arhtus Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 No racja, dlatego trzeba to wyszlifować na gładko i tyle, ewentualnie można iść w jakieś kombinacje z fakturą powierzchni lakieru, żeby nie robić jakiegoś lustra. Przeglądając ten wątek nakręciłem się na RWDziaki i sam się zastanawiam jak podejść do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 Następnym problemem jest też skrzydło, też z imitacją tego czegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 W skrzydełku akurat ta faktura nie przeszkadza zbytnio. Pod warunkiem, że umie się odczytać znaczenie grubości profilu 18%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 Mniej więcej ( wiki) ogarniam co to jest, ale już jaki ma związek przyczynowo- skutkowy z fakturą na modelu nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Tzn, że szpachla na fakturze tych skrzydeł będzie się lepiej trzymała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 @arhtus, @KayFranzmoże pomożecie: przednia szyba w rwd 5 bis: u góry przy krawędzi skrzydła miała trójkątny wywietrznik, ale czy ta szyba była dzielona na pół? jakaś listwa / okucie przez środek? Druga sprawa znalazłem relację z budowy od podstaw rwd w 1/32 : i tam z przodu wewnątrz jest taki konstrukcyjny trójkąt z rurek od górnej krawędzi skrzydła i schodzi się tak jakby na środku półki z tablicą przyrządów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 1. Wywietrznik: trójkątny, wierzchołkiem w dół, odchylany do przodu (wypychany przez bowdena, jak w rowerku). Przednia szyba była z pleksi, więc nie ma potrzeby żadnej dodatkowej ramki, to był pełny arkusz w kształcie półłuku. Obejrzyj zdjęcia, jest ich mnóstwo. 2. Ok, dobrze widzisz. tak było. Rurki 1/2" (albo 5/8") - czyli znacznie cieńsze niż te tworzące ramę kabiny. Na nich zawieszona w czasie lotu atlantyckiego na wprost oczu pilota była druga busola. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Drugi egzemplarz rwd 5 ( poprzedni oddelegowany został do eskadry syna)... Zestaw staruszek - ma fajny plastik. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Teraz dopiero trafiłem na ten wątek! Boszzż...piękne. Pomysł z klatką rewelacyjny, no ale już nie zrujnuje mojego... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Mała aktualizacja... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Ale tablicę to zrobiłeś niczym wg sowieckich standardów - "my robimy największe i najszybsze zegary..." Gdzie on tam by pod nią nogi wmieścił? Przyrządy były w panelu umieszczonym NAD tą półką, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Nad??? O żesz... Ok, złapałem już - poprawimy się. Teraz już jarzę po co ten parapet... Edytowane 13 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) Nie wiem czy w dobrą stronę podążam...skleiłem w całość i wygładziłem boki kadłubka. Próbuję wygiąć przednią szybę, próbki są obiecujące. Jak się uda będzie kryształ... Edytowane 17 Grudnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Godzinę temu, myszaty napisał: Próbuję wygiąć przednią szybę, No, zapowiada się świetnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 Przypadkowo kupując tanie ramki do zdjęć okazało się że zamiast szkła jest tafelka cienkiego 1mm - 0,75mm PE-LD dwustronnie foliowanego...szyby boczne są proste, tylko wygiąc przód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Możesz jeszcze przestawić orczyk? Gdyby tam, gdzie go przykleiłeś, pilot miał trzymać stopy, toby sobie kolanami uszy zakrywał. Chociaż z drugiej strony - Skarżyński pisał we wspomnieniach, że "...kabina była wygłuszona..." Ale mam wrażenie, że jednakowoż chyba raczej prawie na pewno był tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 O będzie problem, ale to chyba mikrus był?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Dasz radę. Scyzoryk już masz. Z zupełnie innej skrzynki - "Tak i oni doszli, Józku...". Ciut później niż pierwotnie planowałem, w czym spora też i moja "zasługa". Ale że Święta za progiem, to ciąg dalszy załatwiać będziemy po Nowym Roku. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Godzinę temu, KayFranz napisał: Święta za progiem, to ciąg dalszy załatwiać będziemy po Nowym Roku. Akurat, trochę wolnego, to będziesz mógł arkusze spokojnie pociąć na kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 Aleś sobie roboty narobił... Próbne oszklenie...przód rozgrzany w prostownicy do włosów. Ok 200stopni. Muszę popracować nad profilem, może zrobię kopytko z mosiądzu z trzpieniem do lutownicy??? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Ale kadłub to juz docelowo pomalowany? Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 Nie ...to egzemplarz treningowy. Jak zacznę glucić na docelowym to po kilku próbach będzie wyglądał tak samo... Kopytko się nie sprawdza w zwykłej lutownicy- klei się, muszę z roboty przywieźć lutownicę z regulowaną temperaturą grotu, Wtedy powinno delikatniej miękknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 To potrenuj wyprowadzanie powierzchni na gładko. Surfacerek i przecierka i tak do momentu aż nie zniknie ta faktura na tworzywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Takie było wyobrażenie zts-u na temat płótna... Egzemplarz nr.2 jest już gładki jak pupcia niemowlęcia, i chyba nawet zbyt gładki. Dalsz próby wyginania oszklenia - najlepiej wychodzi na prostownicy do włosów. Żona pozwoliła... Edytowane 18 Grudnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi