kowal76 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Otwieram warsztat z modelem F-104C w skali 1/48 Model dotarł, ale dodatki w postaci żywicznego fotela oraz kalek 3D do kokpitu jeszcze nie. Model będzie w którymś z malowań podełkowych, ale jeszcze nie wybrałem które konkretnie. Z racji braku czasu i budową innych modeli relacja będzie nie za często aktualizowana. Mam jednak nadzieję, że projekt ten zmobilizuje mnie w końcu do zbudowania F-104, co od dawna planuję :). Edytowane 12 Grudnia 2021 przez kowal76 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Jako fan Starfightera będę kibicował i podglądał Twój warsztat. Mam takich 104C trzy (jeden z nich niestety bez oszklenia i kalkomanii) a do tego dwa w wersji J i dwa w wersji TF :). No to czekam na relację z warsztatu :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Melduję się na widowni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 też będę zaglądał. Mam też ochotę przepatrzeć swoje zasoby z hasegawy i dołączyć a nie tyko kibicować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Też spoglądam. Uwielbiam ten samolot . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 Jeszcze chwila. Skończę Iła 62 i biorę się za F 104. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2021 Niestety wysyłka paneli do kokpitu i fotela się opóżnia. Będzie podobno pod koniec roku. Przyjrzałem się bliżej wypraskom i nawet fajnie się prezentują. Skończę Iła i biorę się za F 104 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Szczerze mówiąc i bez tej waloryzacji ten model fajnie będzie się prezentował. Bardzo dobry inbox. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 12 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Szczerze mówiąc i bez tej waloryzacji ten model fajnie będzie się prezentował. Bardzo dobry inbox. To fakt, ale ostatnio użyłem te kalki 3D do F 51 i bardzo przypadły mi do gustu :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 2 godziny temu, kowal76 napisał: To fakt, ale ostatnio użyłem te kalki 3D do F 51 i bardzo przypadły mi do gustu :). Też kupiłem takie do F-104G i J-39. Kleiłeś je na jakiś klej czy one mają klej jak inne kalkomanie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 32 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Też kupiłem takie do F-104G i J-39. Kleiłeś je na jakiś klej czy one mają klej jak inne kalkomanie ? Na wikol od miga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 1 godzinę temu, kowal76 napisał: Na wikol od miga Tez mam ten klej. Dobry jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Powoli zabrałem się za wycinanie i sklejanie części. Przygotowanie drobnych elementów pod malowanie. Na niektórych są niewielkie nadlewki, ale łatwe do usunięcia. W sumie jest to chyba moja pierwsza Hasegawa po około 20 latach :). Ostatnie były jeszcze pędzelkowane i bez użycia szpachli itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 25 minut temu, kowal76 napisał: Powoli zabrałem się za wycinanie i sklejanie części. Przygotowanie drobnych elementów pod malowanie. Na niektórych są niewielkie nadlewki, ale łatwe do usunięcia. W sumie jest to chyba moja pierwsza Hasegawa po około 20 latach :). Ostatnie były jeszcze pędzelkowane i bez użycia szpachli itp. Zapowiada się ładny Zipper :). Trzymam kciuki i cieszę się, że budujesz 104. Ja żeby nie zanudzać tymi 104 (sporo osób wie i ja się z tym nie kryję) mam na warsztacie Falcona, któremu naprawiam osłonę radaru, która nieco ucierpiała po upadku z wysokości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 Fajerwerków pewnie nie będzie, ale postaram się, aby jakoś się prezentował. Kiedyś nie podobał mi się ten samolot, ale zmieniłem ostatnimi czasy zdanie. Ogólnie jakoś ostatnio bardziej lubię samoloty zachodnie :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 42 minuty temu, kowal76 napisał: Fajerwerków pewnie nie będzie, ale postaram się, aby jakoś się prezentował. Kiedyś nie podobał mi się ten samolot, ale zmieniłem ostatnimi czasy zdanie. Ogólnie jakoś ostatnio bardziej lubię samoloty zachodnie :). Będzie fajny model :). Szukam oszklenia do niego bo trafił mi się taki postrzałek bez ramki z oszkleniem :(. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 6 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Będzie fajny model :). Szukam oszklenia do niego bo trafił mi się taki postrzałek bez ramki z oszkleniem :(. Obym czegoś nie zepsuł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Będzie dobrze, zobaczysz ! Trzymam kciuki ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 Reszta części powycinana i sklejone co się dało przed malowaniem. Podoba mi się sposób mocowania podwozia na te gumowe tulejki :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 Zaczęły się małe schody. Przymierzyłem połówki kadłuba i za komorą podwozia nie chciały się zamknąć. Była duża szpara i musiałem trochę podpiłować co nieco, aby wszystko się ładnie zamknęło. Generalnie jest na razie ok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 24 minuty temu, kowal76 napisał: Zaczęły się małe schody. Przymierzyłem połówki kadłuba i za komorą podwozia nie chciały się zamknąć. Była duża szpara i musiałem trochę podpiłować co nieco, aby wszystko się ładnie zamknęło. Generalnie jest na razie ok. Dobrze wiedzieć, że jest jakiś jakiś haczyk i gdzie się on kryje. Przyszlifowałeś nieco wręgi luku podwozia głównego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 11 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Dobrze wiedzieć, że jest jakiś jakiś haczyk i gdzie się on kryje. Przyszlifowałeś nieco wręgi luku podwozia głównego ? Tak, i krawędzie wewnątrz połówki kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 3 godziny temu, kowal76 napisał: Tak, i krawędzie wewnątrz połówki kadłuba. Mógłbyś pokazać, które to krawędzie wewnątrz połówki szlifowałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 25 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Mógłbyś pokazać, które to krawędzie wewnątrz połówki szlifowałeś ? A tu , w tym miejscu delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Zbiorniki i dziubek wyszlifowane i gdzieniegdzie zaszpachlowane CA. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi