Evildead Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 5 minut temu, krn78 napisał: A ja bym go nie krytykował. Kolega chciał, być może, zażartować, to zażartował. Chciał, być może, zaeksperymentować, to zaeksperymentował. Pokazał efekt (owszem, nie jest najlepszy, ale dzięki temu wiemy, że tak nie warto, albo też wiemy, że może warto jeszcze poeksperymentować, jeśli znajdzie się jeszcze jakiś odważny) i chwała mu za to. Ja, jako początkujący modelarz, nie zdobyłem się jeszcze na to, żeby pokazać efekty swojej dłubaniny, głównie aby chronić siebie przez krytykami takimi jak Ty. Nie odbieraj tego, proszę, jako atak na swoją osobę, bo nic do Ciebie nie mam. Tu nie ma nic osobistego do kolegi czaka45 :), właśnie po to jest forum, trzeba wrzucać posty częściej, można polemizować wtedy , a Ty kolego krn78 nie bój się też wrzucaj warsztat , się pomoże przecież , nie ma tu złej woli żadnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 6 minut temu, czak45 napisał: Jeszcze nie wyszło bo to dopiero początek. Mam cała tą chemie modelarska, ale z ciekawości chce sprawdzić czy można bez niej. Czy trzeba wydawać pieniądze na całą tą dedykowaną chemię, której moim zdaniem jest aż za dużo, a i wrażenie markitengowe jest takie, ze powinniśmy ją mieć, bo inaczej to nic ciekawego nie zrobimy. nie trzeba, ale to człowiek mądrzejszy z czasem , szkoda kasy, wiadomo szał zakupów na początku , za czasem się okaże że polowa to marketing.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 11 minut temu, Evildead napisał: Tu nie ma nic osobistego do kolegi czaka45 :), właśnie po to jest forum, trzeba wrzucać posty częściej, można polemizować wtedy , a Ty kolego krn78 nie bój się też wrzucaj warsztat , się pomoże przecież , nie ma tu złej woli żadnej Zdaję sobie z tego sprawę, ale, oglądając choćby galerię czy warsztat innych modelarzy, to trochę demotywuje, kiedy porównuję go do mojej klepaniny. Mam parę pomysłów, ale.. cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 9 minut temu, krn78 napisał: Zdaję sobie z tego sprawę, ale, oglądając choćby galerię czy warsztat innych modelarzy, to trochę demotywuje, kiedy porównuję go do mojej klepaniny. Mam parę pomysłów, ale.. cierpliwości Oj tam, oj tam , powiem Ci ze miałem podobnie na początku, powiem bardziej, założenie warsztatu jest ze 100 razy ciekawsze , niż wrzucenie galerii raz na jakiś czas, także nie ma co się bać, a cóż zawsze będą lepsi, będą krytykować to normalne, więcej, szybciej pojmiesz , bo będziesz się bardziej starał, co za tym idzie lepsze modele, a chyba o to w tym chodzi Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Dobra rada nie zostawiaj tego tak i albo zamaluj albo usuń cała farbę z modelu i od nowa. Filtry bardzo łatwo z farb olejnych się robi. Do tego rozcienczasz np. White spirit i jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 58 minut temu, patrykd napisał: Dobra rada nie zostawiaj tego tak i albo zamaluj albo usuń cała farbę z modelu i od nowa. Filtry bardzo łatwo z farb olejnych się robi. Do tego rozcienczasz np. White spirit i jedziesz. Wiem jak robi się filtry, washe itp. Ale ten model to taki eksperyment pt. Czy można taniej, czy może trzeba od razu kupić całą chemie modelarskiego Świata Wklejam zdjęcia kilku moich wcześniejszych modeli w skali 1/72 bo dawno już nic nie sklejałem i mam wrażenie, że zostałam odebrany jak początkujący bez kasy na hobby Edytowane 15 Stycznia 2023 przez czak45 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 mam takie dziwne wrażenie, że Twoje prace są spoko na poziomie ale czegoś im brak, nie wiem czego bo nie mam poziomu robienia takich scen ale przy samych modelach mi czegoś brak... nie ważne, ja się nie znam, czekam więcej na efekt po tych zaciekach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 15 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2023 A powiedz mi z którego kanału modela bardziej przypadły Ci do gustu? Night Shift czy może Scale Model Club 2? Night Shift - YouTube Scale Model Club 2 - YouTube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Oba są na wysokim poziomie, oba oglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Dla mnie ideałem są modele Adama Wildera, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Dokładnie Wilder jest najlepszy ,przynajmniej jeśli chodzi o znanych modelarzy, połączył efektowność z mega detalizacją, zresztą ma bardzo ciekawe techniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 W dniu 15.01.2023 o 17:56, krn78 napisał: A ja bym go nie krytykował. Kolega chciał, być może, zażartować, to zażartował. Chciał, być może, zaeksperymentować, to zaeksperymentował. Pokazał efekt (owszem, nie jest najlepszy, ale dzięki temu wiemy, że tak nie warto, albo też wiemy, że może warto jeszcze poeksperymentować, jeśli znajdzie się jeszcze jakiś odważny) i chwała mu za to. Ja, jako początkujący modelarz, nie zdobyłem się jeszcze na to, żeby pokazać efekty swojej dłubaniny, głównie aby chronić siebie przez krytykami takimi jak Ty. Nie odbieraj tego, proszę, jako atak na swoją osobę, bo nic do Ciebie nie mam. czak45 - nie bój się bawić, nie bój się próbować. Na tym to ta nasza zabawa polega, na szukaniu rozwiązań, na doskonaleniu technik, na wymyślaniu i na wyobraźni. Małę OT: Pewien koleś, którego znają chyba wszyscy, powiedział: 'nie lekceważcie bajek. Nie lekceważcie fantazji, bo bez fantazji nie może powstać nic wielkiego'. Piwo dla tego, kto wie, bez sprawdzania w google, kto jest autorem tych słów. Jozef Stalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2023 (edytowane) Mały postęp. Model pokryty Sidoluxem. Moim zdaniem spód czołgu to idealne miejsce do wszelakich testów. I właśnie na spodzie testuje moje niestaranne malowanie. Po testach całość można pokryć błotem i tym samy ukryć wszystkie malowania testowe. Edytowane 26 Stycznia 2023 przez czak45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Zastanawiam się nad doborem farb do kamuflażu. Farby Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 11 Lutego 2023 Autor Share Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) W końcu jakaś ciekawsza robota. Zmieszałem trzy farbki Bambino, dodałem wody i położyłem na cały model. Potem wycierałem lub rozjaśniałem wodą. Efekt na zdjęciach nie jest efektem końcowym. Będę jeszcze na nim pracował. Edytowane 11 Lutego 2023 przez czak45 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) O panie, podziwiam za odwagę z tymi plakatówkami. Edytowane 12 Lutego 2023 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Masz odwagę! Ja to bym prędzej się przeszedł, ubrany tylko w damską bieliznę, po mieście niż pokazał coś takiego na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 13 Marca 2023 Autor Share Napisano 13 Marca 2023 (edytowane) Powoli zbliżam się do najciekawszego etapu, czyli niestarannego malowania kamuflażu. Edytowane 13 Marca 2023 przez czak45 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi