LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Cześć, Z góry przepraszam jeżeli post umieściłem w nieodpowiedniej sekcji forum. Czy ktoś z was mógłby polecić jakiś dobry model czołgu dla osoby zaczynającej przygodę z modelarstwem? Najchętniej z okresu drugiej wojny światowej w skali 1:35. Zaznaczę że z zagadnieniami związanymi z malowaniem, weatheringiem, dioramami miałem już do czynienia przy okazji gier bitewnych. Natomiast nie mam zupełnie doświadczenia w budowie modeli. Z góry dziękuję za każdy komentarz/odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Nieśmiertelna, niewymiarowa, pantera od Tamiyi Model jest prosty w budowie jak konstrukcja cepa, a przy tym tak tani, że jak coś się sp… to nie będziesz płakał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Co masz na myśli pisząc niewymiarowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 To jest model z końca lat 60. Żeby zmieścić silniczek, który japońce tam wsadzali, odpowiednio zmienili wymiary modelu. Tak więc mimo iż na pudełku stoi „1:35” to na pewno nie jest to ta skala Czyli w tym wypadku „niewymiarowa” = „nie trzyma skali” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Jeszcze takie pytanie. Przeglądając internet widze kilka wersji panter z tamiya. Mógłbyś doprecyzować o którym konkretnym modelu mówisz. Ewentualnie podać numer modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Ta pantera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Ale te gumiaki, mam na nie alergię. Zadaj sobie pytanie jaki okres i typ pojazdów cię interesuje. To się niby kreuje z czasem, ale jak masz już doświadczenie z bitewniakami, to i oczekiwania też. Wg mnie lepiej pójść do sklepu, zobaczyć co się podoba w rozsądnej cenie i kupić. Trzymać się firm które proponują sklejalne modele. Moje doświadczenie mówi nie revell nie airfix. Jeśli modelarstwo cię interesuje, to po prostu zacznij kleić, ludzi z bakcylem nic nie zraża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Interesują mnie głównie pojazdy pancerne niemieckie z drugiej wojny. Co do samych modeli zależałoby mi na jakości, cena jest drugorzędna. Nie mam ochoty się frustrować z dopasowaniem części i używać do tego tony szpachlówki. Co sądzisz o firmach takich jak Dragon, Takom, RFM? Słyszałem oponie, że robią przyzwoite modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 8 minut temu, LuckyStrike napisał: Interesują mnie głównie pojazdy pancerne niemieckie z drugiej wojny. Co do samych modeli zależałoby mi na jakości, cena jest drugorzędna. Nie mam ochoty się frustrować z dopasowaniem części i używać do tego tony szpachlówki. Co sądzisz o firmach takich jak Dragon, Takom, RFM? Słyszałem oponie, że robią przyzwoite modele. Robią dobre modele.Numer 1 DRAGON.Reszta MOŻE mieć jakieś ale ale są dobre też.Merytorycznie jednak Dragony trzymają poziom z tego co pisali ludzie .Ja też na Dragonach się nie zawiodłem.Innych Takomów i RMFów nie miałem to nie napiszę czy jednak bardziej odstępują od dragona czy nie.Jak masz fundusze to bierz ten akurat,który Tobie najlepiej pasuję z powyższych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 4 godziny temu, LuckyStrike napisał: Cześć, Z góry przepraszam jeżeli post umieściłem w nieodpowiedniej sekcji forum. Czy ktoś z was mógłby polecić jakiś dobry model czołgu dla osoby zaczynającej przygodę z modelarstwem? Najchętniej z okresu drugiej wojny światowej w skali 1:35. Zaznaczę że z zagadnieniami związanymi z malowaniem, weatheringiem, dioramami miałem już do czynienia przy okazji gier bitewnych. Natomiast nie mam zupełnie doświadczenia w budowie modeli. Z góry dziękuję za każdy komentarz/odpowiedź Zacznij od tego: https://www.mojehobby.pl/products/U.S.-M41-Walker-Bulldog.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Dzieki za podpowiedź i tutoriale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Rozważam też takiego tygrysa: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Gruppe-Fehrmann-April-1945-Northern-Germany.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 2 godziny temu, LuckyStrike napisał: Rozważam też takiego tygrysa: https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Gruppe-Fehrmann-April-1945-Northern-Germany.html Nie. Wybierz albo tą Panterę lub Walker Bulldoga, ewentualnie Panzer II Ausf. F/G . Skoro nie masz żadnego doświadczenia w budowie modeli to nie poradzisz sobie z blaszkami a tym bardziej z takimi gąsienicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 Godzinę temu, StarBourne napisał: Nie. Wybierz albo tą Panterę lub Walker Bulldoga, ewentualnie Panzer II Ausf. F/G . Skoro nie masz żadnego doświadczenia w budowie modeli to nie poradzisz sobie z blaszkami a tym bardziej z takimi gąsienicami. No tak ale czytałem opinie o tej Panterze z tamiya i ludzie piszą, że gąsienice niedopasowane bardzo i tak sie zastanawiam co jest trudniejsze zbudowanie skomplikowanego modelu z dopasowanymi częściami czy łatwego z niedopasowanymi? Być może wynika to z tego, że nigdy nie budowałem modeli czołgów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Nie robię tego na ogół (nie pokazuję w czyimś wątku swojego modelu) ale - widzisz tu jakieś źle dopasowane gąsienice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 7 minut temu, Thalgonis napisał: Nie robię tego na ogół (nie pokazuję w czyimś wątku swojego modelu) ale - widzisz tu jakieś źle dopasowane gąsienice? Ok, przekonałeś mnie w 100%. Pięknie wygląda ta Pantera, szacun!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Poleciłem Ci tę panterkę od tamki, bo dla mnie to też był pierwszy czołg w karierze, tak samo jak Ty nie miałem żadnego doświadczenia w pancerce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 10 Października 2021 Autor Share Napisano 10 Października 2021 4 minuty temu, Thalgonis napisał: Poleciłem Ci tę panterkę od tamki, bo dla mnie to też był pierwszy czołg w karierze, tak samo jak Ty nie miałem żadnego doświadczenia w pancerce... No patrząc po zdjęciu jak tak wyglądał twój pierwszy model czołgu to poziom mistrzowski od samego początku. Kolorystycznie wygląda świetnie bo wszystkie barwy są stonowane i weathering w punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Dziękuję, ale zwrócę Ci uwagę, że jednak zimmerit tutaj jest totalnie skopany... Zimmerit próbowałem zrobić z mmlliputa, z tym że źle dociskałem specjalne narzędzie od trumpetera i stąd taki umowy efekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 1/35 Trumpeter KW - 1 i KW - 2 - wszystko pasuje , lezy w planach , gąsienice ( i takie i takie ) , duży , niedrogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 2 godziny temu, merlin_70 napisał: 1/35 Trumpeter KW - 1 i KW - 2 - wszystko pasuje , lezy w planach , gąsienice ( i takie i takie ) , duży , niedrogi Model fajny i efektowny, ale jak na pierwszy raz to niekoniecznie. Części ma już sporo więcej i może nieco znużyć. Ma być tanio, szybko, prosto. Spory plus Trumpetera, to jednobarwny zielony kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 W dniu 10.10.2021 o 10:42, copycat napisał: Ale te gumiaki, mam na nie alergię. Zadaj sobie pytanie jaki okres i typ pojazdów cię interesuje. To się niby kreuje z czasem, ale jak masz już doświadczenie z bitewniakami, to i oczekiwania też. Wg mnie lepiej pójść do sklepu, zobaczyć co się podoba w rozsądnej cenie i kupić. Trzymać się firm które proponują sklejalne modele. Moje doświadczenie mówi nie revell nie airfix. Jeśli modelarstwo cię interesuje, to po prostu zacznij kleić, ludzi z bakcylem nic nie zraża. No chyba nie Airfix. Airfix teraz ma nowe formy i przepaki Academy wiec jakość o wiele lepsza i cena dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 A co powiecie na temat tego Stuga? https://www.mojehobby.pl/products/German-Sturmgeschutz-IV.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 2 godziny temu, LuckyStrike napisał: A co powiecie na temat tego Stuga? https://www.mojehobby.pl/products/German-Sturmgeschutz-IV.html To prosty i stary model. Na pierwszy model jak najbardziej. Kupuj i sklejaj!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi