_k.jpg

• Like 8

Co przesądziło, że zdecydowałeś się skleić ten model? Pytam bo to jak dla mnie dziwna i niewdzięczna konstrukcja. Spód się broni ale góra jest jak odlana z plastiku. Nie mówię, że to Twoja "zasługa". Niewiele linii podziału, niewidoczne panele. Model trudny dla oka.

Poza tym bardzo czyściutki i zadbany. Całe szczęście, że go nie wyrzuciłeś! :) Znam ten uczuć z autopsji i gdy sobie przypomnę, przez jakie stadia przechodziłem wiem jedno: nie wiem, co musiałoby się stać, żebym wyrzucił model przed skończeniem. Chyba już mi to nie grozi.

11 minut temu, kozborn napisał:

Spód się broni ale góra jest jak odlana z plastiku. Nie mówię, że to Twoja "zasługa". Niewiele linii podziału, niewidoczne panele. Model trudny dla oka.

Bo ten samolot tak wyglądał, metalowe to tam było jedynie okapotowanie silnika i parę elementów na spodzie. Model fajny, ładnie zmalowany, dobrze że się doczekał. Mój leży w szafie jeszcze nie zaczęty i też się może doczeka.

3 minuty temu, barszczo napisał:

Bo ten samolot tak wyglądał, metalowe to tam było jedynie okapotowanie silnika i parę elementów na spodzie. Model fajny, ładnie zmalowany, dobrze że się doczekał. Mój leży w szafie jeszcze nie zaczęty i też się może doczeka.

No wiem, że tak wyglądał :) Przecież piszę, że to nie "wina" modelarza :)

Bardzo mi się ten jaczek podoba 👍

B czysto złożony i pomalowany z delikatnym cieniowaniem, lubię takie wykonanie, b mi się podoba 🍻

pozdr 

ww

Edytowane przez wuwumaster

• 2 weeks later...