panDespota Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Po raz kolejny uśmiecham się, proszę i liczę na pomoc Nie siedzę w ogóle w tym temacie. Jak mogło wyglądać malowanie tego samolotu? Różnie jest przedstawiane na planszach. Góra powinna być tylko w olive drab czy olive drab z zielonymi wstawkami na krawędziach skrzydeł i statecznika? Pasy inwazyjne na kadłubie widać góra i dół. Na zdjęciach poniżej widać górną część już zamalowaną. To jakiś późniejszy okres po lądowaniu w Normandii (na zdjęciach zima), że białe pasy zamalowano czy od góry były namalowane tylko czarne? Znalazłem zdjęcie innej maszyny w locie, widok z góry. Samolot jest srebrny z pasami białymi zamalowanymi na olive drab- przynajmniej tak opisano. Co z pasami na górze skrzydeł w Valkyrii? Obstawiam że były, sytuacją jak z kadłubem- białe/zamalowano. Poniżej zdjęcia i grafiki jakie udało mi się znaleźć w internecie. Wiadomo coś więcej o tym samolocie? Gdzieś wyczytałem, że wystartował do misji, ale po jakimś czasie silnik odmówił posłuszeństwa. Pilot zawrócił go do bazy. Niestety nie doleciał. Cała załoga zginęła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Października 2021 Share Napisano 22 Października 2021 Cześć! IIWŚ to nie jest moja najsilniejsza strona, ale podoba mi się że robisz risercz do konkretnej maszyny. "Twój" samolot jest o tyle trudny, że jak widać po "bombkach" sporo czasu udało mu się przeżyć. W związku z tym nie dość, że skoncentrowałeś się na konkretnym samolocie, ale musisz jeszcze zdecydować w którym dniu chcesz go pokazać. No bo przed inwazją nie miał pasów w ogóle, w sam D-Day to podejrzewam komplet (dół i góra) a już w lipcu kazano je usunąć z górnych powierzchni samolotów (https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_stripes). Co do pasów inwazyjnych to warto pamiętać, że były one malowane w pośpiechu i w warunkach polowych. Chopaki mieli na to tylko dwa dni. Prawie na pewno nigdy nie były namalowane tak ładnie i równo jak na co lepszych modelach. Te zielone wstawki na górnych powierzchniach to w wielu jednostkach bombowych była próba poprawienia maskowania samolotu. Warto poszukać innych samolotów z tej samej jednostki przy założeniu że w ramach jednostki wprowadzano te same rozkazy z różnych poziomów dowodzenia i co najważniejsze interpretowali to i wprowadzali w życie ci sami ludzie. To życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 14 godzin temu, pmroczko napisał: a już w lipcu kazano je usunąć z górnych powierzchni samolotów No, powiedzmy, że w lipcu. Konkretnie rozkaz wyszedł 31.07 i dotyczył jedynie wybranych jednostek. Ze stricte bojowych to tylko zaangażowanych w działania anti -Crossbow i myśliwców VIII AF. W dodatku rozkaz dotyczył usunięcia całości pasów i nie nakazywał, a jedynie zezwalał na takie działanie. Nie kojarzę żadnej jednostki, która z tego skorzystała. 19.08 zezwolono na częściowe usunięcie pasów, ale sposób tego usunięcia miał być zupełnie inny niż znamy to ze zdjęć. Niewątpliwie było to efektem oddolnej inicjatywy dowódców frontowych, ale niestety, nie udało mi się do tej pory trafić na ślad jakiegokolwiek dokumentu informującego jak doszło do powstania wizerunku samolotu z zebrą na dolnej powierzchni skrzydeł i spodzie kadłuba. Tak, czy inaczej to druga połowa sierpnia. W przypadku wyglądu pasów lepiej nie popadać w skrajności. Malowano je bardzo różnie, zarówno w kwestii użytych narzędzi i staranności. Po pierwszych dwóch dniach sytuacja się normowała, pasy malowano staranniej. Generalnie w USAAF, gdzie usprzętowienie obsługi stało na wyższym poziomie, niż w RAF oznaczenia wyglądały lepiej. Generalnie - nie znaczy zawsze. Mamy relacje (i zdjęcia) z wyjątkowo niestaranną i wyjątkowo staranną inwazyjną dekoracją w jednym i drugim lotnictwie. Na ogół im później tym lepiej. Do tego dochodzi kwestia skali. Pas wymalowany pędzlem przez starającego się mechanika z użyciem też starannie wyznaczonej kredą linii oglądany w zbliżeniu będzie wyraźnie pokazywał niedokładności. Ale 72 razy mniejszy? Oznaczenia zamalowywano na ogół farbą kamuflażu. Pozostawały ślady czarnych pasów przebijające spod zewnętrznej warstwy. Tak czyniono w jednostkach myśliwskich. Dlatego zainteresowało mnie to: 14 godzin temu, pmroczko napisał: Te zielone wstawki na górnych powierzchniach to w wielu jednostkach bombowych była próba poprawienia maskowania samolotu. Czy to znaczy, że w grupach bombowych zamalowywano tylko białe części oznaczeń pozostawiając czarne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 24 minuty temu, greatgonzo napisał: 14 godzin temu, pmroczko napisał: Te zielone wstawki na górnych powierzchniach to w wielu jednostkach bombowych była próba poprawienia maskowania samolotu. Czy to znaczy, że w grupach bombowych zamalowywano tylko białe części oznaczeń pozostawiając czarne? Chodziło mu raczej o te zielone wstawki na krawędziach skrzydeł i statecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 To akurat jest element standardowego kamuflażu USAAF , nanoszonego fabrycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 23 Października 2021 Autor Share Napisano 23 Października 2021 34 minuty temu, greatgonzo napisał: To akurat jest element standardowego kamuflażu USAAF , nanoszonego fabrycznie. Na wszystkich egzemplarzach je nanoszono, na Valkyrie śmiało można je malować? Na jedynym sensownym zdjęciu jakie zamieściłem tego nie widać, ale może zlewają się te zielone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2021 Share Napisano 23 Października 2021 Nie, ten wariant kamuflażu był okresowy. Później zrezygnowano z takiego dodatku. Ale z Walkirią - nie wiem. Nie siedzę w Maruderach. Możesz ewentualnie poszukać lepszych fotek B-26 z podobnym serialem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 19 godzin temu, panDespota napisał: Na jedynym sensownym zdjęciu jakie zamieściłem tego nie widać, ale może zlewają się te zielone... Przyjrzyj się dobrze dolnej części statecznika. Zarówno z przodu jak i z tyłu, w dolnej jego części, widać różnicę w odcieniu farby. Kształt tych plam, i ich rozmieszczenie, jest podobny do tego co pokazałeś na kolorowej planszy powyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 Na tym zdjęciu ładnie widać, jak malowano pasy. Sorka, pochodzenia fotki nie pamiętam - gdzieś zapewne z fb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Okres zbliżony, serial też. Może się przyda: Generalnie to co najbardziej rzuciło mi się w oczy podczas przeglądania zdjęć B-26, zwłaszcza kolorowych z epoki, to fakt że mnóstwo samolotów ma poprawiane malowanie w przeróżnych odcieniach zieleni i OD. Jakość tych poprawek też jest różna. Można to fajnie wykorzystać podczas budowy modelu. Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi