Skocz do zawartości

UH-1D "slick", 1:72, Italeri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W końcu nadszedł kres walki, która miała się skończyć na złomowaniu :D Jakoś udało się dociągnąć śmigło do końca mimo sporej ilości odkształceń, zwichrowań itd :) Najgorsze było chyba za cholerę nie pasujące oszklenie (za małe szyby względem otworów 😐 ). Shading może nieco słabo widoczny bo dalej walczę z doświetleniem zdjęć - lampa led + lampa lustrzanki to jednak mało (wcina kolory). 

DSCN5359.JPG

DSCN5353.JPG

DSCN5350.JPG

DSCN5333.JPG

DSCN5355.JPG

• Like 6
Napisano
1 minutę temu, Mitrandir napisał:

Całkiem sympatyczne śmigiełko :szampan1:sam się zastanawiam nad popełnieniem wreszcie jakiegoś :bip:eła 😎

Omijaj to wydanie Italeri! Ktoś we Włoszech powinien po tyłku dostać za te szyby :rozga: Ciekawe, jak wygląda w praktyce to wydanie z kitty hawk (chociaż nie moja skala).

Napisano

Nie do końca rozumiem to narzekanie na Italeri. To chyba jeden z najlepszych zestawów UH-1. Zakładam, że baza to 1247 UH-1D "Slick"? Ja sklejałem z niego CH-118  Jedyne problemy z oszkleniem, jakie kojarzę to za małe drzwi, ale Ty zrobiłeś je otwarte więc... gdzie ten problem 🤔?

Sam model OK - nawet wirnik zrobiony poprawnie (ja poprawiałem :) )

Napisano
19 minut temu, Kon_Bar napisał:

To chyba jeden z najlepszych zestawów UH-1. Zakładam, że baza to 1247 UH-1D "Slick"?

Tak dokładnie ten. Każda szyba prócz górnych była za mała (wpadały do środka), udało się to jakoś zrobić ale takie numery z bezbarwnymi częściami są daleko poza moją strefą spokoju :wink: Ale jakoś mam taki niefart, że jak zamówię model to są same jaja (tu nawet wirniki były zwichrowane), a jak kupie w lokalnym sklepie to składa się samo :D Przykładów szukać daleko nie trzeba - kupiłem drugi raz ten sam A-10 z academy. Za pierwszym podejściem więcej w nim szpachli było niż plastiku, teraz sprawdzane na sucho wszystko pasuje jak trzeba. Panie, cuda wianki :D 

Napisano

Fajny wiatrak,, biorąc pod uwagę to iż wspominałeś o kłopotach ze spasowaniem czy jakimiś niedokładnościami, akurat w Twoim modelu, to summa summarum wyszło bardzo fajnie :super:

Napisano
16 godzin temu, rudy0007 napisał:

Fajny wiatrak,, biorąc pod uwagę to iż wspominałeś o kłopotach ze spasowaniem czy jakimiś niedokładnościami, akurat w Twoim modelu, to summa summarum wyszło bardzo fajnie :super:

Dzięki :) Też wydaje mi się że kwestia niefartu zwyczajnie, często niestety trafiają mi się felerne sztuki. Niemniej! Co nie zabije to wzmocni i za jakiś czas opanuje szpachlowanie/engraving do stopnia który będzie mnie w końcu zadowalał :D Szczególnie że mam mocne ograniczenia co do materiałów jakich mogę używać 😞    

Napisano

Co do tego Italerii to nie wiem... ale lepszy  (jeśli to  inny plastik) jest stary ESCI. Pamiętam że nie było problemów choć zlepiłem go lata temu.   A co do twojego to jesteś pewien że uzbrojenie jest w dobrym miejscu podczepione?

Napisano

Cześć!

No właśnie nie - według scalemates to jest cały czas przepak ESCI z 1981 roku... Jednak to była firma! Przez 40 lat nic lepszego nie wydano 😞 :-0 !

No a jeśli chodzi o uzbrojenie to tak, przedni węzeł też był, ale bardzo rzadko używany... W ogóle uzbrojenie na UH-1D w Wietnamie to tylko karabiny maszynowe w drzwiach, te śmigłowce miały priorytet jako transportowe. Podobno tylko Australijczycy używali ich jako gunshipów. To pochylenie wyrzutni pocisków niekierowanych do góry też jest kontrowersyjne...

Ale sam model ładny i wygląda dobrze.

Ja osobiście dochodze do wniosku, że jest trochę głupio, jeżeli chodzi o opracowanie modelu, robić okna jako wklejane w otwory - chodzi mi o to, że np. lepiej jest zrobić całe drzwi jako przezroczyste i wtedy odpada walka ze śladami klejenia - maskujemy, malujemy i mamy czyste okienka. Podobnie należało by postąpić z przodem - cały przód zrobić jako przezroczysty i tylko zamaskować okna i była by sprawa czysta. W tym kierunku poszedł Hobby Boss ze swoimi krótkimi Hueyami. Fajnie by było zobaczyć nowego "długiego" Hueya w podobnej technologii.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 2
Napisano
2 godziny temu, zegeye napisał:

A co do twojego to jesteś pewien że uzbrojenie jest w dobrym miejscu podczepione?

Z tego co udało mi się doczytać to faktycznie tylko Australijczycy używali takiego układu i tam gdzie jest teraz :) Co jest zabawne biorąc pod uwagę że italeri przewidziało ten układ pod wersję US, co więcej wersja amerykańska jak już to chyba miała hydry (jeżeli mnie pamięć nie myli).

2 godziny temu, pmroczko napisał:

To pochylenie wyrzutni pocisków niekierowanych do góry też jest kontrowersyjne...

Ja osobiście dochodze do wniosku, że jest trochę głupio, jeżeli chodzi o opracowanie modelu, robić okna jako wklejane w otwory - chodzi mi o to, że np. lepiej jest zrobić całe drzwi jako przezroczyste i wtedy odpada walka ze śladami klejenia - maskujemy, malujemy i mamy czyste okienka. Podobnie należało by postąpić z przodem - cały przód zrobić jako przezroczysty i tylko zamaskować okna i była by sprawa czysta. W tym kierunku poszedł Hobby Boss ze swoimi krótkimi Hueyami. Fajnie by było zobaczyć nowego "długiego" Hueya w podobnej technologii.

Fakt, tutaj przeważyły nerwy. Miałem problem z dobrym spasowaniem wysięgnik/kadłub - brak nacięć montażowych czy czegokolwiek w tym rodzaju powoduje że w zasadzie całość klei się "na pałę" stąd trochę przesadny ten kąt wyszedł. 

Co do okienek - też jestem dokładnie tego zadania, byłoby łatwiej, szybciej i czyściej.

Napisano

Właśnie badam zagadnienie - wyrzutnie Hydra, inaczej mówiąc WAFAR (Wrap Around Fin) to przynajmniej druga połowa lat siedemdziesiątych. W Wietnamie powszechnie używano FFAR (Folding Fin) - w sumie bardzo podobne rakiety (obie kaliber 70mm), ale WAFAR ma mocniejszy silnik i w Cobrach powodowały np. pompaż silnika nosiciela