barszczo Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 (edytowane) Przypominam czasopismo Wiraże wydawane od lat pięćdziesiątych. Do roku 1986 dostępne było tylko dla żołnierzy, później można je było kupić normalnie w kioskach. Mam kilka egzemplarzy, a w dwóch znalazłem kącik modelarski pod redakcją znanego modelarza Przemysława Skulskiego: Edytowane 19 Lipca przez barszczo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Pamietam, nawet prenumerowałem, niestety po przeczytaniu lądowało w koszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Września 2021 Share Napisano 25 Września 2021 Kupowałem przez jakiś czas. Miejscami zabawne. Przy opisie A-7 Corsair II była rozkminka nazwy tego samolotu, która wskazywała wg autora jednoznacznie na bandyckie intencje użytkowników i całego NATO. Urok czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Września 2021 Share Napisano 26 Września 2021 17 godzin temu, barszczo napisał: Przypominam czasopismo Wiraże wydawane od lat pięćdziesiątych. Do roku 1986 dostępne było tylko dla żołnierzy, później można je było kupić normalnie w kioskach. Mam kilka egzemplarzy, a w dwóch znalazłem kącik modelarski pod redakcją znanego modelarza Przemysława Skulskiego: Miałem okazję poznać osobiście autora tego artykułu Przemysława Skulskiego (aktualnie jest chyba profesorem). Widziałem na żywo także jego Tomcata w 72 na Mistrzostwach Polski w Dąbrowie Górniczej. Natomiast samo czasopismo Wiraże raczej niewiele miejsca poświęcało na modelarstwo redukcyjne i skupiało się na życiu jednostek lotniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 26 Września 2021 Share Napisano 26 Września 2021 Miałem do tego czasopisma dostęp w drugiej połowie lat osiemdziesiątych i art. modelarskich trochę było, nawet plany. na szybkiego odnalazłem coś takiego. Były też i współczesne np. A-7 Corsair, jak odnajdę do pokażę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Cytat Natomiast samo czasopismo Wiraże raczej niewiele miejsca poświęcało na modelarstwo redukcyjne i skupiało się na życiu jednostek lotniczych. W tamtych latach generalnie niewiele miejsca w prasie poświęcano modelom redukcyjnym. Ale gdy Wiraże funkcjonowały w Poznaniu pod kierunkiem red. nacz. Andrzeja Górczyńskiego z Jego inicjatywy pod patronatem redakcji powstało Stowarzyszenie modelarzy Wiraży. Spotkania odbywały się raz w miesiącu w niedzielę w redakcji. Wprawdzie klub działał krótko, ale dwóch jego członków zafunkcjonowało w publicystyce lotniczej: Michał Mucha i ja. Michał został znanym fachowcem w tematyce zaginionych w akcji lotników II w. św. (m.in. w ramach Aircraft Missing in Action Project) i publicystą lotniczym, a ja na łamach Wiraży pisałem cykl artykułów o technologii budowy modeli plastikowych. Cykl skończył się, gdy zrezygnowano z wydawania numeru sprzedawanego w kioskach Ruchu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 (edytowane) 4 godziny temu, Andrzej Ziober napisał: W tamtych latach generalnie niewiele miejsca w prasie poświęcano modelom redukcyjnym. Ale gdy Wiraże funkcjonowały w Poznaniu pod kierunkiem red. nacz. Andrzeja Górczyńskiego z Jego inicjatywy pod patronatem redakcji powstało Stowarzyszenie modelarzy Wiraży. Spotkania odbywały się raz w miesiącu w niedzielę w redakcji. Wprawdzie klub działał krótko, ale dwóch jego członków zafunkcjonowało w publicystyce lotniczej: Michał Mucha i ja. Michał został znanym fachowcem w tematyce zaginionych w akcji lotników II w. św. (m.in. w ramach Aircraft Missing in Action Project) i publicystą lotniczym, a ja na łamach Wiraży pisałem cykl artykułów o technologii budowy modeli plastikowych. Cykl skończył się, gdy zrezygnowano z wydawania numeru sprzedawanego w kioskach Ruchu. Ciekawe uzupełnienie mojej wypowiedzi, Michała Muchę poznałem lata temu i chyba nawet mam go w swoich znajomych na Facebooku. Michał Mucha jak dobrze pamiętam pisał dla Skrzydlatej Polski i chyba jako pierwszy napisał o BF-109G w 318 Dywizjonie. Edytowane 30 Września 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 (edytowane) 25 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Ciekawe uzupełnienie mojego postu Zarówno post inicjujący jak i cały wątek jest mój... Edytowane 30 Września 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Godzinę temu, barszczo napisał: Zarówno post inicjujący jak i cały wątek jest mój... Wiem ale mi chodzi o post jako wypowiedź a nie całość wątku bo wątek jest jak najbardziej Twój i nie ma o co kruszyć kopii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 12 Listopada 2021 Share Napisano 12 Listopada 2021 obiecałem i znalazłem, oto plany A7 Corsair II Nie zwracajcie uwagi na datę na zdjęciach, włączyłem przypadkowo i nie ustawiłem na właściwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 Był w Wirażach też cykl: Lotnictwo II Rzeczypospolitej: poniżej artykuł o Wilku, mam tego więcej, nie wiem czy będzie czytelne bo duży format gazety, ale jak będziecie zainteresowani to będą kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andy1111 Napisano 24 Października 2022 Share Napisano 24 Października 2022 poszukuję czaspismo wiraże numer1145 z 21 stycznia 1979 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi