Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
17 minut temu, Moses napisał:

Przetrzyj te wszystkie wystające elementy i krawędzie w kokpicie suchym pędzlem

Są lekko przytarte. Na zdjęciu słabo widać.

Tutaj trochę lepiej.

IMG_20220123_173311.jpg

Edytowane przez kowal76
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Kadłub zamknięty i niech dobrze teraz klej wyschnie. Generalnie dobre spasowanie :).

Pytanko mam. F 104 C  były uzbrojone w pociski  AIM 9 B ?.

IMG_20220125_175357.jpg

Edytowane przez kowal76
  • Like 2
Napisano
6 godzin temu, kowal76 napisał:

Kadłub zamknięty i niech dobrze teraz klej wyschnie. Generalnie dobre spasowanie :).

Pytanko mam. F 104 C  były uzbrojone w pociski  AIM 9 B ?.

IMG_20220125_175357.jpg

Tak, przenosił dwa takie pociski na końcach skrzydeł chociaż można je było montować również na wyrzutniach podkadłubowych.

• Thanks 1
Napisano

Zbiorniki i pylony pod rakiety gotowe.  Pozostanie na koniec zrobienie jakiś śladów eksploatacji.  Co do łosza, to jest szary.  Niestety zestawowe kalki są bardzo grube i nie za dobrze  to wygląda . Oczywiście potraktowane płynem Super Strong Tamki. 

IMG_20220127_171032.jpg

• Like 1
Napisano

Świetnie wyglądają, można sobie wyobrazić całość. W kwestii kalek standard, grube i trzeba wciskać w linie, źle się układają na obłościach. Uważaj też bo stara Hasegawa potrafi zrobić psikusa po płynach. U mnie kiedyś pomarszczyły się standardowo ale nie chciały się już rozprostować i ułożyć. Kupa nerwów, nasączania płynami, rolowania wacikami i jakoś poszło.

• Thanks 1
Napisano

Przyszedł czas na to,  czego najbardziej nie lubię  przy sklejaniu. Chodzi o szlifowanie i szpachlowanie. Generalnie szpachli jak użyję, to tyl;ko Vallejo do bardzo małych szparek.  Tam gdzie trzeba było więcej, to daję klej CA.  

IMG_20220128_183432.jpg

IMG_20220128_183444.jpg

• Like 2
Napisano
1 godzinę temu, barszczo napisał:

Ładnie. Będzie polerka przed śrebrem?

Nie,  ja nigdy jeszcze nie polerowałem podkładu :).  

Napisano
W dniu 5.02.2022 o 17:52, barszczo napisał:

Ładnie. Będzie polerka przed śrebrem?

Z pewnością pierwszą warstwę podkładu warto przeszlifować w miejscach gdzie widać niedoskonałości wymagające poprawek i ponownie uzupełnić starte braki. Przed nałożeniem metalizerów można nałożyć alcladwy preparat swego rodzaju lakier bezbarwny zwany Honey, który wyrównuje powierzchnię i dopiero wtedy malować metalizerami np Alclada czy innego producenta.

Napisano

Tam gdzie są niedoskonałości, to wiadomo że poprawiam. Co do łosza to go jeszcze nie ma. Jest preszajding i na to cienkie warstwy farby. Na zdjęciu słabo widać.

• Like 1
Napisano

Czy aby na dolnej powierzchni  skrzydła powinny być białe? Jeszcze się z czymś takim nie zetknąłem w maszynach "bojowych"

Napisano
3 godziny temu, abtb napisał:

Czy aby na dolnej powierzchni  skrzydła powinny być białe? Jeszcze się z czymś takim nie zetknąłem w maszynach "bojowych"

To jest szary, a nie biały.

• Thanks 1
Napisano

Z tego wniosek taki, że pora już żebym odwiedził optyka :haha:

• Haha 1
Napisano
41 minut temu, abtb napisał:

Z tego wniosek taki, że pora już żebym odwiedził optyka :haha:

Na górze biały H 1,  a na dole jasny szary H 57  :). Nie martw się,  nie jesteś sam, ja też już mam problemy ze wzrokiem. 

• Like 1
Napisano
34 minuty temu, kowal76 napisał:

Nie martw się,  nie jesteś sam, ja też już mam problemy ze wzrokiem. 

No to ja też się podłączam 😂.

• Like 1
Napisano
18 godzin temu, kowal76 napisał:

Tam gdzie są niedoskonałości, to wiadomo że poprawiam. Co do łosza to go jeszcze nie ma. Jest preszajding i na to cienkie warstwy farby. Na zdjęciu słabo widać.

Aaaa to źle widziałem. Myślałem, że wash już nałożyłeś na skrzydła i stąd moje pytanie.

• Like 1
Napisano

Koledzy macie jakiś pomysł na te grube kalki Hasegawy ?. Trochę się obawiam tych większych na obłościach itp. Czy ten niebieski płyn od Gunze Mr.Hobby MS-234 MARK SETTER NEO   może być przydatny ? Ja używan tylko płynu super strong od Tamki.

• Like 1