Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś po robocie  wytarłem łosza i dałem trochę olejów miga. Niestety słabo widać efekty na zdjęciu.  Muszę w końcu kupić kartę sd do aparatu. Może ktoś ma na zbyciu takową, ale nie większą niż 2 GB ?.

IMG_20220221_194233.jpg

• Like 1
Napisano
2 godziny temu, kowal76 napisał:

Dziś po robocie  wytarłem łosza i dałem trochę olejów miga. Niestety słabo widać efekty na zdjęciu.  Muszę w końcu kupić kartę sd do aparatu. Może ktoś ma na zbyciu takową, ale nie większą niż 2 GB ?.

IMG_20220221_194233.jpg

Jakiego używasz washa ? Jakiej marki a może samodzielnie wykonywanego ? Po jakim czasie usuwasz jego nadmiar i w jaki sposób ? Szmatką czy może patyczkami higienicznymi ? Nadmiar usuwasz na sucho czy z użyciem np szmatki nasączonej białym spirytusem i ostatnie pytanie wash usuwasz wzdłuż czy w poprzek linii? Pytania może i banalne ale mam ciągle problem z usuwaniem nadmiaru washa i ciągle go wymywam z linii podziałowych i zakamarków :(.

I mała uwaga, ten panel na spodzie kadłuba pomalowany na złoto powinien być randome tan. Jak długo interesuję się samolotami F-104 to nie spotkałem się by ten element miał kolor złoty.

Napisano

Pierwszy błąd jaki możesz popełniać to ścieranie washa odrazu po aplikacji. Odczekaj 20-30. Dopiero jak zaschnie scierasz go. Ścierać możesz i patyczkami i ręcznikiem papierowym, gąbka do makijażu. I raczej suchymi, chyba że gdzieś nie schodzi. Starasz się ścierać w kierunku przepływu powietrza. Jeżeli mimo to wash Ci nie siada w liniach, opcje są jeszcze następujące

1. Za płytkie linie podziału 

2. Zalane lakierem bezbarwnym linie podziału

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
8 minut temu, Moses napisał:

Pierwszy błąd jaki możesz popełniać to ścieranie washa odrazu po aplikacji. Odczekaj 20-30. Dopiero jak zaschnie scierasz go. Ścierać możesz i patyczkami i ręcznikiem papierowym, gąbka do makijażu. I raczej suchymi, chyba że gdzieś nie schodzi. Starasz się ścierać w kierunku przepływu powietrza. Jeżeli mimo to wash Ci nie siada w liniach, opcje są jeszcze następujące

1. Za płytkie linie podziału 

2. Zalane lakierem bezbarwnym linie podziału

Dzięki 

Napisano
11 minut temu, barszczo napisał:

Bardzo ładnie wygląda. Z washem widzę batalia wygrana :super:.

Dzięki. Z washem tylko problemy na kalkach są, ale jakoś tam wygląda. Model na półkę, więc spiny nie mam :).

• Like 1
Napisano
10 godzin temu, kowal76 napisał:

Tak jak Moses napisał. Ja używam gotowca Tamki.  Ta oslona jest khaki nie złota. Tak wyszło na zdjęciu.

Wg zdjęć to jest randome tan a nie khaki. Może być to odcień ciemniejszy albo jaśniejszy ale z pewnością nie jest tak ciemny jakby to miało być khaki. Być może w rzeczywistości wygląda to nieco inaczej ale wrażenie jest takie jak napisałem. 

Ogólnie model prezentuje się bardzo ładnie.

• Like 1
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Wg zdjęć to jest randome tan a nie khaki. Może być to odcień ciemniejszy albo jaśniejszy ale z pewnością nie jest tak ciemny jakby to miało być khaki. Być może w rzeczywistości wygląda to nieco inaczej ale wrażenie jest takie jak napisałem. 

Ogólnie model prezentuje się bardzo ładnie.

A ja patrzałem na instrukcję :). Jest jak jest :). Ten Tan jest z tyłu na płetwie zgodnie z instrukcją. W sumie to może dziś poprawię jak mi się będzie chciało :) . Dzięki za zwrócenie uwagi.

Edytowane przez kowal76
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, kowal76 napisał:

A ja patrzałem na instrukcję :). Jest jak jest :). Ten Tan jest z tyłu na płetwie zgodnie z instrukcją. W sumie to może dziś poprawię jak mi się będzie chciało :) . Dzięki za zwrócenie uwagi.

W wersjach późniejszych randome tan znajdował się jeszcze na elementach na grzbiecie kadłuba za kabiną pilota. 

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Thanks 1
Napisano

Poprawiłem tą osłonę ma kolor Tan. Przykleiłem też podwozie,  co mi sprawiło trochę problemów, ale jakoś poszło.

PICT0010.JPG

• Like 3
Napisano (edytowane)

Model poleciał już do gabloty.

PICT0019.JPG

Edytowane przez kowal76
  • Like 2
Napisano

Łezka w oku się zakręciła dokładnie takiego samego 22 lata temu złożyłem. Sorki że w twoim wątku.

78110365_F-104CStarfighter01.thumb.JPG.4766f1c7ae5005b6ece1bbd69dc35442.JPG

Pozdrawiam

• Like 2
Napisano
19 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Brawo za ukończenie projektu ! Czekamy na galerię w naszym projekcie ! 

Galerię mam zrobić tylko w wątku Hasegawy, czy w ogólnej  galerii także ?

Napisano
18 godzin temu, kowal76 napisał:

Galerię mam zrobić tylko w wątku Hasegawy, czy w ogólnej  galerii także ?

Jako, że model bierze udział w projekcie Sklejamy tanią Hasegawę to jak najbardziej w tym wątku. Oczywiście jeśli wrzucisz druga niezależnie galerię do galerii ogólnej to nic się nie stanie ale przede wszystkim galeria ukończonego modelu mile widziana jest właśnie w tym konkretnym temacie.

• Like 1
  • 2 years later...