Skocz do zawartości

USS Momsen DDG-92 - Trumpeter 1/350 + Pontos

chudyhunter

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie mialem styczności z Pontosem, ale mam nadzieję, że będzie fajna zabawa z tymi blachami :D Na razie zabrałem się za szlifowanie kadłuba. Nie wiem, jak te wystające elementy na poszyciu się nazywają, ale są stanowczo przeskalowane. Na prawdziwych fotkach są praktycznie niewidoczne, więc postanowiłem je usunąć. Malowanie i wash dodatkowo by je uwidoczniły, a to już by wyglądało bardzo źle. 

bIeHxaW.jpg

e5jaGFS.jpg

bBdrvBr.jpg

• Like 1

W dniu 21.11.2021 o 06:51, Superbe napisał:

I będą kolejne fajerwerki...:super:

To się okaże 😉

Zestaw Pontosa prezentuje się bardzo dobrze. Praktycznie cały detal, jaki jest na modelu musi zostać usunięty i zastąpiony blachami. Niestety jest z tym sporo roboty. Wszystkie łączenia blach muszę zaszpachlować. W 700ce może takie łączenia by przeszły, ale w 350 nie ma litości. Tak więc jeszcze dużo pracy mnie czeka zanim zacznie to jakoś wyglądać.

RLl4mZz.jpg

mDWmIvv.jpg

urwnsfl.jpg

jLAMBNB.jpg

Qh2Y2eU.jpg

fOqGlyF.jpg

• Like 1

Walka dalej trwa. W zasadzie nie ma co pokazać, ale wrzucę fotki, by było widać, że coś się dzieje. Na razie właściwie cały czas walczę ze szpachlowaniem, szlifowaniem i tak w kółko, aż osiągnę porządny rezultat. Pewnie po podkładzie wyjdą błędy i znowu będzie trzeba powtarzać.

vg9orwy.jpg

mBRJIyM.jpg

GT7XANn.jpg

aAj0DDM.jpg

v3dxabS.jpg

iXm2lEa.jpg

• Like 4

4 godziny temu, Superbe napisał:

I podtrzymuję...

:piwo:

1 godzinę temu, unicaunica napisał:

Złoty a skromny 😂

Jak nie będziesz malował to wiem kto chciałby go kupić 😉

Złota to jeszcze sporo dojdzie.  Właściwie poza kadłubem będzie w 95% złoty :D

Kto chciałby kupić? Tadeusz??? :haha::haha:

Zabawa trwa. Niestety Trumek okazał się strasznie toportny jeśli chodzi o spasowanie elementów. Dodatkowo użycie blach Pontosa, które kosztują 7x więcej od modelu nie ułatwiają pracy. 

Tak wygląda spasowanie dziobowej nadbudówki

DiDTJLT.jpg

H00nVSH.jpg

fmNXlVN.jpg

Podklejenie hipsem i podszlifowanie załatwia problem

AtkcCMb.jpg

9ZJH2ne.jpg

KY4BzIn.jpg

Jak widać blachy też nie końca pasują 

vRtwR0G.jpg

8jKWgSg.jpg

Oczywiście nie jest żaden problem. Przykeli się kawalek hipsu, zaszpachluje, wyszlifuje i będzie ok 😉

• Like 1

Zawsze widząc Twój avatar mam ochotę napisać:
"-Otyły Panie, mam dobrą i złą wiadomość.

-Zacznij od złej.

-Nie działa.
-Hmm. A dobra?
-Zbudowaliśmy go!
-Ahh nareszcie .... Jak to nie działa? Jak to nie działa?!"
No ale stety, zawsze jest zbudowane i zawsze działa ;D Teraz dopiero zobaczę jak powinien być zbudowany model w 1/350 :D 
Obserwuję z wielkim zaciekawieniem i podziwem :D

6 minut temu, Vieh_san napisał:

Zawsze widząc Twój avatar mam ochotę napisać:
"-Otyły Panie, mam dobrą i złą wiadomość.

-Zacznij od złej.

-Nie działa.
-Hmm. A dobra?
-Zbudowaliśmy go!
-Ahh nareszcie .... Jak to nie działa? Jak to nie działa?!"
No ale stety, zawsze jest zbudowane i zawsze działa ;D Teraz dopiero zobaczę jak powinien być zbudowany model w 1/350 :D 
Obserwuję z wielkim zaciekawieniem i podziwem :D

Hahaha

Ni właśnie, zbudować zbuduje, a czy będzie działać (wygladac), to się okaże 😉 W zasadzie jest to moja pierwsza poważna 350ka ( Yamato w 350ce, który był moim pierwszym w życiu okrętem nie licze, bo ostatecznie wyladawal na wysypisku), więc zobaczymy, jak wyjdzie :D 700ki zdecydowanie łatwiej się robi 

1 godzinę temu, chudyhunter napisał:

...700ki zdecydowanie łatwiej się robi 

Nie znam się, nie wypowiem się, ale sądzę, że wiele osób posądziłoby Cię o herezję w tym momencie ;D

21 minut temu, M.A.V. napisał:

Co to za patodeweloperka??   drzwi donikąd??

Tak zrobili i nie będę tego zmieniać, bo niby po co?  :D Drzwi będą zamknięte, plus jednen hangar będzie całkowicie zamknięty. Jak dam drzwi, to i tak nic nie będzie widać, więc po co robić sobie niepotrzebną robote 

• Like 1