Skocz do zawartości

T-90MS Trumpeter 1/35 sci-fi (dawniej "Porada w sprawie wash'a")

martinello

Rekomendowane odpowiedzi

EDIT->

Poprosiłem Moderatora o przeniesienie tematu z "Tajników Modelarstwa" do "Warsztatu" - bo chcę pokazać jak robię ten model.

Założenie jest takie - model dostałem w ramach jakiejś wymiany, troszkę poleżał nie ruszany, aż zostałem zmuszony ( :) ) do wykonania go w cytuję "w jakichś ładnych kolorach".  Aby było to choć odrobinę prawdopodonbne postanowiłem, że będzie indyjski, gdyż agencje donoszą, że Indie planują kupić T-90MS, a posiadają już sporo zwykłych M-90S.

Reszta poniżej.

Czołem

Robię czołg w takich kolorkach:

1504314752_Koa.jpg.86694c0b432a4e5061bb35bfb51c042d.jpg

Washa w jakim kolorze proponujecie ? - tak aby pasował do wszystkiego to znaczy nie był za ciemny na piaskowym i zbyt jasny na brązowym, a przy okazji, żeby go było widać na obydwu zielonych...

Edytowane przez martinello

To  można wziąć czołg na dwa baty:

-zielony i czerwony -NATO wash

- piaskowy - AK-Interactive AK 066 Africa Korps Wash

AK Interactive AK066 WASH Africa Korps - 35ml - Washe olejne - 35ml - AK  Interactive - Farby modelarskie - Sklep Modelarski Agtom

Edytowane przez robertmodelarz

2 godziny temu, merlin_70 napisał:

Najpierw to bym na to jakiś delikatny filtr dał , coby się kolory trochę  zhomogenizowały .

Dzięki, ale uroda tego modelu będzie polegać na defiladowej czystości i jasności kolorów - bez przenikania i ujednolicania :)

1056643921_0:0:4102:2597_1440x900_80_0_1_dc3d2c2c6a581e1c57dbfbd352654455.jpg?source-sid=afp

• Like 1

• martinello changed the title to T-90MS Trumpeter 1/35 sci-fi (dawniej "Porada w sprawie wash'a")

No tak, będzie błyszczący 😉

Stan na dzisiaj:

IMG_20211211_220830.thumb.jpg.94a3a0fab00bd95869c4c1fb9971af68.jpg

Koła i sklejone gąsienice schną po washu, sklejone błotniki czekają na skończenie układu jezdnego. Wtedy przechodzę do lakierni.

Uwaga - maluję PACTERKAMI :)

piaskowy to A123 FS33531

jasnozielony to A124 FS34227

ciemnozielony to A83 RLM62

brązowy to A6 Dark Red

Ciemnozielony miał być ciemniejszy, ale wstępnie "niedostępne" powierzchnie pomalowałem TS-78 z puszki i RLM62 "by pactra" bardzo przypomina ten odcień.

• Like 3

Ale wiesz że robisz inny model niż dałeś zdjęcia, fakt to też T-90 ale z całkiem inną wieżą. Też spawaną ale o hexagonalnym kształcie i starym typem osłon bocznych pozdrawiam OLO. 

Oczywiście że wiem 🆒

Dlatego ten projekt jest prosto z pudła w konwencji sci- fi czy też what-if.

Dopisałem to w pierwszym poście.

Taki poważny projekt T-90 z Indii też mam w planach, ale odległych.

Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie z modelu T-90S trumpetera (starsza wersja) czy z algierskiego T-90SA (nowsza wersja) też trumpetera.

Zostały mi friule (w tym modelu użyłem zestawowych plastików), lufa i lina, więc jakoś je będę musiał wykorzystać...

• Like 1

9 godzin temu, martinello napisał:

Oczywiście że wiem 🆒

Dlatego ten projekt jest prosto z pudła w konwencji sci- fi czy też what-if.

Dopisałem to w pierwszym poście.

Taki poważny projekt T-90 z Indii też mam w planach, ale odległych.

Jeszcze nie zdecydowałem czy będzie z modelu T-90S trumpetera (starsza wersja) czy z algierskiego T-90SA (nowsza wersja) też trumpetera.

Zostały mi friule (w tym modelu użyłem zestawowych plastików), lufa i lina, więc jakoś je będę musiał wykorzystać...

Ten co składasz to jest  pewnie ten 05549- poznaje po osłonach na wieży.  Nie za bardzo rozumiem Twojej rozterki co to wersji indyjskiej. Wczesne czołgi dla Indii to były tak naprawdę T-90A tylko z wieża odlewaną  (taką samą jak ma T-72B i T-90) i bez promienników. Ten konkretny wariant wypuścił właśnie trumpek 05561. Późniejsze wersje jakie trafiały do Indii były już z wieżą spawaną. W gruncie rzeczy to niewiele się różniły od T-90A. Nie wiem czy Indie same zrezygnowały z promienników podczerwieni (najsłabiej chronione miejsce na wieży) czy Rosja nie zgodziła się na eksport tego elementu systemu Sztora. Tak czy inaczej w miejsce promienników instalowano dodatkowe elementy Kontakt-5. Wydaje mi się, że indyjskie 90ki miały też klimę zamiast jednego z zasobników na wieży.

T-90SA ? możesz podać o jaki zestaw trumpka Ci chodzi bo nie kojarzę go.

10 godzin temu, x_bandit napisał:

T-90SA ? możesz podać o jaki zestaw trumpka Ci chodzi bo nie kojarzę go.

Ten ci -> https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90SA-MBT.html

Algierski ale podobny do późnych indyjskich.

Panowie - świadomie robię nieistniejącą konfigurację (choć za wszelkie uwagi merytoryczne i inne jestem wdzięczny). Tak jak pisałem - model mam z wymiany, nie miałem pomysłu na realizację więc założyłem, że robię what-if, gdyż prasa donosi, że Indie chcą pozyskać t-90MS -> https://zbiam.pl/rosyjskie-t-90ms-dla-indii/

Poza tym zdjęcie w kolorach jak wyżej spodobało się inwestorce - więc dla spokoju i szczęścia domowego będzie taki :)

Nie napisałem wcześniej przez zamieszanie z przenoszeniem tematu i zmianę jego (tematu) charakteru - model bazowy (robiony z pudła i bez dodatków) to https://www.mojehobby.pl/products/Russian-T-90MS-Tagil.html

5 godzin temu, martinello napisał:

no i git :super: to jest późniejsza wersja indyjska z wieżą spawaną, więc musisz tylko wybrać ,która potrawa Ci bardziej pasuje :) wczesna 05561 czy późna 05563