Szydercza Gała Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 Jakbyscie towarzysze jeszcze tyle klili co gadacie.... To nie Włochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 12.01.2022 o 22:58, Szydercza Gała napisał: Jakbyscie towarzysze jeszcze tyle klili co gadacie.... To nie Włochy. to by na pewno była jakas afera a tak powli cichcem cichcem i sie udaje ze sie cos robi a na poważnie Jest pytanie technologiczne. Zaszalałem i kupiłem kilka dodatków drukowanych na https://www.shapeways.com/ min zis- y co ciekawe przyszły 2 wersje taki złożony i taki do sklejenia ... trza uważać bo info o tym uświadczysz w 10 opisie po kądzieli a nie są rozmiarowo w tej samej skali wiec nie da sie ich uzyć. Abstra:bip:ąc iż ten rozłożony ma kabinę i można mu coś tam w środku zrobić przy otwartych dżwiach :)))) koniec końców nie o tym druk jak to druk pozostawił delikatne "warstwy" - widoczne na fotce czy ktoś sie z tym spotkał i ma jakiś patent ? gdzieś wyczytałem iż kąpiel w wodzie 70 stopni spowoduje zalanie się tego ale uczyniłem tak i jakoś nic :). Dla sprawdzenia psiknąłem surfacem z puchy ale jest jak jest ? Gołym okiem nie widać ale już pod obiektywem ... no nie wyglada to idealnie ktoś coś ? dzieki Edytowane 16 Stycznia 2022 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) no dobra to pirs de facto zakończony porzeźbiłem na lini wody co by było ze niby beton troszku sie wyżarł dodana drabinka, polery własnej produkcji - troszkę pokraczne ale nie jest zle a teraz pytanie 1 co by było troszke ciekaiej na wodzie bedzie motorówka i tak sobie koncypuje ze mogła by miec jakis proporzec kapitanatu albo co innego ktoś coś ? 2 od strony główki pirsu na razie na pałe wbiłem kilka wykałaczek że niby taki falohron - czy to jest realne czy raczej zostawić tylko drabinke z tymi poleramie etc ? i look ogółny i za gadzetami ktore sie pojawią na nabrzeżu no to howg Edytowane 16 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 22 godziny temu, laskonogi napisał: Gołym okiem nie widać ale już pod obiektywem ... no nie wyglada to idealnie ktoś coś ? ja bym próbował wygładzić drobnym papierem ściernym. Ja w takich mikromiejscach używam takiego patentu że naklejam kawałek papieru ściernego (~3x3mm) na szpic wykałaczki i tak miejscowo delikatnie "urabiam". Teraz tak chociażby okna w nadbudówkach do monitora szlifowałem - ale to pracochłonna metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2022 7 godzin temu, M.A.V. napisał: ja bym próbował wygładzić drobnym papierem ściernym. czyi chałupnictwo - a liczyłem na jakiś magic pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 35 minut temu, laskonogi napisał: czyi chałupnictwo - a liczyłem na jakiś magic pomysł Postaw go na biurku, otwórz okno, chwyć go w rękę, zamknij oczy, policz do 3 i wyrzuć przez okno. Najskuteczniejsza magia, jaką znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 16.01.2022 o 20:44, laskonogi napisał: bardzo fajne polery cumownicze zrobił mi kilka miesięcy temu @Przemek Przybulewski - może warto iść w tą stronę? będziesz miał kilka identycznych i na pewno lepszej jakości, a cenowo to wychodzi parę złotych EDIT ------------ te wykałaczki-pale bym wywalił bo dziwacznie to wygląda (jakby się co utopiło) a poza tym nielogicznie przy betonowym pirsie Edytowane 17 Stycznia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 3 godziny temu, M.A.V. napisał: będziesz miał kilka identycznych i na pewno lepszej jakości, no jest to jakiś pomysł dzięki 3 godziny temu, M.A.V. napisał: te wykałaczki-pale bym wywalił bo dziwacznie to wygląda docelowo to by oczywiście one nie były - no właśnie- dziwacznie - zastanawiam że niby na głowce tego pirsu mogły by być ale chyba faktycznie lepiej na tych wystających oczkach ze ściany powiesić jakąs line czy inną oponę 4 godziny temu, chudyhunter napisał: policz do 3 i wyrzuć przez okno. to jest jakiś kierunek, choć nie wiem czy docelowo prowadzący do zadowalających efektów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) no dobra chłopy chwile mnie nie było, a to coronka, a to robota, ale ale trochę się wydarzyło w projekcie - dużo jak zwykle dzięki waszym światłym sugestiom nie będę nikogo z palca wskazywał ale ten co ma wiedzieć wie a wiec po podszeptach takiego jednego / oczywiście w sposób niedopuszczalny modyfikując jego sugestie :))) po swojemu zrobiłem taką podstawkę styrodur, na to masa wikolowo / gipsowo wodna => rozprowadzana pędzlem na to kilka warstw podkładów trochę masy samoutwardzalnej i znowu szpachli i powstało takie coś => obramowane ramką z balsy idea była taka aby była długa fala a nie takie malutkie faleczki że niby buja dot pirsu to zamówiłem wg sugestii takiego jednego polery od takiego jednego naszego forumowicza i ... no jest znacząco lepiej :))) => szczerze polecam trochę pierwszych psiknięć farbą już było - no i zacząłem pancykować kamienny pirs - w drodze kolejnych przybliżeń dochodzę do odpowiedniego odcienia dot głównego bohatera to jako że słupki w tej skali z fototrawionki wydały mi sie co najmniej nie na miejscu z pomocą AK-oskich rurek 0,4 zrobiłem taki cus - na to będę jeszcze nie wiem jak montował łańcuchy :P) dziś rano przyszły także długo wyczekiwane dodatki w postaci lufek i innych gadżetów tak wiec ruszam z impetem Edytowane 17 Lutego 2022 przez laskonogi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Zapowiada się świetnie. Te kamienie to wyciskane były, czy przyklejane? Bo tak nie do końca zrozumiałem, czy cały pirs był od kogoś przysłany gotowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Vieh_san napisał: Te kamienie to wyciskane były, czy przyklejane? Bo tak nie do końca zrozumiałem, czy cały pirs był od kogoś przysłany gotowy? cały pirs jest wylany z gipsu a potem wydzierany: skalpel pilnik co tam było a że kilka zdjęc - lubię takie serie jak cos sie zmienia i tu masz podkład potem pierwsza warstwa --- i potem kolejne sztukowanie koloru bo mi nie pasowało - zostanie chyba tak jak na ostatnim - chyba że brązowe kamienie tez mnie wkurzą Edytowane 17 Lutego 2022 przez laskonogi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 Nie bardzo rozumiem ideę. Że na co ja paCZam? Kawałek bruku dookoła oblany betonem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 45 minut temu, Szydercza Gała napisał: Nie bardzo rozumiem ideę. Że na co ja paCZam? :))))) to jest stary kamienny pirs poszerzony/ oblany i wzmocniony betonem - taki koncept mam i juz bo te takie szare klocki mnie siem nie pdobajOM a co do pomysłu i kwitów gdzies ze wspomnień 2 wojennych, ktore czytałem, kołacze mi sie, iz takie códum było w jakims estonsko / finskim porcie. Ale palce nie dam Koniec końców całość jest raczej fikcyjna i idąca z duchem "artyzmu" a nie realizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi