Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No racja, dlatego trzeba to wyszlifować na gładko i tyle, ewentualnie można iść w jakieś kombinacje z fakturą powierzchni lakieru, żeby nie robić jakiegoś lustra.

Przeglądając ten wątek nakręciłem się na RWDziaki i sam się zastanawiam jak podejść do tematu 🙂

• 2 weeks later...
Napisano

@arhtus, @KayFranzmoże pomożecie: przednia szyba w rwd 5 bis: u góry przy krawędzi skrzydła miała trójkątny wywietrznik, ale czy ta szyba była dzielona na pół? jakaś listwa / okucie przez środek?

Druga sprawa znalazłem relację z budowy od podstaw rwd w 1/32 :

tam  z przodu wewnątrz jest taki konstrukcyjny trójkąt z rurek od górnej krawędzi skrzydła i schodzi się tak jakby na środku półki z tablicą  przyrządów.

Napisano

1.
Wywietrznik: trójkątny, wierzchołkiem w dół, odchylany do przodu (wypychany przez bowdena, jak w rowerku). Przednia szyba była z pleksi, więc nie ma potrzeby żadnej dodatkowej ramki, to był pełny arkusz w kształcie półłuku.  Obejrzyj zdjęcia, jest ich mnóstwo.

2. Ok, dobrze widzisz. tak było. Rurki 1/2" (albo 5/8") - czyli znacznie cieńsze niż te tworzące ramę kabiny. Na nich zawieszona w czasie lotu atlantyckiego na wprost oczu pilota była druga busola.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Teraz dopiero trafiłem na ten wątek!

Boszzż...piękne.

Pomysł z klatką rewelacyjny, no ale już nie zrujnuje mojego...

Edytowane przez myszaty
Napisano

Ale tablicę to zrobiłeś niczym wg sowieckich standardów - "my robimy największe i najszybsze zegary..."  Gdzie on tam by pod nią nogi wmieścił?
Przyrządy były w panelu umieszczonym NAD tą półką, 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Nie wiem czy w dobrą stronę podążam...skleiłem w całość i  wygładziłem boki kadłubka.

20211216_002543.jpg

20211216_002610.jpg

20211216_002705.jpg

20211216_002721.jpg

Próbuję wygiąć przednią szybę, próbki są 1639754130094158475895327684287.thumb.jpg.4d0caaf343bd541e7b2fd2f834711477.jpgobiecujące.

Jak się uda będzie kryształ...

16397544333556760898233517169486.thumb.jpg.719ffeac7f840b25cd71155c56a0e639.jpg

Edytowane przez myszaty
  • Like 1
Napisano
Godzinę temu, myszaty napisał:

Próbuję wygiąć przednią szybę,

No, zapowiada się świetnie :super:

• Thanks 1
Napisano

Przypadkowo kupując tanie ramki do zdjęć okazało się że zamiast szkła jest tafelka cienkiego 1mm - 0,75mm PE-LD dwustronnie foliowanego...szyby boczne są proste,  tylko wygiąc przód...

Napisano

Możesz jeszcze przestawić orczyk? Gdyby tam, gdzie go przykleiłeś, pilot miał trzymać stopy, toby sobie kolanami uszy zakrywał. Chociaż z drugiej strony - Skarżyński pisał we wspomnieniach, że "...kabina była wygłuszona..."

Ale mam wrażenie, że jednakowoż chyba raczej prawie na pewno był tutaj:

TBO75.jpg.d90be1532f95ace4f46917b42aee6c19.jpg

Napisano

Dasz radę. Scyzoryk już masz.

Z zupełnie innej skrzynki - "Tak i oni doszli, Józku...".

doszli.jpg.12df8d986dd32cc24f4cb2ee40af9807.jpg

Ciut później niż pierwotnie planowałem, w czym spora też i moja "zasługa". Ale że Święta za progiem, to ciąg dalszy załatwiać będziemy po Nowym Roku.

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano
Godzinę temu, KayFranz napisał:

Święta za progiem, to ciąg dalszy załatwiać będziemy po Nowym Roku.

Akurat, trochę wolnego, to będziesz mógł arkusze spokojnie pociąć na kawałki :mrgreen:

Napisano

Aleś sobie roboty narobił...😉

Próbne oszklenie...przód rozgrzany w prostownicy do włosów. Ok 200stopni.

Muszę popracować nad profilem, może zrobię kopytko z mosiądzu z trzpieniem do lutownicy???

20211218_011217.jpg

20211218_011235.jpg

• Like 2
Napisano (edytowane)

Ale kadłub to juz docelowo pomalowany?

Edytowane przez Moses
Napisano

Nie ...to egzemplarz treningowy.

Jak zacznę glucić na  docelowym to po kilku próbach będzie wyglądał tak samo...🤣

Kopytko się nie sprawdza w zwykłej lutownicy- klei się, muszę z roboty przywieźć lutownicę z regulowaną temperaturą grotu,

Wtedy powinno delikatniej miękknąć

Napisano

To potrenuj wyprowadzanie powierzchni na gładko. Surfacerek i przecierka i tak do momentu aż nie zniknie ta faktura na tworzywie.

Napisano (edytowane)

Takie było wyobrażenie zts-u na temat płótna...

Egzemplarz nr.2 jest już gładki jak pupcia niemowlęcia, i chyba nawet zbyt gładki.

Dalsz próby wyginania oszklenia - najlepiej wychodzi na prostownicy do włosów.

Żona pozwoliła...

16398655403468404993184874017358.jpg

Edytowane przez myszaty
  • Like 1