jmx62 Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Pandemia, inne choróbska i wszechobecna nuda zmusza do bujania w obłokach. Siedziałem i myślałem i ... wymyśliłem. Skleiłbym sobie jakąś trzydwójkę, tak na próbę ale i dla relaksu, bez żadnej spinki. Interesujący mnie temat to klasyka, II WŚ, najlepiej nic wielkiegi czyli jakiś myśliwiec. Mój wybor z grubsza wygląda tak: Spitfire II Revell 03986; P-51D Hasegawa ST 05; F4U-1 Revell 04781; Bf-109G Revell 04665; Spitfire IX Revell 03927. Ogólnie kryteria wyboru: ~przystępna cena w stosunku do skali 1/32; ~wgłębne linie podziału; ~minimalny wkład pracy(jak najlepsze spasowanie części, w miarę dokladne odwzorowanie kokpitu itp.); No i żeby taki model chociaż z metra odległości przypominał oryginał a nie jakąś karykaturę. Wiem że za darmo chciałbym superzestaw ale cuż, takie moje widzimisie. Prosze kolegów speców odwiekszych modeli o pomoc co wybrać. Cytuj
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Za małe pieniądze polecam to: https://www.mojehobby.pl/products/Vought-F4U-1D-Corsair-142500.html Małe podpowiedzi i inspiracje: 1 Cytuj
jmx62 Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Napisano 14 Sierpnia 2021 Corsair to jeden z moich "ulubienych" typòw Cytuj
barszczo Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Mustang Hasegawy i Korsarz Revella to wintydże z wypukłymi liniami. Trochę już nie przystają do tej skali szczegółami ale co kto lubi. Osobiście polecam Revellowe wypusty w postaci Bf109G-6, Spitfire MkIX bo MkII jest taki średni. Z droższych Mustang P-51D i Focke Wulf Fw190A. Tutaj budowa mojego Gustawa: Co prawda mam do niego kupę dodatków, ale jest naprawdę całkiem niezły. Niebawem do niego wracam. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Napisano 14 Sierpnia 2021 Dzieki barszczo, myślałem i o tym Meśku głupio nie wygląda. Czy może na tych samych ramkach opiera się revellowy K-4? Cytuj
Artur D. Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) Z tego zestawu tylko Bf-109, reszta słaba Spitfire II Revell 03986; sporo błędów P-51D Hasegawa ST 05; stary model F4U-1 Revell 04781; stary model Bf-109G Revell 04665; też ma błędy, ale najlepszy Spitfire IX Revell 03927 sporo błędów Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez Artur D. 1 Cytuj
barszczo Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Czy może na tych samych ramkach opiera się revellowy K-4? K-4 to Hasegawa, niedawno udało mi się go zdobyć. Był jeszcze Revellowy G-10, ale od dłuższego czasu jest niedostępny. Też miał jednak kilka dziwnych miejsc . 1 Cytuj
jmx62 Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Napisano 19 Sierpnia 2021 A temu Spitowi IX to co dolega, wygląda na w miarę nowy zestaw? Cytuj
jmx62 Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Napisano 19 Sierpnia 2021 Przpraszam za post jeden pod drugim ale jeszcze mam pytanie o P-51D z Revella 03944. Co mozna złego ewentualnie dobrego powiedzieć o tym modelu? Cytuj
jarek Napisano 19 Sierpnia 2021 Napisano 19 Sierpnia 2021 Zrobiłem Spita II i Corsarza ten pierwszy wypada lepiej, Mustang składa się nieźle ale to stara technologia,Bf 109 wygląda nieźle jeszcze go nie zacząłem. Jak pisali koledzy są to modele wiekowe i niewiele mają wspólnego z dzisiejszymi modelami.Według mnie stosunek jakości do ceny to Spitfire II Revell 03986; Cytuj
barszczo Napisano 19 Sierpnia 2021 Napisano 19 Sierpnia 2021 4 godziny temu, jmx62 napisał: Przpraszam za post jeden pod drugim ale jeszcze mam pytanie o P-51D z Revella 03944 Spitfire II i IX są dość mocno okraszone nitami, tylko tak bardziej na wzór chiński. Mają też trochę innych błędów za uszami, choć wydaje mi się że dziewiątka w odróżnieniu od dwójki jeszcze się broni i po zbudowaniu nie wygląda najgorzej. Mustang o którego pytasz to bardzo przyzwoity model, w zbliżonej cenie masz jeszcze Focke Wulfa 190A/F gdzie można wyeksponować silnik. Zacznij od Revellowego Messera 109 G. Można go trafić za naprawdę dobre pieniądze w internetowych sklepach z zabawkami. Zbudować go możesz z klasycznym lub wysokim statecznikiem, oszklenie też jest w dwóch wersjach. Trzeba poprawić kołpak bo łączenie połówek jest źle zaprojektowane albo wymienić na żywiczne śmigło Quickboosta. Do wymiany obowiązkowo bąble, są zbyt płaskie i mocno rzuca się to w oczy i znowu kłania się Quickboost. Proponuję jeszcze zainwestować w metalowe golenie, oryginały mogą się złamać pod ciężarem modelu. Tutaj dla odmiany Eduard, do metalowych goleni dołączone są żywiczne, cienkie osłony podwozia z ładnie odwzorowanym przewodem hamulcowym. Oczywiście możesz go postawić prosto z pudła i też będzie dobrze . 1 Cytuj
jmx62 Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Napisano 19 Sierpnia 2021 2 minuty temu, barszczo napisał: Zacznij od Revellowego Messera 109 G. Można go trafić za naprawdę dobre pieniądze w internetowych sklepach z zabawkami. Tak właśnie zamierzam postąpić, niewielka kasa za to model wielkiw sensie wymiarów. Tak po prawdzie to przymierzam się do naszego sacrum czyli P-11c z IBG 1/32 ale nie chciałbym nadziać się na jakieś problemy z którymi nie potrafiłbym sobie poradzić dlatego chciałem spróbować "skopać" cos tańszego czego bym nie żałował wyeksmitować do kosza w razie porażki. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 1 Września 2021 Autor Napisano 1 Września 2021 (edytowane) A jeszcze pytanie o taki model Hasegawy Ki-43 II Oscar nr kat ST 03? Co złego i dobrego można powiedzieć o tym modelu? Przede wszystkim interesuje mnie jakie w nim są linie, wklęsłe czy wypukłe? Edytowane 1 Września 2021 przez jmx62 Cytuj
barszczo Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 4 godziny temu, jmx62 napisał: A jeszcze pytanie o taki model Hasegawy Ki-43 II Oscar nr kat ST 03? Też zabytek tak jak Zero i Mustang, są z tego samego okresu. Linie wypukłe, część detali i wzierników wyeksponowana. Wnętrze też symboliczne. Ale to jedyny Oskar w tej skali na rynku . 1 Cytuj
jmx62 Napisano 1 Września 2021 Autor Napisano 1 Września 2021 (edytowane) Jak czytałeś caly wątek od początku to zauważ ze 19 sierpnia napisałem dlaczego nie nasze sacrum narodowe z IBG! Edytowane 1 Września 2021 przez jmx62 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 1 Września 2021 Napisano 1 Września 2021 Korsarza z Revella dostaniesz juz za 22 EU Cytuj
Krzysiek B Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 Nie bardzo rozumiem w jaki sposób zrobienie modelu Revella (tym bardziej modelu F4U) ma przygotować do budowy modelu P.11 IBG. 1 Cytuj
jmx62 Napisano 6 Września 2021 Autor Napisano 6 Września 2021 Zawsze kleiłem 72-ki, czasami 48-ki. Nigdy nie miałem doczynienia z tak dużymi częściami do obróbki, powierzchniami do malowania itp. jak w 32-ce. Ot i cały problem. Nie wiem czy poradzę sobie z taką skalą. Wszystko. Czego tu można nie rozumieć? A po prostu nie chcę zniszczyć takiego modelu jak Jedenastka z IBG. Cytuj
Krzysiek B Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 Nie chciałem zabrzmieć złośliwie ani nic z tych rzeczy. Po prostu budowałem modele przeróżnych firm w skali 1/32 wiem, że modele Revella, w mojej opinii, są na poziomie hmm... Airfixa czy nawet Italieri w skali 1/48. P.11 IBG to już, w mojej opinii, klasa wyżej. Jest lepiej zdetalowany, zwłaszcza kokpit i silnik. Poza tym posiada wiele drobnych i troszkę większych elementów fototrawionych, które nie mają w zestawie swoich plastikowych odpowiedników np. stelaż fotela pilota, czyli dosyć cienkie paski blaszki, które trzeba zagiąć wzdłuż pod kątem 90st, "naciągi" przy podwoziu itp. W internecie z łatwością można sobie przestudiować ramki z częściami, instrukcję czy nawet gotowy model testowy, chociażby tutaj: https://www.mojehobby.pl/products/PZL-P.11c-Polish-Fighter.html Moim zdaniem osoba nie mająca doświadczenia z tak szczegółowymi modelami i bez praktyki z częściami fototrawionymi polegnie już na pierwszych etapach budowy Jedenastki. Do tego modele Revella nie przygotują. A czy gabaryty modelu myśliwca w 32 różnią się tak znacząco od czterosilnikowego bombowca w 72? 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 5 godzin temu, Krzysiek B napisał: Nie bardzo rozumiem w jaki sposób zrobienie modelu Revella (tym bardziej modelu F4U) ma przygotować do budowy modelu P.11 IBG. Temat jest :_jaki model 1:32 na poczatek? co ma to wspolnego z P11 ???? 1 Cytuj
Krzysiek B Napisano 6 Września 2021 Napisano 6 Września 2021 A to ma wspólnego: W dniu 19.08.2021 o 18:25, jmx62 napisał: Tak właśnie zamierzam postąpić, niewielka kasa za to model wielkiw sensie wymiarów. Tak po prawdzie to przymierzam się do naszego sacrum czyli P-11c z IBG 1/32 ale nie chciałbym nadziać się na jakieś problemy z którymi nie potrafiłbym sobie poradzić dlatego chciałem spróbować "skopać" cos tańszego czego bym nie żałował wyeksmitować do kosza w razie porażki. Cytuj
jmx62 Napisano 6 Września 2021 Autor Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Panowie, nie tępmy mieczy, nie strzępmy ozorów na niepotrzebne przewalanki słowne. Chociaż, z drugiej strony każda dyskusja jednak coś wnoszi. A najważniejsze jest żeby się rozwijać a nie stać w miejscu. Każdemu z uczestników tego wątku jestem wdzięczny za udział. I koledze barszczo, i BRAVO112 i KrzysiekB, każdy z was coś dołożył od siebie a o to przeciez chodziło, zadałem pytanie i każdy dobrowolnie przecież odpowiedział. Na razie wiem, że ... dalej nie wiem czy w ogóle zacznę przygodę z 32ką. Kiedyś zapewne kupię jakiegoś Mietka z Revella i będę smęcił, może model utknie na dłuuuugie lata w szafie zapomnienia. A moze jednak ujrzy światło dzienne. Co do rzeczonej Jedenastki to doskonale wiem jak wygląda, z czym to się je i czym grozi takie bliskie spotkanie z modelem IBG. Co prawda stoi u mnie w gablotce ale nie jest moim dziełem. Skleił Ją mój syn Łukasz. I jestem z tego dumny że wyciągnąłem go w to piekne hobby, nauczyłem podstaw a teraz ... no cuż. Ja sie musze uczyć dalej a uczeń przerósł mistrza. Edytowane 6 Września 2021 przez jmx62 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi