Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Malowanie pojazdu i podstawka w robocie.

Na ostatnim zdjęciu mała próba zrobienia błota na bazie pasty AK i posiadanych pigmentów i zgromadzonych posypek.

Górne powierzchnie modelu też chyba wypada wapienkiem pociągnąć.

Figurant ma mieć w ręku wiadro z wapnem, w drugim pędzel/szczotkę

IMG_8001.JPG

IMG_8003.JPG

IMG_8005.JPG

IMG_8006.JPG

IMG_8007.JPG

IMG_8009.JPG

IMG_8011.JPG

IMG_8013.JPG

IMG_8014.JPG

• Like 2
Napisano

Dla urozmaicenia z tyłu postawię murek na podmurówce kamiennej. Z tyłu będzie chyba jakieś bezlistne drzewo, skoro to zima...

IMG_8015.JPG

IMG_8017.JPG

• Like 3
Napisano

Na oko; szerokość odpowiada 80-90 cm, wysokość ok. 10cm.

Napisano

Murek sam zrobiłem, na górze będą jeszcze dachówki albo jakieś płyty kamienne, styrodur 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Temat paneli identyfikacyjnych badałem robiąc Shermana i M8 kilka lat temu: były i żółte i pomarańczowe; kiedyś myślałem, że to wina "przepalonych" zdjęć, ale bodajże Paweł mi to podjaśniał: Italeri wypuściło kiedyś model UH 34 Seahorse z mającą być pomalowaną na pomarańczowo (orange cośtam z Modelmastera) osłoną za wirnikiem głównym, a na oryginalnych zdjęciach z epoki (Wietnam) była żółciutka jak kanarek

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1
Napisano

Górne płaskie części kadłuba przypudrowałem białą suchą pastelą i na tym chyba zakończę etap whitewash kamuflaż .

W niektórych miejscach wcierałem ją tak mocno, żeby "siadła", że kadłub trzeszczał

IMG_8018.JPG

IMG_8019.JPG

IMG_8020.JPG

Napisano (edytowane)

Nie, tylko poziome powierzchnie; płytę czołową na siłę "dopasteliłem" w środkowej części i boki gdzieniegdzie. Reszta białą Valejo z pędzla, bezpośrednio na model po lakierze matowym

Edytowane przez Lipstein
Napisano (edytowane)

Będzie jeszcze syfione: kupiłem MIG Acrylic Mud Muddy Ground, domieszam coś od siebie i będę sukcesywnie dokładał na wózki i na gąsienice. Na razie skupiłem się na podstawce i whitewash camo, a skoro pojazd ma stać na imitacji bruku, to i z błotem nie mogę przesadzić.

Odciąłem kilka duckbill, będą dyndać na drucie pod półką z tyłu kadłuba.

Odrobine śniegu tu i ówdzie zrobię chyba z sody oczyszczonej na kleju PVA.

Ma ktoś przepis/szablon na wiadro w skali 1:35? znalazłem coś w necie na kartonwork, ale mało satysfakcjonujące

Edytowane przez Lipstein
Napisano (edytowane)
12 minut temu, Lipstein napisał:

Odrobine śniegu tu i ówdzie zrobię chyba z sody oczyszczonej na kleju PVA.

Zrób gdzieś na boku próbki czy to nie zżółknie, mi w ten sposób wyszły pośniegowe siki, gdzieś ktoś na forum pisał ze to pryskać trzeba lakierem to niby nie żółknie, ale to trzeba wypróbować.

Edytowane przez Evildead
Napisano

Na dioramie z M26 to wypróbowałem, nadal białe, ale gablota stoi w biurze w ciemniejszym kącie pokoju.

Napisano

Na dioramie z M26 to wypróbowałem, nadal białe, ale gablota stoi w biurze w ciemniejszym kącie pokoju.

IMG_8022.JPG

IMG_8023.JPG

IMG_8021.JPG

Napisano

Napiszę tak, tank prawilny i fajnie zmalowany :super:, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, dla mnie takim wielkim bublem (oprócz tego kółka:mrgreen:) jest to że z przodu masz odwrotnie przyklejony bumper code. oznaczenia wielkiej jednostki (Major Unit)  w tym wypadku jest to 813 Tank Destroyer Battalion  79 Dywizji Piechoty były i są do dnia dzisiejszego  malowane ZAWSZE z LEWEJ strony pojazdu , oznaczenia pododdziału czyli kompanii/baterii/szwadronu w  wypadku Twojego Sluggera  jest to 11 pojazd baterii "A" były/są  ZAWSZE po prawej.  Szkolny błąd, tym bardziej ,że trochę tych amerykańskich pojazdów  skleiłeś . Pozdr. A.

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, MayonesEXG7 napisał:

Odwrotnie kółko dałeś :)

Nie znam tego zestawu i nie wiem jak wygląda to zestawowe kółko odwrotnie wklejone ale to co widzę przypomina mi tzw "smooth concave" wheel wprowadzone latem 1944 r.

Zdjęcie z sieci do celów dyskusji.

image.png.92b610c55d1d505a6dcd4bb3fbb06d65.png 

Edytowane przez Endrju
Napisano

Bumper code z przodu naklejone wedle instrukcji i boxartu, prawdopodobnie ze zdjęcia oryginalnego pojazdu: https://www.mojehobby.pl/products/U.S.ARMY-M36B1-GMC.html#gallery_start.

Kółko w wersji późnej wklejone jak najbardziej poprawnie, one nie miały lewej i prawej strony (ramka H w modelu).

Na jedynym zdjęciu przedstawiającym przód tego konkretnego egzemplarza nie widać nic poza gwiazdą i bridge plate

M36B1 Copper.jpg

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, Endrju napisał:

Nie znam tego zestawu i nie wiem jak wygląda to zestawowe kółko odwrotnie wklejone ale to co widzę przypomina mi tzw "smooth concave" wheel wprowadzone latem 1944 r.

Zdjęcie z sieci do celów dyskusji.

image.png.92b610c55d1d505a6dcd4bb3fbb06d65.png 

Możliwe

Napisano
3 godziny temu, Lipstein napisał:

Bumper code z przodu naklejone wedle instrukcji i boxartu, prawdopodobnie ze zdjęcia oryginalnego pojazdu: https://www.mojehobby.pl/products/U.S.ARMY-M36B1-GMC.html#gallery_start.

Kółko w wersji późnej wklejone jak najbardziej poprawnie, one nie miały lewej i prawej strony (ramka H w modelu).

Na jedynym zdjęciu przedstawiającym przód tego konkretnego egzemplarza nie widać nic poza gwiazdą i bridge plate

Oglądałem archiwalne zdjęcia 813TD Battalion i wygląda na to że na pojazdach bumper code malowano w sposób standardowy,  było też jedno zdjęcie przedstawiające Sluggera ale niestety z jego załogą z przodu także nic nie było widać, ale jeżeli jest zdjęcie tego konkretnego egzemplarza i nie ma z przodu  namalowanego bumper code , na Twoim miejscu zrobiłbym go tak jak na zdjęciu nie sugerowałbym się instrukcją bo małe żółte ludziki potrafią dać babola. Pozdr. A.

Napisano (edytowane)

numer pojazdu w kompanii znajdę, tego oznaczenia jednostki już nie, a z modelu nie odkleję bez strat...

Czyli lepiej niczego nie umieszczać. A może błotem i washem osłonę transmisji zapapram, bo co zrobić...

Ma ktoś na zbyciu 1 (jedną) odznakę, o taką:

images.jpg

Edytowane przez Lipstein
Napisano
9 minut temu, Lipstein napisał:

numer pojazdu w kompanii znajdę, tego oznaczenia jednostki już nie, a z modelu nie odkleję bez strat...

Czyli lepiej niczego nie umieszczać. A może błotem i washem osłonę transmisji zapapram, bo co zrobić...

Ma ktoś na zbyciu 1 (jedną) odznakę, o taką:

images.jpg

Myślę że będzie dobrze:super:w końcu zdjęcie nie kłamie:mrgreen:. Takiej odznaki potrzebujesz na tank czy na ludka ?

Napisano

Na 1 ludka; znalazłem na mojehobby takie coś: Peddinghaus-Decals 1078 USA Insignia Officers - Divisional Markings And Tank Corps , ale nie kupię tego dla 1 naklejki, a blaszka i tak wymaga malowania

Napisano
5 minut temu, Lipstein napisał:

Na 1 ludka; znalazłem na mojehobby takie coś: Peddinghaus-Decals 1078 USA Insignia Officers - Divisional Markings And Tank Corps , ale nie kupię tego dla 1 naklejki, a blaszka i tak wymaga malowania

Mam kolorowe blaszki z Edka o takie:

https://www.ebay.pl/itm/401548958088?var=0&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&mkscid=101&itemid=v1|401548958088|0&targetid=1903890147499&device=c&mktype=pla&googleloc=9067414&poi=&campaignid=19042591352&mkgroupid=141170669702&rlsatarget=pla-1903890147499&abcId=&merchantid=695093531&gclid=CjwKCAjw_MqgBhAGEiwAnYOAeuwIKl1hRbmV_goekzENEZ1kVRlEWwxieSPiatUhYu_z17Bhz8YTIRoCVP0QAvD_BwE