Skocz do zawartości

Bf-109 E-4/B | Airfix 1:48

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Messerschmitt Bf-109 E-4/B, S9+GT z 9/SKG 210, Uffz Werner Ringel (?), Rosja, marzec 1942.

Model Airfixa, bardzo ubogi w detale, wzbogacony więc o żywiczne dodatki Pavli (są niezbędne, zwłaszcza powierzchnie sterowe i klapy) U-48-35 i U 48-36, w kabinie blachy Eduarda, wymienione uzbrojenie na zestaw luf Abera i Pavli. Z rzeczy, które nie odpowiadają oryginałowi, na pewno warto wspomnieć o osłonie filtra wlotu powietrza do sprężarki, który powinien być typowy dla produkcji Fieseler i zapewne wyrzutnik bomb - ale to był element wymienny, więc się nie przejmujmy. Ogólnie, nie jest to żadne cudo, nie miałem też do niego serca, dlatego budowa tego prostego zestawu trwała zdecydowanie zbyt długo.

Malowany MRP, Gunze, wash i brudzenie specyfikami od Modellers World, pigmenty AK.

Kalkomanie z TOPDRAWINGS Nr 4 wyd. Kagero - doskonałe. Ogólnie starałem się możliwie oddać wiernie to, co jest na rysunku z książki. Zdjęcia S9+GT pokazują ciemny kołpak - ale zrobiłem wg książki.

Z rzeczy dziwnych - to jeden z najcięższych modeli myśliwca z okresu II Wojny Światowej w skali 1:48, jakie mam. Części są grube, z przodu ogromna bryła tworzywa udająca silnik - ma to swoją wagę.

Zapraszam do galerii.

2tvvf5.jpg

f7Vh80.jpg

Ue9Akd.jpg

71s2EN.jpg

G7XOF2.jpg

SmsI13.jpg

04s5Ti.jpg

gnFUj5.jpg

K6INb5.jpg

4YFUpo.jpg

w9rMmP.jpg

osJ3vQ.jpg

Edytowane przez Hubert Kendziorek
  • Like 13

Jak dla mnie - piękny.

P.S. Kolor anteny był taki jasny (nie znam się, proszę wybaczyć jeśli pytanie jest śmieszne, ale chciałbym się przy okazji czegoś dowiedzieć)?

• Like 1

33 minuty temu, zaruk napisał:

P.S. Kolor anteny był taki jasny (nie znam się, proszę wybaczyć jeśli pytanie jest śmieszne, ale chciałbym się przy okazji czegoś dowiedzieć)?

Przeważnie były ciemniejsze, u mnie są srebrne - ponieważ nie chciało mi się dłużej szukać linki Uschi (gdzieś mi ją wcięło) wyciągnąłem je z ramki nad ogniem, zaś żeby nie raziły grubością, zrobiłem jaśniejsze, niż bym normalnie zrobił.

Dzięki!

oj ładny, ładny. Zwłaszcza że mam dużą słabość do niemieckich myśliwców... Jeśli to nie problem prosiłbym o jeszcze jedno zdjątko, tak bardziej "centralnie od góry", żeby moc popodziwiać umaszczenie w całej rozciągłości :)

• Like 1

Dzięki za komentarze i dla Administracji za wyróżnienie fotografii, jestem bardzo mile zaskoczony :)

8 godzin temu, MajorStachu napisał:

Ładna 109-dziewiątka sam chciałbym tak ową posiadać. 

Pozdrawiam 

Dzięki, przy czym nie wiem, czy Airfix będzie tu najlepszym pomysłem, model jest mocno taki sobie.  Pozytywnie zaskoczyły mnie kalkomanie Airfixa (krzyże, znaki i napisy eksploatacyjne), wyglądały na grube, ale przyjemnie się z nimi pracowało, a ostatecznie dość ładnie wpasowały się w powierzchnie. Zdecydowanie najgorsze były powierzchnie sterowe i klapy, powędrowały do żółtego wora.