bondarek Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Chyba nadszedł czas, aby ruszyć cos w temacie chluby naszych wojsk pancernych. Tak więc na warsztat wjechał nasz najnowszy Leoś 2PL. Przeróbek sporo, a i na żadne zestawy do konwersji nie natrafiłem, wiec wszystko trzeba będzie wydłubać samodzielnie. Jako bazy użyję modelu Menga Leoparda 2A4, bardzo fajny model. Materiał zdjęciowy jest coraz bogatszy, pojazdy te są już prezentowane na różnych festynach, tak że mam nadzieję, że się uda . Zaczynam od dodatkowego opancerzenia wieży, generalnie przebudowa wieży będzie chyba najtrudniejszym zadaniem. Na początek zamierzam przygotować zgrubnie wszystkie moduły i dopasować do modelu, a później będę uzupełniał szczegółami. Baza: Każdy moduł oddzielnie dopasowuję do wieży: Większość modułów opancerzenia, pozostały jeszcze dwa Z grubsza pasuje, trochę szpachli i będzie git Postaram się, żeby tempo mojej modernizacji było szybsze niż Bumaru . C.D.N. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez bondarek 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Ależ to będzie ciekawy warsztat. Rząd nieważny, choćby i na podłodze, ale zasiadam Miałeś okazję mierzyć tego Leoparda czy tak mniej więcej na oko te moduły dorabiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 2 minuty temu, TAW napisał: Miałeś okazję mierzyć tego Leoparda czy tak mniej więcej na oko te moduły dorabiasz? Nie, moduły dopasowuję do wymiarów wieży w samym modelu. Nie będę też sprawdzał, czy sama wieża trzyma wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Rzeźba Panie godna Xawerego Dunikowskiego. A o kolorek można spytać? Pikseloza NATO w wersji PL Zielono mi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Co do wieży, to na naszych PL jest zbliżona do tej z modelu LEOPARD II Revolution od Tiger Model (ten czarny). Podobno ta sama co Rheinmetal zastosował w przypadku modernizacji PL. Różni się od nieco w tylnej części, ale dobra baza wyjściowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Pikseloza jest kusząca, nawet bardzo, ale chyba jednak zostanie Warszawska Brygada, te mają już tablice rejestracyjne i syrenkę, której (o zgrozo!!) w kolekcji jeszcze nie mam.| Co do Revolution, to w sumie nawet nie analizowałem tego bardziej szczegółowo, tak czy inaczej łatwiej będzie zrobić ten pancerz od zera niż kombinować z łączeniem elementów z dwóch zestawów. Ostatecznie zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 9 minut temu, bondarek napisał: Pikseloza jest kusząca, nawet bardzo, ale chyba jednak zostanie Warszawska Brygada, te mają już tablice rejestracyjne i syrenkę, której (o zgrozo!!) w kolekcji jeszcze nie mam.| Co do Revolution, to w sumie nawet nie analizowałem tego bardziej szczegółowo, tak czy inaczej łatwiej będzie zrobić ten pancerz od zera niż kombinować z łączeniem elementów z dwóch zestawów. Ostatecznie zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało. Syrenki No Problem http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d64e.htm Dużo Syrenek http://www.toro-model.com.pl/pliki/35d11e.htm chyba jakieś mam na 1 Leośka odstąpić mogę!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 8 Grudnia 2021 Share Napisano 8 Grudnia 2021 Bardzo ciekawy wątek. Członek jednej grupy Facebookowej poświęconej Leopardom, Leo2PL , jak tylko0 znajdę popsty to podeśle może akurat się przyda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 Każde wsparcie się przyda, niby materiałów trochę jest, ale od przybytku głowa nie boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Coś słychać w temacie? Bo temat arcyciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 3 minuty temu, mandrivecs napisał: Coś słychać w temacie? Bo temat arcyciekawy. Czekamy na pierwsze konwersje - żywice może wydruki 3D? Mamy od tego wysokiej klasy specjalistów na forum!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifka22 Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 Widzę nie ma fotek z postępu prac nad Leo 2PL to ja się z .wami podzielę moim postępem prac. Dla zaawansowanych, wiem że wygląda jeszcze okropnie bo nie jest doszlifowany ale chciałem się podzielić fotkami w trakcie prac. Na razie wygląda jeszcze trochę niechlujnie ale myślę, że efekt będzie zadowalający 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 To jakiś żart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 Pierwsze śliwki robaczywki... Szlifuj, zobaczymy co będzie na koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maverick33 Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Dawno temu popełniłem tego Leoparda w 1:25, będzie już 4 lata - karton + 3d PLA Edytowane 1 Czerwca 2022 przez Maverick33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2022 17 godzin temu, fifka22 napisał: Widzę nie ma fotek z postępu prac nad Leo 2PL to ja się z .wami podzielę moim postępem prac... Prace nad LeoPL ruszą bardziej po Kontraście i żaglach ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifka22 Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Prace nad Leo2PL nabierają kształtu... Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Trochę lepiej zaczyna wyglądać... Działaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 20 Czerwca 2022 Share Napisano 20 Czerwca 2022 Długa droga przed Tobą, ale widać postęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 22 Czerwca 2022 Share Napisano 22 Czerwca 2022 To wcięcie z prawej strony wieży nie jest takie samo. To dość proste miarowalne kształty, a ty używasz szpachli jak przy niemiarowalnych. Porządny rysunek, w kilku rzutach, przelicz wymiary i pudła z hips wystarczą. To samo z drzwiczkami. Może rzeczywiście przykład kartonowego czołgu to dobra droga do nauki technik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifka22 Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 Prace nabierają finalnego kształtu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 Liczy się, że próbowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lipca 2022 Share Napisano 19 Lipca 2022 Poproszę o nr kolorów użytych do pomalowania modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fifka22 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 W dniu 19.07.2022 o 09:02, robertmodelarz napisał: Poproszę o nr kolorów użytych do pomalowania modelu. Seria Valejjo Model Air : 71.251 Nato Black, 71.024 Khaki Brown, 71.093 Nato Green 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sowaawos Napisano 18 Września 2022 Share Napisano 18 Września 2022 można dostać wymiary tych dodatkowych dopancerzeń wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi