Skocz do zawartości

Supermarine Spitfire Mk.1, Tamiya, 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobrze wyszedł ten pilot. Strzepnij mu włos z prawego ramienia.

Napisano

Ostatnie prace nad kokpitem i zamykam kadłub. Wszystko ładnie pasuje. Jak teraz zamaskować kokpit przed malowaniem? Z takimi niby prostymi problemami trzeba się zmierzyć.

Ostatnie zdjęcia kokpitu - 1.JPG

Ostatnie zdjęcia kokpitu - 2.JPG

Sklejony kadłub - 1.JPG

Napisano

Ta szpara kiepsko wygląda: 

image.thumb.png.7d2cf9357b35404566e5b2fce03e07d0.png

W tym zestawie masz maski do oszklenia. Zamaskuj nimi elementy przezroczyste. Potem tymczasowo możesz je przykleić klejem PVA. A tę klapę którą wchodzi pilot przykleiłbym na miejscu zwykłym patafixem.

Napisano

To nie szpara tylko czarny wash przy robieniu wnęki kokpitu. Umyję to przed położeniem podkładu. Jeśli chodzi o spasowanie to mamy tutaj najwyższą półkę. Wiedziałem że będzie dobrze ale Tamiya pokazała klasę. Jak w szwajcarskim zegarku. Pomalowałem także metalizerem wnękę podwozia. :)

Dalsze klejenie kadłuba - 2.JPG

Wnęki podwozia pomalowane metalizerem.JPG

• 3 weeks later...
Napisano

Model posiada dwie wersje oszklenia - otwartą i zamkniętą dlatego można było wykorzystać tą drugą wersję do zamaskowania kokpitu. Miejsce drzwiczek gdzie wchodzi pilot zamaskowałem patafixem.

Zamaskowany kadłub.JPG

• 1 month later...
Napisano

Zrobiłem próbki kolorów bazowych kamuflażu Spitfire'a. Ciemny zielony wydaje się trochę za ciemny ale taki kolor jest w instrukcji więc nic nie zmieniam.

Próbki kolorów.JPG

Napisano

Mam wrażenie, że zielony na łyżce jest ciemniejszy od tego w książeczce.  Jak go potem potraktujesz lakierem, to jeszcze bardziej ściemnieje i różnica się powiększy.

Może zatem lepiej dobrać kolor o jeden ton jaśniejszy, niż w instrukcji?

Napisano

Tyle, że ten zielony na obrazku jest zdecydowanie zbyt trawiasty jak na MAP-owski DG.  I tego raczej nie da się usprawiedliwić fotą i monitorami. Kolor na łyżeczce, uwzględniając te ewentualne problemy fotograficzno ekranowe, ma szansę być zupełnie w porządku.

• Like 1
Napisano

Tako rzecze Gonzo. Maluj więc Waszmość.

Napisano (edytowane)

W kwestii malowania, nie sugeruj się nigdy tym co producent wkłada do pudełka. Zdjęcie z epoki, nawet nie najlepszej jakości jak to poniżej, powie Ci więcej niż najpiękniej wydrukowana instrukcja:

Edytowane przez barszczo
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Prawda  i nieprawda. Taka sytuacja :). Kolorowe zdjęcia z epoki potrafią wprowadzić niezły zamęt. Jest takie, dość znane, zdjęcie Spitfire, które  regularnie wywołuje spór o to, czy samolot pomalowany jest w DFS, czy w TLS. Tu już nie chodzi o jakiś odcień, a o to, że  ludzie widzą zupełnie inne kolory w tym samym miejscu. Przykładów jest więcej, choćby słynne niebieskie Mustangi... .

Zdjęcie powyżej rzeczywiście mówi nam sporo, ale to dlatego, że jest dobre. Wiemy o tym po części z samego zdjęcia, po części z jego historii, a głównie z tego, że skądinąd wiemy czego się spodziewać.

Za to gdy liczbę pojedynczą zastąpimy liczbą mnogą, będzie już dużo lepiej. Oglądanie wielu kolorowych zdjęć z epoki pozwala wyrobić sobie zupełnie niezłe zdanie o  prezentacji danej farby. Przedstawiony różnie, na różnych zdjęciach wizerunek, powiedzmy, uśrednia się w naszej głowie dając całkiem sensowny rezultat.

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 3
Napisano (edytowane)

Postaram się pomalować i dodać ślady eksploatacji (tzw. weathering) wzorując się na wskazówkach z książki Aircraft Scale Modelling F.A.Q. Pewnie nie uda mi się osiągnąć takiego poziomu jak w książce ale modelarstwo redukcyjne polega na dokładnym kopiowaniu realnych modeli do mniejszej skali dlatego nie widzę nic złego w kopiowaniu innych dobrych modeli.

image.thumb.jpeg.da04aa3a08bfd7ec6f5ffd99e66b1f05.jpeg

British - 2.JPG

Edytowane przez Stalooki
  • 1 month later...
Napisano

Kolor dobrany według instrukcji Tamiya czyli XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1. A ta widoczna szpara to koniec taśmy maskującej dolną część kadłuba. Tymczasem zaczynam maskować pod malowanie drugim kolorem bazowym.

Maskowanie pod drugi kolor.JPG

• Like 1
Napisano
W dniu 11.09.2022 o 19:12, RogerM napisał:

Nie będziesz szpachlował łączenia połówek płata?

Prosta sprawa a jednak wymagała wyjaśnienia. :mrgreen:

11 godzin temu, Stalooki napisał:

ta widoczna szpara to koniec taśmy maskującej dolną część kadłuba

Napisano
17 godzin temu, Stalooki napisał:

Kolor dobrany według instrukcji Tamiya czyli XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1.

O.k. Inaczej, chodziło mi o to jaki kolor z palety barw RAF ten kolor imituje?

Napisano
7 minut temu, RogerM napisał:

chodziło mi o to jaki kolor z palety barw RAF ten kolor imituje?

.. można się domyślać że wg. Tamiyii to DE.

Czy jest inna możliwość?

Napisano
18 godzin temu, Stalooki napisał:

XF-52 : 5 zmieszany z XF-49 : 1

A nie można było prościej? Szkoda czasu i pieniędzy na takie zabawy. gotowców masz od groma wink4.