Stalooki Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 Prace nad kokpitem, malowanie, przymierzanie. Wszystko ładnie pasuje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Maja 2022 Share Napisano 18 Maja 2022 Dobrze wyszedł ten pilot. Strzepnij mu włos z prawego ramienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Maja 2022 Autor Share Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) Kokpit do Spitfire'a gotowy. W powiększeniu nie wygląda to za dobrze, aparat działa jak lupa i wszystko widać jak na dłoni. Ale w rzeczywistości nie jest źle. https://www.youtube.com/watch?v=eyy9hfkyHdw Edytowane 19 Maja 2022 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 Ostatnie prace nad kokpitem i zamykam kadłub. Wszystko ładnie pasuje. Jak teraz zamaskować kokpit przed malowaniem? Z takimi niby prostymi problemami trzeba się zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 22 Maja 2022 Share Napisano 22 Maja 2022 Ta szpara kiepsko wygląda: W tym zestawie masz maski do oszklenia. Zamaskuj nimi elementy przezroczyste. Potem tymczasowo możesz je przykleić klejem PVA. A tę klapę którą wchodzi pilot przykleiłbym na miejscu zwykłym patafixem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 To nie szpara tylko czarny wash przy robieniu wnęki kokpitu. Umyję to przed położeniem podkładu. Jeśli chodzi o spasowanie to mamy tutaj najwyższą półkę. Wiedziałem że będzie dobrze ale Tamiya pokazała klasę. Jak w szwajcarskim zegarku. Pomalowałem także metalizerem wnękę podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 11 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2022 Model posiada dwie wersje oszklenia - otwartą i zamkniętą dlatego można było wykorzystać tą drugą wersję do zamaskowania kokpitu. Miejsce drzwiczek gdzie wchodzi pilot zamaskowałem patafixem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 17 Lipca 2022 Autor Share Napisano 17 Lipca 2022 Nie wiem czemu ale postanowiłem od nowa zamaskować kokpit taśmą. Chciałem sprawdzić czy się da. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Lipca 2022 Autor Share Napisano 20 Lipca 2022 Pomalowałem spód samolotu farbą XF-21 Sky (zgodnie z instrukcją). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 21 Lipca 2022 Autor Share Napisano 21 Lipca 2022 Zrobiłem próbki kolorów bazowych kamuflażu Spitfire'a. Ciemny zielony wydaje się trochę za ciemny ale taki kolor jest w instrukcji więc nic nie zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 21 Lipca 2022 Share Napisano 21 Lipca 2022 Mam wrażenie, że zielony na łyżce jest ciemniejszy od tego w książeczce. Jak go potem potraktujesz lakierem, to jeszcze bardziej ściemnieje i różnica się powiększy. Może zatem lepiej dobrać kolor o jeden ton jaśniejszy, niż w instrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Tyle, że ten zielony na obrazku jest zdecydowanie zbyt trawiasty jak na MAP-owski DG. I tego raczej nie da się usprawiedliwić fotą i monitorami. Kolor na łyżeczce, uwzględniając te ewentualne problemy fotograficzno ekranowe, ma szansę być zupełnie w porządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 Tako rzecze Gonzo. Maluj więc Waszmość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 W kwestii malowania, nie sugeruj się nigdy tym co producent wkłada do pudełka. Zdjęcie z epoki, nawet nie najlepszej jakości jak to poniżej, powie Ci więcej niż najpiękniej wydrukowana instrukcja: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Lipca 2022 Share Napisano 22 Lipca 2022 (edytowane) Prawda i nieprawda. Taka sytuacja :). Kolorowe zdjęcia z epoki potrafią wprowadzić niezły zamęt. Jest takie, dość znane, zdjęcie Spitfire, które regularnie wywołuje spór o to, czy samolot pomalowany jest w DFS, czy w TLS. Tu już nie chodzi o jakiś odcień, a o to, że ludzie widzą zupełnie inne kolory w tym samym miejscu. Przykładów jest więcej, choćby słynne niebieskie Mustangi... . Zdjęcie powyżej rzeczywiście mówi nam sporo, ale to dlatego, że jest dobre. Wiemy o tym po części z samego zdjęcia, po części z jego historii, a głównie z tego, że skądinąd wiemy czego się spodziewać. Za to gdy liczbę pojedynczą zastąpimy liczbą mnogą, będzie już dużo lepiej. Oglądanie wielu kolorowych zdjęć z epoki pozwala wyrobić sobie zupełnie niezłe zdanie o prezentacji danej farby. Przedstawiony różnie, na różnych zdjęciach wizerunek, powiedzmy, uśrednia się w naszej głowie dając całkiem sensowny rezultat. Edytowane 22 Lipca 2022 przez greatgonzo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 (edytowane) Postaram się pomalować i dodać ślady eksploatacji (tzw. weathering) wzorując się na wskazówkach z książki Aircraft Scale Modelling F.A.Q. Pewnie nie uda mi się osiągnąć takiego poziomu jak w książce ale modelarstwo redukcyjne polega na dokładnym kopiowaniu realnych modeli do mniejszej skali dlatego nie widzę nic złego w kopiowaniu innych dobrych modeli. Edytowane 24 Lipca 2022 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Wyszedł ci trochę taki oksymoron, ale na zło rzeczywiście nie ma tu miejsca :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 11 Września 2022 Autor Share Napisano 11 Września 2022 Pomalowałem samolot pierwszym kolorem bazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 Dwa pytania: 1. Co to za kolor? 2. Nie będziesz szpachlował łączenia połówek płata? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 11 Września 2022 Share Napisano 11 Września 2022 Masz szparę idącą przez całą długosc skrzydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 12 Września 2022 Autor Share Napisano 12 Września 2022 Kolor dobrany według instrukcji Tamiya czyli XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1. A ta widoczna szpara to koniec taśmy maskującej dolną część kadłuba. Tymczasem zaczynam maskować pod malowanie drugim kolorem bazowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 W dniu 11.09.2022 o 19:12, RogerM napisał: Nie będziesz szpachlował łączenia połówek płata? Prosta sprawa a jednak wymagała wyjaśnienia. 11 godzin temu, Stalooki napisał: ta widoczna szpara to koniec taśmy maskującej dolną część kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 17 godzin temu, Stalooki napisał: Kolor dobrany według instrukcji Tamiya czyli XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1. O.k. Inaczej, chodziło mi o to jaki kolor z palety barw RAF ten kolor imituje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 7 minut temu, RogerM napisał: chodziło mi o to jaki kolor z palety barw RAF ten kolor imituje? .. można się domyślać że wg. Tamiyii to DE. Czy jest inna możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Września 2022 Share Napisano 13 Września 2022 18 godzin temu, Stalooki napisał: XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1 A nie można było prościej? Szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawy. gotowców masz od groma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi