Skocz do zawartości

USS Momsen DDG-92 - Trumpeter 1/350 + Pontos

chudyhunter

Rekomendowane odpowiedzi

23 minutes ago, chudyhunter said:

Jak dam drzwi, to i tak nic nie będzie widać, więc po co robić sobie niepotrzebną robote 

Zaraz...chwila... ktoś się tu podszywa pod chudego? Bo nie wierzę że to pisał on osobiście, to nie mogą być jego słowa! To skandal, że ktoś pisze w jego imieniu! Gdzie admin?!

• Haha 1

13 minut temu, Superbe napisał:

Zaraz...chwila... ktoś się tu podszywa pod chudego? Bo nie wierzę że to pisał on osobiście, to nie mogą być jego słowa! To skandal, że ktoś pisze w jego imieniu! Gdzie admin?!

Hahaha, no niestety, ale taka prawda. Wyprowadzenie tego, by było tak jak być powinno zajmie sporo czasu, zmarnowanego czasu, ponieważ i tak nie będzie tego widać.

A by uświadomić wam jakim jestem ignorantem i pokazać, jak bardzo mam gdzieś coś czego nie widać, to powiem wam, że silnik zamontowałem tyłem do przodu i w dodatku do góry nogami :haha:

• Haha 1

Godzinę temu, chudyhunter napisał:

A by uświadomić wam jakim jestem ignorantem i pokazać, jak bardzo mam gdzieś coś czego nie widać, to powiem wam, że silnik zamontowałem tyłem do przodu i w dodatku do góry nogami

To jak ten okręt będzie pływał? :hmmm::szok:

26 minut temu, M.A.V. napisał:

haha jednym słowem Pontos przeszarżował z tą swoją wypasioną blacharką - wyrób całkowicie niekompatybilny z kartoflanym trumpkiem :haha:

Tak i w ogóle strasznie olał temat hangarów. Hangary składają się jedynie z dwóch całkowicie pustych blach.

tbUTzah.jpg

W instrukcji jak widać nawet nie ma mowy o użyciu zestawowego plastiku trumpka. Żeby nie było tak goło trzeba użyć części trumpka tak jak to zrobiłem i dodać kilka listewek hipsu. W sumie i tak nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ jeden hangar zrobię zamknięty, a w drugim będzie stał śmigłowiec, który zasłony wszystkie szczegóły 

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
7 godzin temu, chudyhunter napisał:

Yb1xTni.jpg

Sorry Mariusz za ten drobny spam na warsztacie   :piwo:

ale trochę poprzynudzam bo wbrew pozorom to bardzo ciekawa konserwa - a dobrze wiedzieć co się klei  :nauka1: 

Ten śmieszny "cudak" o przydługiej nazwie AN/WLD-1 RMS został opracowany w 2013 roku przez Lockheed Martin i jest to zdalnie sterowany, bezzałogowy  pojazd do zwalczania min (RMS = Remote Minehunting System) oraz ogólnie do badań podwodnych i penetracji dna morskiego. Poza tym to USS Momsen był pierwszym niszczycielem klasy Arleigh Burke który został w niego wyposażony. Obecnie oczywiście jest na wyposażeniu wielu okrętów.

Kilka fotek:

2.jpg.9a13dde496c90ac7c583b8a978ecd601.jpg

880067285_Remote_Minehunting_System-USS_Momsen_(DDG_92).thumb.jpg.fc2272fec21b06c85e2e0c0ca82f3fce.jpg

5.thumb.jpg.db8ea892a3cda5bba3e2cfef5ef86988.jpg

4.thumb.jpg.e072475e72ea7f9af59bff709bd3bc27.jpg

3.jpg.d90010487962ad613f21cb8e30b68b4b.jpg

poza tym tak naprawdę to są to DWA POJAZDY ----->  "pojazd matka" ma pod brzuchem "małego" :

1.jpg.6c289b8036e3a2f1a11c5ee7bc773a01.jpg

jest to dodatkowy wypuszczany sterowany pojazd, a w zasadzie "samobieżny sonar" o nazwie AN/AQS-20, który służy do badania np. dna morskiego na dużych głębokościach (wtedy oddziela się od "pojazdu matki" i działa niezależnie choć jest z nią połączony kablem). Tak wygląda z bliska "solo" :

77.jpg.230f8ec11f9241d1ddb78b8fb27a88b4.jpg

78.jpg.fc9adb8c0249252f7d21b37552d5dd6f.jpg

w ogóle z tego co wiem to jest też jego wersja 'aeromobilna' - którą można spuszczać do wody nie z okrętów ale ze śmigłowców ZOP

W ogóle jak dla mnie duży plus że ktoś robiąc model zadbał o takie dodatkowe smaczki :super:  poza tym widzę że i Pontos blacharkę też pod tego "szkraba" dorobił

Nie spam Zbychu, a bardzo przydatne informacje! Dosłownie 10 min przed tym jak to napisałeś szukałem informacji na jego temat :D także bardzo dziękuję :piwo:

Niestety pontos nie był do końca kompatybilny z trumpeterem i musiałem całkowicie usunąć trumpeterowe płetwy boczne. W sumie to żadna strata, ponieważ I tak były za grube i musiałbym je dorobić. Dzięki wielkie za fotki! Teraz przynajmniej wiem co i jak i mogę sobie spokojnie działać! Jakby co czekam na więcej takich smaczków :D

Niestety wyraźnych fotek nie ma zbyt dużo bo jeszcze z 5 lat temu ten system był ściśle tajny i za upublicznianie zdjęć można było dostać przytulną miejscówkę w Guantanamo "bez prawa do korespondencji"  :haha:       Teraz już tajny nie jest bo jankesi mają nowszą i bardziej wypaśną wersję ale o tym cicho sza !   :szczerbol:

To jeszcze mały suplement:

199.thumb.jpg.1ac8d35c001c22cba54152e4cf92759a.jpg

to na górze to składany maszt komunikacyjny bo "pojazd matka" pływa w zasadzie zaraz pod powierzchnią i czubek masztu wystaje nad fale (za jego pomocą jest transfer danych, łączność i sterowanie). A pod "matką" na rozwijalnym kablu-światłowodzie jest holowany AN/AQS-20 - nie wiem na jakiej głębokości max może operować bo tego nie ujawnili, ale gdzieś czytałem że kabel ma co najmniej 500m.

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 2

• 2 weeks later...