Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Malowanie pojazdu i podstawka w robocie. Na ostatnim zdjęciu mała próba zrobienia błota na bazie pasty AK i posiadanych pigmentów i zgromadzonych posypek. Górne powierzchnie modelu też chyba wypada wapienkiem pociągnąć. Figurant ma mieć w ręku wiadro z wapnem, w drugim pędzel/szczotkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Dla urozmaicenia z tyłu postawię murek na podmurówce kamiennej. Z tyłu będzie chyba jakieś bezlistne drzewo, skoro to zima... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 Jama szerokosć i wysokość krawężników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Na oko; szerokość odpowiada 80-90 cm, wysokość ok. 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 14 Marca 2023 Share Napisano 14 Marca 2023 Murek kupny, czy sam robiłeś ?,spoko wyszedł, może od góry go jakoś poszarpać, zabrać parę cegieł np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Murek sam zrobiłem, na górze będą jeszcze dachówki albo jakieś płyty kamienne, styrodur 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 (edytowane) Temat paneli identyfikacyjnych badałem robiąc Shermana i M8 kilka lat temu: były i żółte i pomarańczowe; kiedyś myślałem, że to wina "przepalonych" zdjęć, ale bodajże Paweł mi to podjaśniał: Italeri wypuściło kiedyś model UH 34 Seahorse z mającą być pomalowaną na pomarańczowo (orange cośtam z Modelmastera) osłoną za wirnikiem głównym, a na oryginalnych zdjęciach z epoki (Wietnam) była żółciutka jak kanarek Edytowane 14 Marca 2023 przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 14 Marca 2023 Autor Share Napisano 14 Marca 2023 Górne płaskie części kadłuba przypudrowałem białą suchą pastelą i na tym chyba zakończę etap whitewash kamuflaż . W niektórych miejscach wcierałem ją tak mocno, żeby "siadła", że kadłub trzeszczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 Cały biały kamuflaż działałeś pastelami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Nie, tylko poziome powierzchnie; płytę czołową na siłę "dopasteliłem" w środkowej części i boki gdzieniegdzie. Reszta białą Valejo z pędzla, bezpośrednio na model po lakierze matowym Edytowane 15 Marca 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 A z gąskami coś jeszcze będziesz robił ? , bo tak miejscami to błoto, a obok zero błota, można by je rozrzedzić może w tych czystych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Będzie jeszcze syfione: kupiłem MIG Acrylic Mud Muddy Ground, domieszam coś od siebie i będę sukcesywnie dokładał na wózki i na gąsienice. Na razie skupiłem się na podstawce i whitewash camo, a skoro pojazd ma stać na imitacji bruku, to i z błotem nie mogę przesadzić. Odciąłem kilka duckbill, będą dyndać na drucie pod półką z tyłu kadłuba. Odrobine śniegu tu i ówdzie zrobię chyba z sody oczyszczonej na kleju PVA. Ma ktoś przepis/szablon na wiadro w skali 1:35? znalazłem coś w necie na kartonwork, ale mało satysfakcjonujące Edytowane 15 Marca 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) 12 minut temu, Lipstein napisał: Odrobine śniegu tu i ówdzie zrobię chyba z sody oczyszczonej na kleju PVA. Zrób gdzieś na boku próbki czy to nie zżółknie, mi w ten sposób wyszły pośniegowe siki, gdzieś ktoś na forum pisał ze to pryskać trzeba lakierem to niby nie żółknie, ale to trzeba wypróbować. Edytowane 15 Marca 2023 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 Na dioramie z M26 to wypróbowałem, nadal białe, ale gablota stoi w biurze w ciemniejszym kącie pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 (edytowane) Odwrotnie kółko dałeś Edytowane 15 Marca 2023 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Marca 2023 Autor Share Napisano 15 Marca 2023 Na dioramie z M26 to wypróbowałem, nadal białe, ale gablota stoi w biurze w ciemniejszym kącie pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 15 Marca 2023 Share Napisano 15 Marca 2023 Napiszę tak, tank prawilny i fajnie zmalowany , ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, dla mnie takim wielkim bublem (oprócz tego kółka) jest to że z przodu masz odwrotnie przyklejony bumper code. oznaczenia wielkiej jednostki (Major Unit) w tym wypadku jest to 813 Tank Destroyer Battalion 79 Dywizji Piechoty były i są do dnia dzisiejszego malowane ZAWSZE z LEWEJ strony pojazdu , oznaczenia pododdziału czyli kompanii/baterii/szwadronu w wypadku Twojego Sluggera jest to 11 pojazd baterii "A" były/są ZAWSZE po prawej. Szkolny błąd, tym bardziej ,że trochę tych amerykańskich pojazdów skleiłeś . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Odwrotnie kółko dałeś Nie znam tego zestawu i nie wiem jak wygląda to zestawowe kółko odwrotnie wklejone ale to co widzę przypomina mi tzw "smooth concave" wheel wprowadzone latem 1944 r. Zdjęcie z sieci do celów dyskusji. Edytowane 16 Marca 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Bumper code z przodu naklejone wedle instrukcji i boxartu, prawdopodobnie ze zdjęcia oryginalnego pojazdu: https://www.mojehobby.pl/products/U.S.ARMY-M36B1-GMC.html#gallery_start. Kółko w wersji późnej wklejone jak najbardziej poprawnie, one nie miały lewej i prawej strony (ramka H w modelu). Na jedynym zdjęciu przedstawiającym przód tego konkretnego egzemplarza nie widać nic poza gwiazdą i bridge plate 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 2 godziny temu, Endrju napisał: Nie znam tego zestawu i nie wiem jak wygląda to zestawowe kółko odwrotnie wklejone ale to co widzę przypomina mi tzw "smooth concave" wheel wprowadzone latem 1944 r. Zdjęcie z sieci do celów dyskusji. Możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 3 godziny temu, Lipstein napisał: Bumper code z przodu naklejone wedle instrukcji i boxartu, prawdopodobnie ze zdjęcia oryginalnego pojazdu: https://www.mojehobby.pl/products/U.S.ARMY-M36B1-GMC.html#gallery_start. Kółko w wersji późnej wklejone jak najbardziej poprawnie, one nie miały lewej i prawej strony (ramka H w modelu). Na jedynym zdjęciu przedstawiającym przód tego konkretnego egzemplarza nie widać nic poza gwiazdą i bridge plate Oglądałem archiwalne zdjęcia 813TD Battalion i wygląda na to że na pojazdach bumper code malowano w sposób standardowy, było też jedno zdjęcie przedstawiające Sluggera ale niestety z jego załogą z przodu także nic nie było widać, ale jeżeli jest zdjęcie tego konkretnego egzemplarza i nie ma z przodu namalowanego bumper code , na Twoim miejscu zrobiłbym go tak jak na zdjęciu nie sugerowałbym się instrukcją bo małe żółte ludziki potrafią dać babola. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 (edytowane) numer pojazdu w kompanii znajdę, tego oznaczenia jednostki już nie, a z modelu nie odkleję bez strat... Czyli lepiej niczego nie umieszczać. A może błotem i washem osłonę transmisji zapapram, bo co zrobić... Ma ktoś na zbyciu 1 (jedną) odznakę, o taką: Edytowane 16 Marca 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 9 minut temu, Lipstein napisał: numer pojazdu w kompanii znajdę, tego oznaczenia jednostki już nie, a z modelu nie odkleję bez strat... Czyli lepiej niczego nie umieszczać. A może błotem i washem osłonę transmisji zapapram, bo co zrobić... Ma ktoś na zbyciu 1 (jedną) odznakę, o taką: Myślę że będzie dobrzew końcu zdjęcie nie kłamie. Takiej odznaki potrzebujesz na tank czy na ludka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Marca 2023 Autor Share Napisano 16 Marca 2023 Na 1 ludka; znalazłem na mojehobby takie coś: Peddinghaus-Decals 1078 USA Insignia Officers - Divisional Markings And Tank Corps , ale nie kupię tego dla 1 naklejki, a blaszka i tak wymaga malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Marca 2023 Share Napisano 16 Marca 2023 5 minut temu, Lipstein napisał: Na 1 ludka; znalazłem na mojehobby takie coś: Peddinghaus-Decals 1078 USA Insignia Officers - Divisional Markings And Tank Corps , ale nie kupię tego dla 1 naklejki, a blaszka i tak wymaga malowania Mam kolorowe blaszki z Edka o takie: https://www.ebay.pl/itm/401548958088?var=0&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&mkscid=101&itemid=v1|401548958088|0&targetid=1903890147499&device=c&mktype=pla&googleloc=9067414&poi=&campaignid=19042591352&mkgroupid=141170669702&rlsatarget=pla-1903890147499&abcId=&merchantid=695093531&gclid=CjwKCAjw_MqgBhAGEiwAnYOAeuwIKl1hRbmV_goekzENEZ1kVRlEWwxieSPiatUhYu_z17Bhz8YTIRoCVP0QAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi