Artek82 Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Zapraszam do galerii kolejnego Antka z mojego hangaru O modelu słów kilka Oto następny model An-2 w moim wykonaniu, tym razem kolejny Trumpeter w skali 1/72. Model skleiłem już jakiś czas temu, ale nie było jakoś czasu aby go zaprezentować w galerii. Samo sklejanie trwało dość długo, co spowodowane było częściowo dobieraniem odpowiedniego odcienia farby (śliwka węgierka --> parma trendy violett ) i samego jej zakupu. Farba miała być akrylowa, a okazała się być na bazie nitro, co skutkowało potem ciekawymi efektami powodując frustrację i zanik weny twórczej. Po wielu perturbacjach jak widać udało się doprowadzić projekt do końca. Kalkomanie w postaci regów produkcji Pepsi Adama. Modelu zbytnio opisywać nie trzeba bo jaki chińczyk jest, każdy widzi. Ma swoje zady i walety, ale można z tego coś ulepić W modelu dodałem trochę samowolki takiej jak, pitoty, uchwyty wejściowe na kadłub, wydech z rurki plastykowej, naciągi z ramki ciągnionej nad gazem, rura wylotowa do szczepionki pod kadłubem z wkładów do długopisów. Kilka faktów o samolocie Model przedstawia maszynę o numerze seryjnym 1G157-09 zbudowaną jako wersja transportowa "T" aktualnie o znakach SP-AOR. Wyprodukowany w 1974 roku egzemplarz przekazano wojsku gdzie nadano mu numer taktyczny 5709. W okresie od sierpnia do października 1996 roku samolot znajdował się na terenie WZL-2 lub tutejszego PWLu, po czym skreślono go ze stanu. Od kwietnia 1997 roku zarejestrowano go w cywilnym rejestrze i trafił do Aeroklubu ziemi Lubuskiej w Przylepie. Po otrzymaniu znaków SP-AOR występował jakiś czas w łaciatym malowaniu powojskowym. Wykorzystywany był do skoków spadochronowych, a także wykonywał prace agro w zakresie ochrony roślin i lasów oraz ochrony przeciw pożarowej na zlecenie Lasów Państwowych. Przez dłuższy okres czasu używany był także w akcji szczepienia lisów przeciwko wściekliźnie, aż do 2018 roku. Obecnie nadal jest używany przez Aeroklub Ziemi Lubuskiej do prac na zlecenie Lasów Państwowych. W sezonie zimowym bazowany jest w hangarze na lotnisku w Pile. Zapraszam na krótką historię maszyny przedstawioną na zdjęciach i galerię modelu. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Modelik super, tylko kalki nie dały rady (siadł kolor). Ze zdjęć wynika, że ten wariant kolorystyczny rejestracji powinien mieć błękitny "ogonek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Fajnie wygląda w tym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 W końcu jakiś An-2 Ładnie zmalowany i fajnie wybrany temat. Widać na nim też niedoskonałość dostepnych modeli Antków - "baloniasty" kształt profilu skrzydła, który na zdjęciach widać, że taki nie jest. Właśnie na etapie "profilowania" skrzydeł stanąłem ze swoim Antkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2021 W dniu 21.08.2021 o 23:49, kopernik napisał: Ze zdjęć wynika, że ten wariant kolorystyczny rejestracji powinien mieć błękitny "ogonek" No nie koniecznie bo żółte rejestracje z poprawianym SP- na kadłubie są także w tym wariancie kolorystycznym do dzisiaj. 17 godzin temu, sebastain napisał: W końcu jakiś An-2 Ładnie zmalowany i fajnie wybrany temat. Widać na nim też niedoskonałość dostepnych modeli Antków - "baloniasty" kształt profilu skrzydła, który na zdjęciach widać, że taki nie jest. Właśnie na etapie "profilowania" skrzydeł stanąłem ze swoim Antkiem. Antków u mnie pod dostatkiem, a i tematów do realizacji sporo Żaden z dostępnych zestawów w 1/72 i 1/48 nie jest poprawny. O ile w 1/72 jest Bilek/Italeri i Trumpeter i mają te same błędy +/- kilka różnych rozwiązań to w 1/48 jak się zastawi obok siebie Hobby Bosa, Bilka i Valoma to jest dopiero misz-masz, każdy inny Chyba tylko A-model w 1/144 jest poprawny, ale tam znowu oszklenie kabiny pilotów jest chyba z wyplutej landrynki Cieszę się że model wpadł w oko Może do końca roku uda się jeszcze zamknąć temat "moich" bydgoskich Antków, które niestety już długo nie zabawią bo tylko stoją i czekają na nowych właścicieli Chciałbym zdążyć ukończyć ich miniatury, aby zrobić jakieś foto maluszków z oryginałami zanim znikną z aeroklubu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 10 godzin temu, Artek82 napisał: No nie koniecznie bo żółte rejestracje z poprawianym SP- na kadłubie są także w tym wariancie kolorystycznym do dzisiaj. Jeśli tak, to ok. Ja sugerowałem się zdjęciem które zamieściłeś na początku prezentacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2021 2 godziny temu, kopernik napisał: Jeśli tak, to ok. Ja sugerowałem się zdjęciem które zamieściłeś na początku prezentacji . To zdjęcie przedstawia samolot w jednym z malowań, konkretnie drugie w cywilu. Kombinacja kadłuba "śliwki" z żółtym pasem i rejestracją oraz elementów opłótnianych jasno niebieskich z żółtymi końcówkami. Następne trzecie malowanie to cały samolot w barwie "śliwka" z powierzchniami sterowymi żółtymi. Kadłub pozostał bez zmian, jedynie skrzydła i stateczniki dostały barwy "śliwkowo-żółte". Model przedstawia malowanie z 2009/10 roku. Kalkomanie powinny mieć samo SP bardziej nasycone żółtym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi