martinello Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) EDIT-> Poprosiłem Moderatora o przeniesienie tematu z "Tajników Modelarstwa" do "Warsztatu" - bo chcę pokazać jak robię ten model. Założenie jest takie - model dostałem w ramach jakiejś wymiany, troszkę poleżał nie ruszany, aż zostałem zmuszony ( ) do wykonania go w cytuję "w jakichś ładnych kolorach". Aby było to choć odrobinę prawdopodonbne postanowiłem, że będzie indyjski, gdyż agencje donoszą, że Indie planują kupić T-90MS, a posiadają już sporo zwykłych M-90S. Reszta poniżej. Czołem Robię czołg w takich kolorkach: Washa w jakim kolorze proponujecie ? - tak aby pasował do wszystkiego to znaczy nie był za ciemny na piaskowym i zbyt jasny na brązowym, a przy okazji, żeby go było widać na obydwu zielonych... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Brąz van Dyke nie jest taki ciemny, wiec możesz dać na te piaskowe . Do zielonych van Dyke też się nada, ewentualnie dodaj odrobinę czarnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) Daj wash do pojazdów trzy kolorowych: AK Interactive AK075 WASH Nato Tanks - 35ml Numer katalogowy: AK-075 Edytowane 6 Grudnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Tylko że wash do NATO, jest praktycznie czarny, kwestia czy taki mu podpasuje do tego jasnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 (edytowane) To można wziąć czołg na dwa baty: -zielony i czerwony -NATO wash - piaskowy - AK-Interactive AK 066 Africa Korps Wash Edytowane 6 Grudnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Grudnia 2021 Share Napisano 6 Grudnia 2021 Jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2021 Dzięki Panowie - pójdę tą drogą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Najpierw to bym na to jakiś delikatny filtr dał , coby się kolory trochę zhomogenizowały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 15 minut temu, merlin_70 napisał: zhomogenizowały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Możesz też spróbować Nuln Oil od Citadel. Też czasami fajnie się zachowuje na elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 2 godziny temu, merlin_70 napisał: Najpierw to bym na to jakiś delikatny filtr dał , coby się kolory trochę zhomogenizowały . Dzięki, ale uroda tego modelu będzie polegać na defiladowej czystości i jasności kolorów - bez przenikania i ujednolicania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Jak uzupełniłem w pierwszym poście - temat zmienia charakter i zaczyna być wątkiem warsztatowym. Niedługo wkleję zdjęcia z progresu twórczego Edytowane 11 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Na koniec to chyba błyszczącym po całości polecisz ...co???? Z tych zdjęć widać że te czołgi się świecą jak psu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) No tak, będzie błyszczący Stan na dzisiaj: Koła i sklejone gąsienice schną po washu, sklejone błotniki czekają na skończenie układu jezdnego. Wtedy przechodzę do lakierni. Uwaga - maluję PACTERKAMI piaskowy to A123 FS33531 jasnozielony to A124 FS34227 ciemnozielony to A83 RLM62 brązowy to A6 Dark Red Ciemnozielony miał być ciemniejszy, ale wstępnie "niedostępne" powierzchnie pomalowałem TS-78 z puszki i RLM62 "by pactra" bardzo przypomina ten odcień. Edytowane 11 Grudnia 2021 przez martinello 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Ładne to wychodzi i to nie jest Sherman!!!!! Ma być kolorowo błyszczącą i świecąco jak w Bollywood. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Ale wiesz że robisz inny model niż dałeś zdjęcia, fakt to też T-90 ale z całkiem inną wieżą. Też spawaną ale o hexagonalnym kształcie i starym typem osłon bocznych pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Oczywiście że wiem Dlatego ten projekt jest prosto z pudła w konwencji sci- fi czy też what-if. Dopisałem to w pierwszym poście. Taki poważny projekt T-90 z Indii też mam w planach, ale odległych. Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie z modelu T-90S trumpetera (starsza wersja) czy z algierskiego T-90SA (nowsza wersja) też trumpetera. Zostały mi friule (w tym modelu użyłem zestawowych plastików), lufa i lina, więc jakoś je będę musiał wykorzystać... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 9 godzin temu, martinello napisał: Oczywiście że wiem Dlatego ten projekt jest prosto z pudła w konwencji sci- fi czy też what-if. Dopisałem to w pierwszym poście. Taki poważny projekt T-90 z Indii też mam w planach, ale odległych. Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie z modelu T-90S trumpetera (starsza wersja) czy z algierskiego T-90SA (nowsza wersja) też trumpetera. Zostały mi friule (w tym modelu użyłem zestawowych plastików), lufa i lina, więc jakoś je będę musiał wykorzystać... Ten co składasz to jest pewnie ten 05549- poznaje po osłonach na wieży. Nie za bardzo rozumiem Twojej rozterki co to wersji indyjskiej. Wczesne czołgi dla Indii to były tak naprawdę T-90A tylko z wieża odlewaną (taką samą jak ma T-72B i T-90) i bez promienników. Ten konkretny wariant wypuścił właśnie trumpek 05561. Późniejsze wersje jakie trafiały do Indii były już z wieżą spawaną. W gruncie rzeczy to niewiele się różniły od T-90A. Nie wiem czy Indie same zrezygnowały z promienników podczerwieni (najsłabiej chronione miejsce na wieży) czy Rosja nie zgodziła się na eksport tego elementu systemu Sztora. Tak czy inaczej w miejsce promienników instalowano dodatkowe elementy Kontakt-5. Wydaje mi się, że indyjskie 90ki miały też klimę zamiast jednego z zasobników na wieży. T-90SA ? możesz podać o jaki zestaw trumpka Ci chodzi bo nie kojarzę go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, x_bandit napisał: T-90SA ? możesz podać o jaki zestaw trumpka Ci chodzi bo nie kojarzę go. Ten ci -> https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90SA-MBT.html Algierski ale podobny do późnych indyjskich. Panowie - świadomie robię nieistniejącą konfigurację (choć za wszelkie uwagi merytoryczne i inne jestem wdzięczny). Tak jak pisałem - model mam z wymiany, nie miałem pomysłu na realizację więc założyłem, że robię what-if, gdyż prasa donosi, że Indie chcą pozyskać t-90MS -> https://zbiam.pl/rosyjskie-t-90ms-dla-indii/ Poza tym zdjęcie w kolorach jak wyżej spodobało się inwestorce - więc dla spokoju i szczęścia domowego będzie taki Nie napisałem wcześniej przez zamieszanie z przenoszeniem tematu i zmianę jego (tematu) charakteru - model bazowy (robiony z pudła i bez dodatków) to https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90MS-Tagil.html Edytowane 13 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 5 godzin temu, martinello napisał: Ten ci -> https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90SA-MBT.html no i git to jest późniejsza wersja indyjska z wieżą spawaną, więc musisz tylko wybrać ,która potrawa Ci bardziej pasuje wczesna 05561 czy późna 05563 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Drobny progres Zjęcie "na szybko" z lampą; brudzenie gąsienic do poprawy. Zmieniłem koncepcję i wróciłem do plastikowej lufy. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez martinello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi