AQUARIUS_ML Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Kolejny model z rozrywkowego cyklu „sklejam dla dzieciaka”. Tym razem Tempest MkV. Z założenia miał to być model tani w zakupie (celowałem w mistercrafta), ale też w nietypowym malowaniu-jako holownika celów powietrznych. Mistercrafta nie znalazłem, za to znalazłem model jak na zdjęciach – cenowo przystępnie, no i wersja de lux - z blaszką do chłodnicy i tablicą przyrządów ( która ostatecznie i tak do modelu nie trafi). Wypraski pozostawiają sporo do życzenia (np. wypukłe linie, strasznie gruba owiewka) ale wydaje się, że są całkiem nieźle spasowane. Do modelu opracowałem specjalnie wzór kalek, które wydrukował Mr. Decal. Nie jestem wyczynowcem w tej materii i tak jak pisałem na początku-to będzie model użytkowy , więc tempo prac ma większe znaczenie niż nadmiar detali, które i tak z czasem znikną w odkurzaczu. No i będzie to mój drugi miniaturowy tempest. Historię jego większego brata można prześledzić tutaj: Tempest Aircombat 1:12 Na początek troszkę podmalówki tego co ma zniknąć we wnętrzu. Zaszpachlowane wyloty łusek i usunięte działka-ten samolot z tego co widać na zdjęciach zachowanego egzemplarza był nieuzbrojony, choć ciekawe jest to, że na górnych powierzchniach skrzydeł zostawiono kroplowe owiewki działek. W skrzydła wklejone światła i na to poszła srebrna folia mylarowa, która ma imitować odbłyśniki reflektorów: Z czasem będę miał do Was pytanie o farby. Jak do tej pory ortodoksyjnie stosowałem humbrole, ale wiadomo, że metaliczne kolory tej kultowej firmy są dosyć dramatyczne, więc tym razem jestem gotowy na „skok w bok”. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Stary ale bardzo porządny model. Kokpit powinien być czarny z elementami interior grey green . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 28 Października 2021 Autor Share Napisano 28 Października 2021 Prac ciąg dalszy. Poklejone, poszpachlowane. Wyloty łusek zostały "odszpachlowane", bo na zdjęciach widać, że te samoloty jednak je miały. Wiatrochron przyklejony, trochę taśmy i maskolu i na całość biały satynowy jako podkład. Na spód podwójnie, żeby żółty ładnie wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Zamaskowane pola pod kalkomanie i pierwszy kolor-żółty. Moim zdaniem odpowiedni odcień to H154. Poszło tego ze dwa zbiorniki. Krycie żadne, dobrze, że biały podkład poszedł, bo szpachlowania by nie zakryło. Teraz widzę, że zapomniałem zamaskować białego pod rondle na górnych powierzchniach skrzydeł-się pryśnie później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 strasznie biją po oczach te linie podziału, nie lepiej by było je zeszlifować i przeryć nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Pewnie byłoby lepiej, ale z moim doświadczeniem w tej materii ta "operacja" zajęła by mi kilka tygodni i zużyłą cały zapas wolnego czasu i zapału jaki przeznaczyłem dla tego modelu. No i opóźnienie mogłoby wnerwić inwestora Edytowane 2 Listopada 2021 przez AQUARIUS_ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Mały progres-sporo maskowania i trochę malowania. Srebrny humbrola to jednak dramat. Niestety zapomniałem zamaskować wcześniej malowany na czerwono fragment statecznika pionowego-będzie poprawka. Jeszcze ze dwie warstwy farby i te drastyczne linie podziału całkiem znikną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Ładnie wygląda A toż to jakieś nietypowe malowanie jak na Tempesta. Szkolny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) To malowanie powojenne-ciągacz celów powietrznych. Takie agresywne kolory, żeby młodzi artylerzyści wiedzieli, w który punkt na końcu liny strzelać. Konkretnie ten zachowany egzemplarz: Edytowane 7 Listopada 2021 przez AQUARIUS_ML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 Maskowania i malowania ciąg dalszy. Właściwie bardziej maskowania-te pasy to jednak wyzwanie-pół niedzieli się zeszło... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Listopada 2021 Share Napisano 14 Listopada 2021 Warto było, wyszlo świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Powoli do przodu. Na całość poszła warstwa błysku i powoli biorę się za kalkomanie: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Kosmos jakiś. Dobra robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Kalki się sezonują. Niepokojąco wątłe ma podwozie ten model. Normalnie bym wstawił w goleń kawałek metalowego pręta, ale tu jest troszkę bardziej złożona konstrukcja-nie na mój warsztat. Będzie zatem podstawka. A żeby nie było nudno to postanowiłem ją wystrugać od zera. Materiały mocno lotnicze: żywica, włókno węglowe i dural (pieruńsko twardy, ciężko to było wyciąć). Za formę posłużyła... puszka po sprayu. Sam proces laminowania trochę spaprałem-za mało rozdzielacza, za wcześnie wyjęte. Dodatkowo zalałem w podstawce trochę śrutu dla obciążenia Na razie wygląda to tak: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Świetna robota, no a pomysł z podstawką rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Troszkę z poślizgiem ale jest finisz. Dokończyłem podstawkę. I poskładałem model do kupy. Kalkomanie układały się przyjemnie, choć kolorki pozostawiają sporo do życzenia, zwładzcza czarne litery, których czerń przy tej z dołu kadłuba wygląda raczej na fiolet... Na koniec troszkę skopałem, bo model dostał warstwę lakieru z puszki i nabrał ostrego glancu. Pewnie to niezbyt zhodne ze "śtuką", ale dzieciakowi się spodoba. Tak więc podstawka: I kilka fotek gotowego tempesta: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi